Canon EOS 6D – de instap-fullframe van Canon

Vandaag is de Canon EOS 6D aangekondigd tijdens de persdag van Photokina. De EOS 6D is een ‘instapcamera’  met grote fullframe-sensor. Net als de Nikon D600 is de camera bedoeld voor consumenten die een overstap naar fullframe overwegen, maar dit tot nu toe te duur vonden (de tweedehands-markt uitgezonderd).

Specificaties

Naar verluid zou de EOS 6D uitgerust zijn met een nieuw ontworpen 20 megapixel-sensor met een ISO bereik van ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 50-102.400). Ondanks de grote sensor zou de camera niet veel groter zijn dan een APS-C camera als de EOS 7D. De camera is net als de 5D Mark III weerbestendig en volgens de geruchten zou wifi en gps standaard geintegreerd zijn (add-ons zijn dus niet meer nodig). Om een gat te houden met de 5D Mark III is de camera uitgerust met een andere autofocus-sensor met 11 af-punten (kruislingsgevoelig in het centrum, vanaf f2.8). Met 4,5 bps is de 6D wat trager dan de 5D Mark III, maar iets sneller dan de 5D Mark II. De video-mogelijkheden lijken in eerste instantie redelijk gelijk aan die van de 5D Mark III.

SD

Een opvallend punt is dat de EOS 6D geen CompactFlash meer gebruikt, in tegenstelling tot alle andere fullframe camera’s van Canon. In plaats daarvan is gekozen voor SD. Dit maakt de camera minder aantrekkelijk voor bezitters van de 5D Mark II of 7D. Aan de andere kant is het een feit dat SD met afstand de standaard is en CompactFlash voorbehouden lijkt tot een steeds kleinere niche-markt van professionele bodys. De keuze voor SD maakt de overstap vanaf consumenten EOS-camera’s zoals de 60D of 650D juist weer logischer. Vermoedelijk is dat ook de beoogde doelgroep (Nikon deed hetzelfde met de D600 die ook SD gebruikt). 

Hands-on

We hebben vandaag even met de camera kunnen spelen en de eerste indruk is positief. Aan de achterzijde te zien heeft de body ook iets van de 60D (getuige het draaiwiel). In vergelijking met de 5D Mark II en III is de body wat kleiner. Ook is de body aan de boven- en onderkant van plastic in plaats van magnesiumlegering. Hier staat een uitgebreidere hands-on ervaring.

Prijs en beschikbaarheid

De camera wordt vandaag aangekondigd, maar zal pas in december leverbaar zijn. De adviesprijs is 2029 euro (dus 120 euro minder dan de Nikon D600). Er is geen speciale kitlens ontwikkeld, zoals Nikon dat eerder wel deed, maar de 24-105 f4 L IS wordt wel genoemd. De investering loopt daardoor wel op. 

Specificaties

 • Nieuw ontwikkelde 20 megapixel CMOS sensor
 • Full Frame
 • 4.5 bps
 • ISO 100-25600 (50-102400)
 • DIGIC5+
 • Kleine body
 • Weathersealed
 • SD ipv CF
 • Wifi en GPS ingebouwd
 • 11 AF punten, f/2.8 kruislingsgevoelig in centrum
 • 3-inch lcd
 • Full HD (1920×1080) video

PERSBERICHT

Stap in de wereld van volbeeld: Canon lanceert de EOS 6D – Canon’s kleinste en lichtste volbeeld DSLR
Amstelveen, 17 september 2012 – Canon lanceert vandaag de nieuwste EOS DSLR voor fotografen die hun passie serieus nemen – de EOS 6D. De EOS 6D heeft dezelfde afmetingen en gewicht als de EOS 60D en is ‘s werelds lichtste1 DSLR met een volbeeld CMOS-sensor. Daarmee is deze camera ideaal voor reis-, portret- en landschapsfotografen. Het model is een nieuw instappunt in het Canon volbeeld assortiment en is ideaal voor iedereen die meer controle over de scherptediepte wil of die de fotografische mogelijkheden wil optimaliseren met het uitgebreide assortiment groothoek EF-objectieven van het EOS System.
De EOS 6D combineert een krachtig volbeeld imaging systeem en superieure prestaties bij weinig omgevingslicht met een compact, robuust en lichtgewicht ontwerp. Voor het eerst is een EOS-model verkrijgbaar met Wi-Fi2 en GPS3 connectiviteit. Fotografen die onderweg schitterende opnamen maken, kunnen deze voorzien van informatie over de opnamelocatie en ze draadloos verzenden naar een computer, de cloud of naar smartphones.

Onder alle omstandigheden onvoorstelbaar mooie opnamen
De EOS 6D is het resultaat van 25 jaar EOS-innovatie en is voorzien van een nieuw ontworpen 20,2 Megapixel volbeeld CMOS-sensor die fotografen in staat stelt prints met posterformaat te produceren of composities bij te snijden zonder concessies te
doen aan de kwaliteit. Een native ISO-bereik van ISO 100 – 25.600 (uitbreidbaar tot 50 – 102.400) maakt het gemakkelijker dan ooit om ook scherpe, natuurlijke opnamen te maken wanneer het bijna helemaal donker is.
Een nieuw 11-punts AF-systeem zorgt voor de krachtigste prestaties bij weinig licht van elk Canon AF-systeem tot nu toe. Met scherpstelling tot EV-3 – het equivalent van maanlicht – blijft het onderwerp ook onder de meest uitdagende omstandigheden scherp in beeld en hebben gebruikers de vrijheid ’s nachts landschappen en portretten te fotograferen en met minimale ruis de werkelijke sfeer van de scène vast te leggen.

Maximale creatieve vrijheid
De toepassing van een volbeeldsensor biedt bij portretten veel meer controle over de scherptediepte, zodat fotografen hun onderwerpen met een aantrekkelijke achtergrondonscherpte eenvoudig kunnen isoleren. Met de EOS 6D kunnen fotografen nu ook experimenteren met het volledige potentieel van groothoek EF-objectieven, om zo elk detail van adembenemende landschappen vast te leggen met objectieven van 8 tot 800 mm. De krachtige DIGIC 5+ beeldprocessor biedt een reeks automatische instellingen en creatieve opnamefuncties. Deze vormen een aanvulling op volledig handmatige bedieningsmogelijkheden om zeer uiteenlopende gebruikers volledige flexibiliteit te bieden.

De EOS 6D zit vol geavanceerde kenmerken om fotografen te helpen met een superieure kwaliteit bij landschappen en portretten. De HDR-modus registreert bij moeilijke belichtingscondities zowel de lichte als donkere delen. De functie Multiple Exposures stelt de fotograaf in staat maximaal negen verschillende belichtingen te combineren tot één in-camera opname die een indrukwekkend eindresultaat oplevert. Een stille opnamemodus biedt subtiele mogelijkheden voor fraaie portretten of trouwreportages en de elektronische waterpas in de zoeker of op het LCD-scherm garandeert dat de horizon tijdens de beeldcompositie recht is.
Gemaakt om te delen

Als eerste EOS met geïntegreerde Wi-Fi connectiviteit stelt de EOS 6D fotografen in staat hun werk direct na de opnamesessie te delen. Opnamen kunnen draadloos worden gekopieerd naar externe opslagapparaten, naar Facebook en YouTube of draadloos worden geprint naar een Canon Wi-Fi printer. Movies en foto’s zijn ook in een groot formaat en met hoge kwaliteit weer te geven op HDTV’s met DLNA. Door draadloos verbinding te maken met een smartphone kunnen fotografen de camera van afstand bedienen, waarbij opname-instellingen en scherpstelling zijn aan te passen voordat de ontspanknop wordt geactiveerd en de gemaakte opnamen op de smartphone zijn te bekijken. Met de geïntegreerde GPS van de EOS 6D zijn de opnamen te voorzien van locatiegegevens. Reizigers kunnen een nog vollediger overzicht van hun reis laten zien door gebruik te maken van de GPS logger-functie om de afgelegde route vast te leggen. De gehele reis kan worden weergegeven met de meegeleverde Map Utility software.

Robuust, intuïtief ontwerp
Met afmetingen van slechts 144,5 x 110,5 x 71,2 mm en een gewicht van 770 g4 is de EOS 6D de meest compacte volbeeld EOS DSLR die ooit is gemaakt. De stof- en vochtbestendige body is deels vervaardigd van magnesium en biedt een robuuste bescherming. De intuïtieve plaatsing van de bedieningsknoppen zorgt voor een eenvoudige bediening. Fotografen kunnen hun opnamen met alle details en met natuurlijke kleuren ook bekijken op het grote hi-res 7,7 cm (3,0”) Clear View LCD-scherm dat een verbeterd antireflectieontwerp heeft om de opnamen ook in fel zonlicht en onder ongebruikelijke hoeken te bekijken.
De extra energie in de nieuwe Batterygrip BG-E13 maakt langere opnamesessies mogelijk, terwijl het ook gemakkelijker is om zowel horizontaal als verticaal te fotograferen. Wanneer twee LP-E6 batterijen worden gebruikt, biedt de batterygrip het dubbele aantal opnamen. Voor nog meer gemak en flexibiliteit kunnen in de batterygrip ook AA-batterijen worden gebruikt.

EOS 6D – de belangrijkste kenmerken
• 20,2 Megapixel volbeeld sensor
• Duurzame, lichtgewicht constructie
• Maximaal ISO 25.600 (uitbreidbaar tot ISO 102.400)
• 11-punts AF gevoelig tot -3EV
• GPS3 registreert de opnamelocatie
• Wi-Fi2 bestandsoverdracht en afstandsbediening
• Full HD-video

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *