Canon EOS 70D hands-on preview – praktijktest autofocus

 

Canon heeft de EOS 70D officieel aangekondigd. De opvolger van de 60D is wat uiterlijk betreft niet erg veranderd, maar van binnen weldegelijk. Het meest opvallende onderdeel is de nieuwe sensor. Want de 18 megapixel-sensor die voor het eerst in de 7D werd gebruikt (in 2009) dook vervolgens in vrijwel alle andere consumenten DSLR’s van Canon op. Hier en daar met lichte tweaks, zoals geïntegreerde autofocuspunten, maar het ontwerp zelf bleef verder ongewijzigd. Dat betekende ook dat de beeldkwaliteit van alle recente APS-C EOS camera’s vrijwel identiek is en dat er geen grote stappen meer zijn gemaakt. De concurrentie zat ondertussen niet stil, waardoor Canon op een achterstand kwam te staan. De 70D is uitgerust met een nieuw ontworpen 20,2 megapixel sensor waarvan de lichtgevoeligheid met één stop is toegenomen (tot en met ISO 12.800, uitbreidbaar tot 25.600). Maar er is meer én belangrijker nieuws, vooral op het gebied van de autofocus.


De belangrijkste specificaties:

  • Nieuw ontwikkelde 20,2 megapixel APS-C CMOS sensor
  • 19 autofocuspunten (kruislingsgevoelig)
  • Dual Pixel CMOS autofocus (voor live-view en video)
  • ISO 100-12.800 (uitbreidbaar tot 25.600)
  • Wifi
  • 3,0 inch draai- en kantelbaar scherm
  • Full HD video (24, 25, 30 bps)
  • 7 bps

Het grootste nieuws vanuit technisch perspectief, is dat Canon het probleem van de trage scherpstelling (tijdens live view en video) serieus heeft aangepakt. Sinds de EOS 650D en EOS M had Canon, net als concurrenten, al haar heil gezocht in het integreren van autofocus diodes in de sensor. Dit werd vervolgd met de 700D en een licht verbeterde versie in de 100D. Maar ondanks die toevoeging bleef de autofocus uitermate traag, zeker ten opzichte van camera’s van de concurrentie. Het leek er op dat Canon de techniek voor zowel fase- als contrastdetectie niet zo goed beheerste als de concurrentie. Ook over het aantal af diodes was twijfel. In de 650D, 700D en EOS M is sprake van 32 af-diodes, terwijl Nikon in de veel kleinere Nikon 1 CX sensor 73 af-diodes gebruikt. Het verschil in scherpstelsnelheid was significant.

Canon moest dus ofwel meer af diodes toevoegen, of een andere techniek adopteren. Het werd een mix van beide. Het toevoegen van meer af diodes zou ten koste kunnen gaan van de beeldkwaliteit. Immers, een af diodes neemt de plaats in van een reguliere fotodiode die het beeld opvalt. Dat valt softwarematig wel te corrigeren, maar hoe meer dit gebeurt, des te groter de gevolgen kunnen zijn. Ook was het de vraag of een verdubbeling of verviervoudigheid van het aantal diodes het probleem wel echt zou oplossen voor Canon. Daarom besloot men om het over een andere boeg te gooien.

Verdubbeling aantal diodes

De sensor in de 70D bevat twee keer zoveel diodes dan normaal. In totaal zijn er maarliefst 40,3 miljoen diodes aanwezig. Onder de 20 miljoen microlensjes, die het licht naar de fotodiode doorstuurt, zitten telkens twee diodes. Iedere pixel heeft een dubbelrol: beeld vastleggen én focus. De toplaag van de sensor bestaat uit de gebruikelijke microlensjes en een RGB kleurpatroon (Bayer). Maar de onderste laag splitst dat iedere pixel naar twee fotodiodes (links en rechts, hier aangegeven in blauw en rood).

Het nieuwe ontwerp zou diverse voordelen hebben. Zo zouden de af diodes in 80% van het hele beeld kunnen scherpstellen (in plaats van alleen in het midden). Ook zou autofocus blijven werken tot met met f11 en bij slecht licht (0 EV). Ook het volgen van onderwerpen is mogelijk. Het scherpstellen tijdens live view en video zou volgens Canon met een factor vijf zijn toegenomen. Op de volgende pagina lees je onze eerste bevindingen.

Overigens is ook de reguliere autofocus verbeterd; er zijn nu 19 autofocuspunten die allemaal kruislingsgevoelig zijn.

In de video hieronder zie je hoe het concept van dubbele af- en fotodiodes werkt.

Er zijn momenteel slechts drie 70D’s in Nederland en het betreft in alle gevallen pre-productie exemplaren. Niet verwonderlijk, aangezien de camera pas in augustus wordt verwacht. Maar daarom moeten we wel enig voorbehoud maken wat betreft de prestaties van de camera aangezien er nog wel wat optimalisaties zullen volgen (zeker op firmware gebied). De camera’s waren afgeplakt, zodat we geen eigen SD-kaart konden plaatsen om testfoto’s te maken. Wel hebben we een indruk gekregen van de autofocussnelheid.

Snelheid en af tracking

Op basis van onze praktijkervaring met de pre-productiemodellen kunnen we stellen dat er sprake is van een significante verbetering van de autofocussnelheid. De camera heeft nog steeds wat tijd nodig, maar is er flink op vooruitgegaan in vergelijking met eerdere EOS camera’s. Tijdens live view en video kun je via het lcd-scherm het focuspunt bepalen en daar reageert de camera dan op. Het moet ook gezegd worden dat het scherpstellen redelijk vloeiend gaat, wat voor video een groot pluspunt is. In de onderstaande video kun je een korte test zien, gemaakt onder niet-ideale omstandigheden. Los hiervan hebben we ook andere tests gedaan waarbij we afwisselend in de voor- en achtergrond scherpstelden. Zoals gezegd is er nog steeds enige vertraging (dus in normale modus is de camera absoluut sneller), maar de verbetering is duidelijk zichtbaar. We hebben ook nog enkele tests gedaan waarbij een persoon van 10 meter afstand op de camera af kwam lopen en dat kon de 70D op het oog goed bijhouden. Alles bij elkaar was het niet onze snelste scherpstelervaring ooit, maar voor het eerst lijkt er serieus sprake te zijn van een goed werkbare situatie. Uiteraard zullen we dit met een productiemodel verder testen. Ook hoe de snelheid zich verhoudt tot andere camera’s.

Canon heeft zelf ook nog een promotievideo gemaakt, waarbij met de hand scherpgesteld is via het lcd-scherm. Ook deze ziet er overtuigend uit, al is het geheel wel onder gecontroleerde omstandigheden gefilmd. Aan het eind start de film nog eens, maar dan met uitleg van de instellingen en de gebruikte lens.

Voor het eerst in vier jaar gebruikt Canon een compleet opnieuw ontworpen sensor. Los van de af-diodes is het ontwerp nu afgestemd op een resolutie van 20,2 megapixels. Een kleine toename, maar wel een duidelijk stap dichterbij de concurrentie waar 20 tot 24 megapixels al wat langer gebruikelijk zijn. Het is onduidelijk wat dit betekent voor de beeldkwaliteit. Het is in ieder geval niet zo dat Canon claimt dat het dynamisch bereik of de lichtsterkte op hoge ISO’s is verbeterd. Men stelt juist ietwat conservatief dat de beeldkwaliteit niet is verslechterd ondanks het hogere aantal megapixels en het nieuwe ontwerp met 40 miljoen foto- en af-diodes. De lichtgevoeligheid loopt van 100 tot 12.800 ISO, uitbreidbaar tot 25.600. Tests moeten uitwijzen of er een serieus verschil is met de 18 megapixel-sensor van de vorige generatie.

Overige verbeteringen

Andere verbeteringen zijn een toename in snelheid van 7 foto’s per seconde, een geïntegreerde wifi-module en een aanraakgevoelig kantelbaar scherm. Via wifi kan de camera op afstand bestuurd worden met een smartphone of tablet. Ook kunnen fotobestanden daarmee eenvoudig verstuurd worden. Verder is er een nieuwe af-mode knop die naast de ontspanknop zit. Dit zagen we ook bij de 5D Mark III, 6D en 7D. Net als de 60D is de body van plastic, maar wel vrij stevig. Ook bevat de body afdichtingen tegen vocht en stof.

EOS 70D: Dual Pixel CMOS AF verklaard

De EOS 70D is ontwikkeld voor fotografen die hun mogelijkheden willen ontdekken en ontwikkelen. De camera is uitgerust met een groot aantal toonaangevende imaging technologieën van Canon die het mogelijk maken om een verscheidenheid aan scènes en onderwerpen met een voortreffelijke kwaliteit vast te leggen. Centraal hierbij staat de unieke door Canon ontwikkelde Dual Pixel CMOS AF-technologie, die een belangrijke vooruitgang op het gebied van autofocus vormt.

Wat is Dual Pixel CMOS AF?

Dual Pixel CMOS AF is een sensorgebaseerde, fasedetectie Auto Focus (AF) technologie, ontwikkeld voor het leveren van vloeiende, krachtige focustracking in movies en een snelle autofocus bij het vastleggen van foto’s in de Live View-modus.

Deze unieke door Canon ontwikkelde technologie is ideaal voor het creëren van professioneel uitziende focus-pull-effecten en om een onderwerp dat naar de gebruiker toeloopt scherp in beeld te houden terwijl de achtergrond onscherp blijft – een onderscheidend kenmerk van EOS-movies.

Dual Pixel CMOS AF – de achtergrond

Dual Pixel CMOS AF-technologie is ontwikkeld voor twee opnamesituaties – het opnemen van movies en het fotograferen met Live View.

EOS-movies stelt gebruikers in staat movies vast te leggen met een geringe scherptediepte. Om de beelden echter vast te leggen met een nauwkeurige autofocus is echter wel enige vaardigheid nodig. Dual Pixel CMOS AF is ontwikkeld om het voor nieuwe fotografen gemakkelijk te maken om video’s op te nemen en de scherpstelling nauwkeurig te regelen terwijl het onderwerp zich door het beeld beweegt. Met Dual Pixel CMOS AF gaat het regelen en controleren van de focus in de movie-modus gemakkelijker en vloeiender dan ooit – ideaal voor het vastleggen van beelden in de zekerheid dat de scherpstelling niet verandert naarmate de scène zich ontwikkelt en onderwerpen door het beeld bewegen.

Dual Pixel CMOS AF is ook ontwikkeld om de AF-snelheid bij het vastleggen van beelden in de Live Mode te verbeteren. De nieuwe AF-technologie is ontwikkeld om fotografen in staat te stellen beelden vast te leggen met het hogeresolutie variangle LCD om snel automatisch scherp te stellen, net zoals bij het fotograferen met de zoeker.

Hoe het werkt

De EOS 70D heeft een nieuw ontwikkelde Canon CMOS-sensor met 20,2 miljoen pixels. Alle effectieve pixels op het sensoroppervlak van de EOS 70D bestaan uit twee afzonderlijke fotodioden, zodat er in totaal 40,3 miljoen fotodioden zijn. Deze fotodioden kunnen afzonderlijk worden gelezen om fasedetectie-AF mogelijk te maken, of samen worden gelezen als imaging pixels – anders dan bij andere methoden van sensorgebaseerde autofocus, die autofocus of imagingfuncties aan pixels op de sensor toewijzen of alleen op contrastdetectie vertrouwen.

Met dit innovatieve nieuwe sensordesign is geen extra beeldverwerking nodig voor pixels die voor AF worden gebruikt. Dit resulteert niet alleen in een snelle scherpstelling, maar ook in een maximale beeldkwaliteit bij het vastleggen van digitale foto’s en movies. Daarnaast stelt dit nieuwe design de EOS 70D in staat om Dual Pixel CMOS AF over 80 procent van het beeld te gebruiken. 1

Om fasedetectie op het beeldvlak mogelijk te maken, leest de EOS 70D de signalen van de linker en rechter fotodioden onafhankelijk van elkaar, voordat de faseverschillen tussen de twee verschillende beelden worden berekend. Deze techniek laat de EOS 70D voorspellen in welke positie de lens dient te zijn voor een nauwkeurige scherpstelling en beweegt de lens vervolgens naar deze positie. Meer traditionele contrast-AF- methoden zoeken de juiste scherpstelpositie door de lens naar voren en naar achteren te bewegen tot de juiste AF is bereikt. Dit zorgt ervoor dat de autofocus trager en minder vloeiend gaat.

Fotodioden AF aquisitie

Compatibele objectieven

Dual Pixel CMOS AF is compatibel met 103 EF-objectieven, waaronder EF en EF-S, objectieven met vaste brandpuntsafstand, groothoekobjectieven en teleobjectieven.

Onze eerste indruk van de camera is positief. Er zijn interessante verbeteringen aangebracht ten opzichte van de 60D, al zullen die niet voor iedereen even belangrijk zijn. In algemene zin is de af-module met 19 kruislingsgevoelige punten (net zoals de 7D) een belangrijke verbetering, waardoor de 70D beter inzetbaar is voor actiefotografie. De 7 bps helpen daarbij. Verder is het feit dat het scherm aanraakgevoelig is erg makkelijk om dat camera te bedienen, vooral wanneer je niet makkelijk bij de knoppen kunt. Ook de toevoeging van wifi is prettig, al zal lang niet iedereen gebruik maken van die mogelijkheid.

Maar de belangrijkste verbetering is de autofocus tijdens live view en video. Live view is nu veel beter bruikbaar en in combinatie met het aanraakgevoelige lcd-scherm (voor de autofocus) biedt dat interessante creatieve mogelijkheden. We hopen dat Canon deze technologie snel ook in andere EOS’en zal toepassen, al zal dat wel wat tijd in beslag nemen. Of de nieuwe sensor met 20 megapixels beter of slechter presteert dan zijn (vier jaar oude) voorganger moet een praktijktest uitwijzen.

De Canon EOS 70D komt eind augustus op de markt en krijgt een prijskaartje mee van € 1099.

Extra beeldmateriaal

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *