Canon EOS 6D hands-on preview

2012 is nog niet voorbij, maar kunnen we nu al het jaar van de fullframe camera’s noemen. Na de Nikon D4 en Canon 1D X die beide begin dit jaar beschikbaar kwamen en de aangekondigde Nikon D800, Canon 5D Mark III, Sony A99 en RX1, achten Canon en Nikon de tijd rijp voor een doorbraak van fullframe richting de consumentenmarkt. Tot nu toe waren dergelijke camera’s voor consumenten vrij prijzig. Althans, de nieuwe modellen. De ruim drie jaar oude Nikon D700 en Canon 5D Mark II zijn al een tijdje onder de € 2000 te krijgen, maar de productie daarvan is stopgezet. Een tweedehands fullframe body, zoals een Nikon D3(X) of een Canon 1Ds-serie is natuurlijk ook een optie, maar die zijn nog steeds prijzig en missen nieuwe technologische innovaties (bijvoorbeeld op videogebied). Twee dagen voor de officiële start van de Photokina kondigde Nikon de D600 aan; een camera die geïnspireerd is op de D800 maar dan met 24 megapixel sensor. Een antwoord van Canon kon natuurlijk niet uitblijven. Tijdens de officiële persdag werd de Canon EOS 6D aangekondigd. Een soort 5D, maar dan met de body van de 60D. 

In deze preview lees je onze eerste bevindingen op basis van een hands-on sessie bij Canon tijdens de Photokina.


De belangrijkste specificaties van de Canon EOS 6D zijn:

 • Nieuw ontwikkelde 20 megapixel CMOS sensor
 • Full Frame
 • Lichtgewicht body, deels plastic, deels magnesiumlegering
 • 4.5 bps
 • ISO 100-25600 (50-102400)
 • DIGIC5+
 • Kleine body
 • Weathersealed
 • SD ipv CF
 • Wifi en GPS ingebouwd
 • 11 AF punten, f/2.8 kruislingsgevoelig in centrum
 • 3-inch lcd
 • Full HD (1920×1080) video

Algemeen
 
Merk Canon
Productnaam Eos 6D Body
Productcode 8035B024
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Spiegelreflex
Beelden per seconde 4.5 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 11
Ingebouwde flitser
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Zelfontspanner
Sensor
Resolutie 20.2 MPixel
Beeldverwerking Digic V+ (5+)
Beeldsensor formaat 35 mm (fullframe)
Beeldsensor type CMOS
Beeldverhouding 3:2
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 102400
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.2 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 102.400 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Zoeker type Optisch
Zoeker dekking 97 %
Zoeker vergroting 0.71 x
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
WiFi verbinding
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 14.5 cm
Afmetingen – Breedte 11.1 cm
Afmetingen – Diepte 7.1 cm
Gewicht 770 gram
Waterdicht
Stofbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Als je naar de specificaties kijkt, lijkt de 6D best veel op de 5D Mark III. Met 20 megapixels is de resolutie iets lager, maar we verwachten dat de beeldkwaliteit (ook op hoge ISO’s) redelijk vergelijkbaar zal zijn. Net als de 5D Mark III is de 6D weerbestendig. Met 4,5 bps is de 6D wat trager dan de 5D Mark III (6 bps), maar iets sneller dan de 5D Mark II (3,9 bps). De video-mogelijkheden lijken zijn vrijwel gelijk aan die van de 5D Mark III.


Autofocus

Maar dan de verschillen. Een groot verschil is dat de autofocus-sensor afwijkend is. Deze telt 11 af-punten die kruislingsgevoelig zijn in het centrum (vanaf f2.8). Daarmee scoort de 6D op papier weliswaar beter dan de 5D Mark II en de 60D, maar zit hij flink onder de 7D (19 punten) en de 5D Mark III (61 punten). Waarschijnlijk is dit gedaan om het gat kunstmatig wat groter te maken. Een ander groot verschil is de body.

Body

In vergelijking met de 5D Mark II en III is de body wat kleiner, maar hij ligt wel goed in de hand. Wat direct opvalt is dat de body aan de boven- en onderkant van plastic is in plaats van magnesiumlegering. Dat is een opvallend verschil met de 5D-serie die een unibody behuizing van magnesiumlegering heeft, tot en met de boven- en onderkant aan toe. Dit gebrek maakt de camera iets gevoeliger voor valschade. Wat ook meespeelt is dat de wifi- en gps-module geïntegreerd zitten in de bovenkant van de behuizing en plastic is dan beter om een goed signaal te bereiken. We hebben de kale body in handen gehad (zie boven en onder) en die voelt bijzonder licht aan. Canon zelf spreekt van een lichtgewicht in deze klasse (mogelijk mede dankzij het plastic). 

Knoppenspel

Het knoppenspel oogt wat leeg in vergelijking met de 5D-serie, maar het valt toch mee. We tellen 10 knoppen aan de achterzijde van de 6D (het draaiwieltje en de SET-knop niet meegerekend) en 12 op de 5D Mark III. De knoppen zitten vooral op een andere plek. Wat natuurlijk wel mist is de multifunctionele joystick waarmee je makkelijk door het menu kunt bladeren. Verder is ook het draaiwiel afwijkind ten opzichte van de 5D- én 7D-serie. Deze is gelijk aan die van 60D. Ook de zoomfunctie is als vanouds en niet zoals bij de Mark III (waarmee je met één knop op het focuspunt kunt inzoomen). 

Sensor

De EOS 6D is uitgerust zijn met een nieuw ontworpen 20 megapixel-sensor met een ISO bereik van ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 50-102.400). Ondanks de grote sensor zou de camera niet veel groter zijn dan een APS-C camera als de EOS 7D. Deze camera’s waren nog niet af, dus niet geschikt om er een concreet oordeel over te vormen. Omdat de beeldkwaliteit nog niet definitief is, konden we nog geen foto’s maken met het pre-productiemodel. We zijn vooral benieuwd hoe de nieuw ontwikkelde 20 megapixel-sensor presteert. Als hetzelfde ontwerp- en productieproces is gebruikt als de 5D Mark III, zal het verschil zeer beperkt zijn.

De introductie van de EOS 6D is (mèt de Nikon D600) een interessante ontwikkeling. Voor professionele fotografen is er nu een betaalbare fullframe body die als tweede camera dienst kan doen. Maar belangrijker nog, voor consumenten worden fullframe camera’s zo langzamerhand echt betaalbaar. De adviesprijs van de 6D is € 2029, die snel onder de magische grens van de € 2000 zal zakken. Vanaf dat moment wordt fullframe een serieus alternatief op een gevorderde APS-C body als de 60D en 7D (en hun opvolgers). Qua body heeft de 7D nog een streepje voor, maar als beeldkwaliteit belangrijker is, valt de 6D in het voordeel. 

De 6D is een interessante reiscamera, doordat hij uitgerust met een ingebouwde gps en wifi. Dankzij wifi kun je de camera ook op afstand bedienen, waarbij je het zoekerbeeld op je smartphone ziet. Dat biedt nieuwe creatieve mogelijkheden. Het feit dat je geen accessoires hoeft aan te schaffen en mee te zeulen (en monteren) is een sterke troef van de 6D. Mocht je wifi en gps niet belangrijk vinden, dan mist de camera wat overtuigingskracht, zeker omdat op de concurrent (Nikon D600) wat minder beknibbeld is.

De Canon EOS 6D is beschikbaar vanaf december. Tegen die tijd verwachten we ook een testmodel, die we op de proef zullen stellen.

SD

Een opvallend punt is dat de EOS 6D geen CompactFlash meer gebruikt, in tegenstelling tot alle andere fullframe camera’s van Canon. In plaats daarvan is gekozen voor SD. Dit maakt de camera minder aantrekkelijk voor bezitters van de 5D Mark II of 7D. Aan de andere kant is het een feit dat SD met afstand de standaard is en CompactFlash voorbehouden lijkt tot een steeds kleinere niche-markt van professionele bodys. De keuze voor SD maakt de overstap vanaf consumenten EOS-camera’s zoals de 60D of 650D juist weer logischer. Vermoedelijk is dat ook de beoogde doelgroep (Nikon deed hetzelfde met de D600 die ook SD gebruikt). 

Wifi en gps

Een uniek punt van de 6D (een zogenaamd USP) is de geïntegreerde wifi en gps-functionaliteit. Het is de eerste DSLR camera die beide functies combineert, zonder dat je er add-ons voor nodig hebt. Of je het nodig hebt is een tweede, maar het biedt absoluut een scala nieuwe mogelijkheden. Een losse gps-unit is bijvoorbeeld onhandig omdat deze niet ‘slim’ met de camera communiceert (waardoor je hem handmatig aan- en uit moet zetten, om te voorkomen dat de batterij leegraakt). Ook nemen ze extra ruimte in beslag en is het niet prettig als ze op de flitsvoet of naast de body gemonteerd moeten worden. Wifi biedt de mogelijkheid om foto’s snel te versturen naar anderen (ook zakelijk erg handig) en maakt het ook mogelijk om je camera met je smartphone aan te sturen (met live view). De laatste tijd zijn er legio camera’s met wifi uitgekomen en raakt de consument er steeds meer aan gewend.

Kitlens?

Er is geen speciale kitlens ontwikkeld, zoals Nikon dat eerder wel deed. De 24-105 f4 L IS wordt genoemd als bijpassend objectief. Dit is een prima lens, maar de meerprijs is wel flink. Daardoor wordt de investering in fullframe weer een stukje minder aantrekkelijk. Het valt op dat Canon beduidend minder aanbod van betaalbare fullframe lenzen heeft in vergelijking met Nikon (die daar recentelijk veel van heeft aangekondigd). Terugvallen op oude analoge lenzen is niet aan te raden, want deze lopen optisch flink achter op de huidige generatie. Professionele L lenzen zijn voor optimale beeldkwaliteit aan te raden, maar ook aan de prijs. Uiteraard zijn lichtsterke en scherpe primes een goed alternatief. Daarnaast hebben thirdparty fabrikanten als Sigma en Tamron ook een mooi aanbod van moderne fullframe objectieven.

Video

Hieronder zie je nog een korte video waarop de camera (inclusief het magnesium frame) vanuit meerdere hoeken wordt getoond.

Hieronder vind je wat extra beeldmateriaal van de Cano EOS 6D:


Stap in de wereld van volbeeld: Canon lanceert de EOS 6D – Canon’s kleinste en lichtste volbeeld DSLR

Amstelveen, 17 september 2012 – Canon lanceert vandaag de nieuwste EOS DSLR voor fotografen die hun passie serieus nemen – de EOS 6D. De EOS 6D heeft dezelfde afmetingen en gewicht als de EOS 60D en is ‘s werelds lichtste1 DSLR met een volbeeld CMOS-sensor. Daarmee is deze camera ideaal voor reis-, portret- en landschapsfotografen. Het model is een nieuw instappunt in het Canon volbeeld assortiment en is ideaal voor iedereen die meer controle over de scherptediepte wil of die de fotografische mogelijkheden wil optimaliseren met het uitgebreide assortiment groothoek EF-objectieven van het EOS System.
De EOS 6D combineert een krachtig volbeeld imaging systeem en superieure prestaties bij weinig omgevingslicht met een compact, robuust en lichtgewicht ontwerp. Voor het eerst is een EOS-model verkrijgbaar met Wi-Fi2 en GPS3 connectiviteit. Fotografen die onderweg schitterende opnamen maken, kunnen deze voorzien van informatie over de opnamelocatie en ze draadloos verzenden naar een computer, de cloud of naar smartphones.

Onder alle omstandigheden onvoorstelbaar mooie opnamen
De EOS 6D is het resultaat van 25 jaar EOS-innovatie en is voorzien van een nieuw ontworpen 20,2 Megapixel volbeeld CMOS-sensor die fotografen in staat stelt prints met posterformaat te produceren of composities bij te snijden zonder concessies te
doen aan de kwaliteit. Een native ISO-bereik van ISO 100 – 25.600 (uitbreidbaar tot 50 – 102.400) maakt het gemakkelijker dan ooit om ook scherpe, natuurlijke opnamen te maken wanneer het bijna helemaal donker is.
Een nieuw 11-punts AF-systeem zorgt voor de krachtigste prestaties bij weinig licht van elk Canon AF-systeem tot nu toe. Met scherpstelling tot EV-3 – het equivalent van maanlicht – blijft het onderwerp ook onder de meest uitdagende omstandigheden scherp in beeld en hebben gebruikers de vrijheid ’s nachts landschappen en portretten te fotograferen en met minimale ruis de werkelijke sfeer van de scène vast te leggen.

Maximale creatieve vrijheid
De toepassing van een volbeeldsensor biedt bij portretten veel meer controle over de scherptediepte, zodat fotografen hun onderwerpen met een aantrekkelijke achtergrondonscherpte eenvoudig kunnen isoleren. Met de EOS 6D kunnen fotografen nu ook experimenteren met het volledige potentieel van groothoek EF-objectieven, om zo elk detail van adembenemende landschappen vast te leggen met objectieven van 8 tot 800 mm. De krachtige DIGIC 5+ beeldprocessor biedt een reeks automatische instellingen en creatieve opnamefuncties. Deze vormen een aanvulling op volledig handmatige bedieningsmogelijkheden om zeer uiteenlopende gebruikers volledige flexibiliteit te bieden.

De EOS 6D zit vol geavanceerde kenmerken om fotografen te helpen met een superieure kwaliteit bij landschappen en portretten. De HDR-modus registreert bij moeilijke belichtingscondities zowel de lichte als donkere delen. De functie Multiple Exposures stelt de fotograaf in staat maximaal negen verschillende belichtingen te combineren tot één in-camera opname die een indrukwekkend eindresultaat oplevert. Een stille opnamemodus biedt subtiele mogelijkheden voor fraaie portretten of trouwreportages en de elektronische waterpas in de zoeker of op het LCD-scherm garandeert dat de horizon tijdens de beeldcompositie recht is.
Gemaakt om te delen

Als eerste EOS met geïntegreerde Wi-Fi connectiviteit stelt de EOS 6D fotografen in staat hun werk direct na de opnamesessie te delen. Opnamen kunnen draadloos worden gekopieerd naar externe opslagapparaten, naar Facebook en YouTube of draadloos worden geprint naar een Canon Wi-Fi printer. Movies en foto’s zijn ook in een groot formaat en met hoge kwaliteit weer te geven op HDTV’s met DLNA. Door draadloos verbinding te maken met een smartphone kunnen fotografen de camera van afstand bedienen, waarbij opname-instellingen en scherpstelling zijn aan te passen voordat de ontspanknop wordt geactiveerd en de gemaakte opnamen op de smartphone zijn te bekijken. Met de geïntegreerde GPS van de EOS 6D zijn de opnamen te voorzien van locatiegegevens. Reizigers kunnen een nog vollediger overzicht van hun reis laten zien door gebruik te maken van de GPS logger-functie om de afgelegde route vast te leggen. De gehele reis kan worden weergegeven met de meegeleverde Map Utility software.

Robuust, intuïtief ontwerp
Met afmetingen van slechts 144,5 x 110,5 x 71,2 mm en een gewicht van 770 g4 is de EOS 6D de meest compacte volbeeld EOS DSLR die ooit is gemaakt. De stof- en vochtbestendige body is deels vervaardigd van magnesium en biedt een robuuste bescherming. De intuïtieve plaatsing van de bedieningsknoppen zorgt voor een eenvoudige bediening. Fotografen kunnen hun opnamen met alle details en met natuurlijke kleuren ook bekijken op het grote hi-res 7,7 cm (3,0”) Clear View LCD-scherm dat een verbeterd antireflectieontwerp heeft om de opnamen ook in fel zonlicht en onder ongebruikelijke hoeken te bekijken.
De extra energie in de nieuwe Batterygrip BG-E13 maakt langere opnamesessies mogelijk, terwijl het ook gemakkelijker is om zowel horizontaal als verticaal te fotograferen. Wanneer twee LP-E6 batterijen worden gebruikt, biedt de batterygrip het dubbele aantal opnamen. Voor nog meer gemak en flexibiliteit kunnen in de batterygrip ook AA-batterijen worden gebruikt.

EOS 6D – de belangrijkste kenmerken
• 20,2 Megapixel volbeeld sensor
• Duurzame, lichtgewicht constructie
• Maximaal ISO 25.600 (uitbreidbaar tot ISO 102.400)
• 11-punts AF gevoelig tot -3EV
• GPS3 registreert de opnamelocatie
• Wi-Fi2 bestandsoverdracht en afstandsbediening
• Full HD-video

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *