Canon EOS M review – update verbeterde autofocus

Op papier klonkt het allemaal goed. De EOS M bevat een ‘hybride AF-systeem’ waarbij fase- en contrastdetectie dankzij geïntegreerde AF-diodes beide gebruikt kunnen worden. Maar omdat de EOS M geen aparte autofocussensor heeft, in tegenstelling tot de 650D en 700D, moet hij het alleen met de beeldsensor doen om scherp te kunnen stellen. De EOS 650D en 700D gebruiken dezelfde sensor, maar gebruiken daarnaast nog een dedicated autofocus-sensor voor tijdens normaal fotogebruik. Ze zijn dus niet afhankelijk van deze hybride autofocusvorm. Tijdens onze review van de EOS M hadden we een flinke dosis kritiek, maar het meest zwaarwegende punt was de matige autofocus van de EOS M. Het leek alsof we weer vijf jaar terug in de tijd gingen, in een wereld waarbij (compact)camera’s last hadden van sluitervertraging. Druk op de ontspanknop, wacht een halve seconde en het moment is alweer voorbij. Dat kan echt niet vonden we. Op technisch vlak concludeerden we dat Canon zowel contrastdetectie als fasedetectie (via de sensor) niet zo goed beheerste als de concurrentie. Systeemcamera’s van Nikon, Sony, Olympus, Samsung en Panasonic waren beduidend sneller.

Recentelijk bracht Canon een nieuwe firmware uit voor de EOS M. Los van de ondersteuning voor de EF-M 11-22mm f4-5.6 IS STM en enkele taaltechnische fouten, was de grootste verbetering de scherpstelsnelheid. We spraken Canon hier recentelijk over en volgens hen vormde de nieuwe firmware een wezenlijk verschil met de oorspronkelijke versie. De vraag is natuurlijk of die stelling klopt en zo ja wat dit in de praktijk betekent. Kan de EOS M zich eindelijk meten met zijn concullega’s?

De nieuwe firmware werd vrijgegeven op 27 juni 2013. Deze nieuwe firmware kwam mede tot stand na kritiek van reviewers en gebruikers. Niet alleen zou de scherpstelsnelheid traag zijn, ook zou hij soms het focuspunt niet goed kunnen vinden. Los van enkele andere optimalisaties, was de verbetering van de scherpstelsnelheid de primaire reden voor de nieuwe firmware.

We hebben EOS M met nieuwe firmware enige tijd kunnen testen. We kunnen bevestigen dat de autofocussnelheid inderdaad is verbeterd. De verbetering is best significant, maar dat komt mede doordat de autofocus van de EOS M echt onder de maat was. De snelheid van de autofocus kunnen we nu ‘bruikbaar’ noemen. Er is nog steeds een kleine vertraging merkbaar, maar die is wel minder dan voorheen. In veel situaties, vooral bij goed licht, doet de camera nu prima zijn werk. Er is nog steeds wat sluitervertraging merkbaar, maar in de meeste gevallen leidt dit niet tot problemen en kun je er prima foto’s mee maken.

Ook de autofocus via het aanraakgevoelige scherm reageert nu vlotter en accurater, waardoor de camera prettiger te bedienen is. De keerzijde is dat we een paar keer een situatie hadden waarbij de camera dienst weigerde. Het betrof een situatie met lastig licht; een zonsondergang met veel donkere delen. Toen hebben we een paar keer een moment gemist, omdat de camera niet kon focussen.

EOS M in vergelijking met andere CSC’s

De hamvraag is natuurlijk: hoe presteert de EOS M nu in vergelijking met andere systeemcamera’s (CSC)? Een korte vergelijking met de Olympus PEN E-P5, Panasonic Lumix G6 en Samsung NX300 wees uit dat de concurrentie nog steeds merkbaar sneller is. Dergelijke camera’s reageren nagenoeg ‘instant’, zonder sluitervertraging. De EOS M kan nu wel redelijk meekomen, maar blijft de traagste van het stel.

Conclusie

De conclusie is dat Canon de EOS M absoluut verbeterd heeft met de nieuwe firmware. Van matig bruikbaar is de camera nu ‘bruikbaar’ geworden. In veel situaties is de sluitervertraging geen groot probleem meer, maar in vergelijking met andere camera’s blijft hij aan de slome kant.

Onze andere kritiek blijft overigens nog staan. De autofocus is zeker verbeterd, maar nog niet ‘on par’ met de concurrentie. Maar de EOS M is nog steeds een karig bedeelde systeemcamera zonder (optionele) EVF, accessoirepoort, kantelbaar scherm en PASM-wieltje. Bovendien is het nog steeds het enige model van Canon en zijn er slechts drie lenzen beschikbaar.

Dat gezegd hebbende: de EOS M is sinds de aankondigd wel enorm in prijs gedaald, waardoor de prijs-prestatieverhouding verbeterd is. Daardoor is het mogelijk een interessante camera voor ‘erbij’ of voor consumenten die geen al te complexe foto’s maken.

Deel dit

3 antwoorden op “Canon EOS M review – update verbeterde autofocus”

 1. Hallo,
  Bedankt voor deze review. Had na het lezen van kritiek over de autofocus al in forums gelezen over de verbetering na de firmware, maar dit help echt wel bij het maken van een keuze…

 2. Hallo,
  ik heb een EOS -M en vraag me af hoe je de firmwareversie kan controleren en waar je de upgrade eventueel kan bekomen.
  hebt u enige tips?
  Groeten,
  Dave

 3. En hoe is zo’n camera nu in vergelijking met een spiegelreflex? (behalve gewicht en grote) Puur op fotografie resultaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *