Canon EOS 5D Mark III gelanceerd

Er werd al druk over gespeculeerd de afgelopen weken, maar vandaag is het zover: Canon introduceert officieel de EOS 5D Mark III, opvolger van de populaire 5D Mark II. De belangrijkste kenmerken volgens Canon zijn: hogere snelheid, hogere resolutie, meer processorkracht en ‘uitgebreide creatieve opties voor zowel foto’s als Full HD movies’. De EOS 5D Mark III zal beschikbaar zijn vanaf eind maart 2012 en heeft een adviesverkoopprijs van € 3499.


 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III
 • Canon Eos 5D Mark III

De specificaties van de 5D Mark III komen overeen met wat al verwacht werd en in ons bericht van gisteren gemeld.

Canon EOS 5D Mark III – de belangrijkste kenmerken

 • 22,3 Megapixel volbeeld sensor
 • 61-punts autofocus
 • Continu-opnamen tot max. 6 fps
 • Native ISO 100-25.600 gevoeligheid
 • Full HD video met handmatige bediening
 • 14-bits DIGIC 5+ processor
 • Verbeterde weerbestendige afdichtingen
 • 8,11 cm (3,2 inch) 1.040.000-dot scherm
 • HDR modus met voorinstellingen

Een opvallende eigenschap is de laatste van dit lijstje, die Canon tot een van de ‘creatieve opties’ rekent: in-camera HDR, waarbij drie verschillende belichtingen in één opname gecombineerd worden. Hierbij zijn vijf voorinstellingen beschikbaar. Dit is een functie die Sony al langer aanbiedt op bepaalde modellen, maar vermoedelijk gebruikt Canon een ander algoritme. Althans, het bedrijf diende alweer een tijd geleden een eigen patent in voor in-camera HDR. Of die technologie in de 5D Mark III is toegepast is nog niet bekend, maar we zijn zeer benieuwd naar de resultaten van deze opnamemodus.

De hoofdeigenschappen zijn dus conform de verwachtingen. Later vandaag zal Canon de introductie in een evenement toelichten, waarbij ook Technyx aanwezig zal zijn. Dan kunnen we dus meer vertellen en wellicht een eerste hands-on indruk geven van de 5D Mark III. Hier onder kan je in ieder geval alvast het persbericht van Canon lezen, waarin onder meer bevestigd wordt dat de sensor geheel opnieuw ontworpen is. Deze kan in samenwerking met de nieuwe DIGIC 5+ processor een serie van 18 RAW-opnames met 6 bps vastleggen – of meer dan 16000 JPEG’s. Dan dien je wel gebruik te maken van de nieuwste CF UDMA-7 geheugenkaarten, om over de vereiste bandbreedte te beschikken.

Verder gebruikt de 5D Mark III hetzelfde 61-punts autofocussysteem als de EOS-1D X, met 41 cross-type punten en vijf dubbele cross-type punten. Voor belichting heeft de camera het iFCL-meetsysteem ingebouwd met een sensor met 63 zones gekoppeld aan het AF-systeem.

Ten slotte heeft Canon de populariteit van de 5D Mark II als filmcamera niet genegeerd en flink aandacht besteed aan de filmopnamemogelijkheden, wat al begint met een dedicated filmopnameknop. De Full HD opnames moeten aanmerkelijk beter van kwaliteit zijn, mede dankzij de nieuwe processor, die moiré, valse kleuren en andere artefacten moet kunnen verwijderen. Verder beschikt de camera ook voor filmopnames over handmatige belichting en hoge bitrate compressie, inclusief ALL-I en IPB. Opnames zijn mogelijk met 24 tot 60 bps, SMPTE timecode wordt ondersteund.

Beschikbaarheid en adviesverkoopprijs

De EOS 5D Mark III zal beschikbaar zijn vanaf eind maart 2012 en heeft een adviesverkoopprijs van € 3499.

Bovenstaand filmpje laat het sluitergeluid van de nieuwe EOS 5D Mark III horen.

Persbericht

Amstelveen, 2 maart 2012 – Canon maakt vandaag bekend dat het wereldberoemde EOS-assortiment is uitgebreid met de nieuwe EOS 5D Mark III. De EOS 5D Mark III is de opvolger van de legendarische EOS 5D Mark II. De camera heeft een hogere snelheid, hogere resolutie, meer verwerkingsvermogen en uitgebreide creatieve opties voor zowel foto’s als Full HD movies. Daarmee biedt de EOS 5D Mark III zelfs de meest veeleisende fotografen een ongeëvenaarde artistieke vrijheid.

Door het luisteren naar en verwerken van de feedback van fotografen van over de hele wereld, biedt de EOS 5D Mark III op nagenoeg elk gebied hogere prestaties. Een nieuwe 22,3 Megapixel (MP) volbeeld sensor garandeert de ideale balans tussen de resoluties bij digitale foto’s en HD movies en maakt fotografie met een snelheid van 6 beelden per seconde (fps) mogelijk. Een 61-punts AF-systeem en lichtmeting in 63 zones zorgen voor meer snelheid, flexibiliteit en nauwkeurigheid. Dankzij de allernieuwste DIGIC 5+ verwerkingstechnologie beschikt de EOS 5D Mark III over verbeterde videofuncties met een hogere beeldkwaliteit en meer mogelijkheden voor audioregeling. Deze camera vergroot de creatieve mogelijkheden van zowel fotografen als amateurfilmmakers.

“De EOS 5D Mark III is een grote stap voorwaarts voor de EOS 5D-serie,” zegt Kieran Magee, Marketing Director voor Professional Imaging bij Canon Europe. “De EOS 5D Mark II is een uitzonderlijke camera en wij hebben aandachtig geluisterd naar de feedback van onze community gepassioneerde gebruikers om in elk opzicht de prestaties te verbeteren. Deze camera is ontworpen om nagenoeg elke creatieve uitdaging aan te gaan – de camera is sneller, heeft een verbeterde respons en beschikt
over de mogelijkheden om zich aan alles aan te passen, van studiofotografie tot creatieve fotografie, en resultaten te produceren die de hoogste kwaliteit hebben.”

Verbeterde prestaties

Dankzij de uitgebreide specificaties is de EOS 5D Mark III ideaal voor het groeiend aantal fotografen dat zowel digitale foto’s als movies vastlegt. De camera beschikt over een aantal kenmerken die werden geïntroduceerd in Canon’s revolutionaire EOS-1D X en die bijdragen aan hogere prestaties, meer flexibiliteit, hogere inzetbaarheid en verbeterde duurzaamheid.

De nieuw ontworpen 22,3 MP volbeeld sensor in de camera zorgt voor een hogere resolutie met nauwkeurige details, zodat een breed scala aan scènes kan worden vastgelegd – van uitgestrekte landschappen tot fraaie portretten. De creatieve mogelijkheden worden verder vergroot door de hogere snelheid bij continu-opnamen. Met de verbeterde 8-kanaals uitlezing is de camera bij een snelheid van 6 fps moeiteloos in staat een serie van 18 RAW opnamen of meer dan 16.000 JPEG’s1 vast te leggen, zonder dat extra accessoires nodig zijn. De geavanceerde architectuur van de sensor biedt daarnaast een enorm native ISO-bereik van 100 – 25.600, dat uitbreidbaar is tot 102.400. Dit maakt het mogelijk schone, hoge kwaliteit opnamen te maken, zelfs in omgevingen met uitzonderlijk weinig licht.

De EOS 5D Mark III gebruikt hetzelfde 61-punts wide-area AF-systeem als het vlaggenschip, de EOS-1D X. Dit AF-systeem zorgt voor een zeer hoge gevoeligheid, precisie en snelheid. Als één van de meest geavanceerde AF-systemen op de markt, beschikt het over een indrukwekkend aantal van 41 cross-type punten en vijf dubbele cross-type punten, en levert het een ongeëvenaarde nauwkeurigheid over het gehele beeld. De instelbare AF-voorinstellingen die in de EOS-1D X werden geïntroduceerd, zijn eveneens beschikbaar en helpen bij het vastleggen van traditioneel moeilijke onderwerpen. Deze instellingen zorgen voor extra betrouwbaarheid in situaties waar de bewegingsrichting van het onderwerp onvoorspelbaar is.

De uiterst nauwkeurige belichtingen zijn het resultaat van Canon’s gerenommeerde iFCL-meetsysteem, dat een 63-zone Dual-Layer sensor koppelt aan elk punt van het AF-systeem. Zowel de scherpstelinformatie afkomstig van het AF-systeem als de kleur- en belichtingssignalen afkomstig van de meetsensor worden geanalyseerd en dit stelt de EOS 5D Mark III in staat consistent nauwkeurige huidtinten en superieure resultaten te produceren in zeer uiteenlopende opnamesituaties.

Creatieve prestaties zonder compromissen

De EOS 5D Mark III is uitgevoerd met Canon’s nieuwste DIGIC 5+ beeldprocessor. Deze vormt de basis voor een reeks nieuwe functies, zonder dat dit invloed heeft op de prestaties van de camera. De 14-bits A/D-conversie levert vloeiende tintgradaties en kleurovergangen op, terwijl in-camera HDR-beeldregistratie drie verschillende belichtingen combineert en toepassing van één van de vijf presets mogelijk maakt, zodat fotografen alle details kunnen vastleggen bij contrastrijke scènes. Met de in-camera mogelijkheden voor verwerking en bewerking van RAW-beeldmateriaal, kunnen fotografen met de nabewerking van hun opnamen beginnen terwijl ze zich nog op de opnamelocatie bevinden.

Het grotere vermogen van de DIGIC 5+ maakt ook een aantal functies mogelijk dat bijdraagt aan de hogere beeldkwaliteit. Zo worden lichtafvalcorrectie, chromatische aberratiecorrectie (lateraal en axiaal) en hoge ISO-ruisreductie uitgevoerd in de camera zelf zonder dat dit invloed heeft op de prestaties. Fotografen kunnen continu-opnamen maken zonder dat enige vertraging van de camera optreedt. En de speciale knop voor in-camera beoordeling van opnamen maakt het voor fotografen gemakkelijk de opnamen te sorteren voordat met de nabewerking wordt gestart.

De EOS 5D Mark III is uitgevoerd met een nieuwe Creative Photo knop. Deze stelt gebruikers in staat snel Picture Styles te selecteren en opnamen met meerdere belichtingen vast te leggen. Bovendien biedt deze knop rechtstreeks toegang tot het HDR-opnameprogramma. Door tijdens het afspelen op de Creative Photo knop te drukken, start een vergelijkende weergavefunctie waarbij twee opnamen naast elkaar worden getoond. Dit stelt fotografen in staat het beeldmateriaal tijdens de opnamesessie te bekijken, te vergroten en de kwaliteit van verschillende belichtingen te vergelijken.

Voor situaties waar fotografen onopgemerkt willen blijven, zoals bij een huwelijksceremonie, beschikt de EOS 5D Mark III ook over een nieuw, stil opnameprogramma dat het geluid van de ontspanknop en spiegel sterk terugdringt. Fotografen kunnen geruisloos op de achtergrond hun werk doen. Ook is een stil programma voor continu-opnamen beschikbaar, zodat fotografen ook snel bewegende onderwerpen kunnen vastleggen zonder daarbij aandacht te trekken.

‘Next generation’ EOS Movies

De EOS 5D Mark III bouwt voort op de reputatie van de EOS 5D Mark II en beschikt over een serie nieuwe functies en mogelijkheden die werden geïntroduceerd als reactie op de feedback van fotografen om nog betere Full HD videoprestaties te bieden. Naast de door professionele filmmakers gewaardeerde regeling van de scherptediepte, zorgt de combinatie van volbeeld sensor en enorm verwerkingsvermogen van DIGIC 5+ ook voor een hogere beeldkwaliteit. Dit door de aanwezigheid van moiré, valse kleuren en andere artefacten nagenoeg volledig te elimineren. De toevoeging van een Movie modus knop en een opnameknop stelt filmmakers in staat direct met opnemen te beginnen zodra de Movie modus is geselecteerd.

Tot de overige moviefuncties behoren de handmatige belichtingsregeling en een uitgebreid aantal mogelijkheden voor videocompressie met hoge bitsnelheden, waarbij zowel de intraframe (ALL-I) en interframe (IPB) methoden worden ondersteund. De variabele beeldsnelheden lopen van 24 bps tot 60 bps en de ondersteuning van SMPTE timecode zorgt voor meer bewerkingsflexibiliteit en eenvoudiger integratie bij multi-camera opnamesessies. Met het Quick Control scherm van de camera kunnen gebruikers tijdens het filmen de geluidsregistratie controleren en aanpassen. Een aansluiting voor een hoofdtelefoon zorgt voor controle van het geluidsniveau tijdens en na het filmen. Het verbeterde verwerkingsvermogen van DIGIC 5+ biedt ook in-camera mogelijkheden om de lengte van opgenomen movies aan te passen.

Professionele camera, eenvoudige bediening

De EOS 5D Mark III biedt fotografen een eenvoudig te bedienen camera met een robuuste constructiekwaliteit. De hoogwaardige, lichtgewicht body van magnesium beschikt over weerbestendige eigenschappen die de camera beschermen tegen de elementen. Ook is de constructie van de sluiter versterkt en met een duurzaamheid van 150.000 cycli is de camera ideaal voor intensief, dagelijks gebruik. Een verbeterde versie van de Intelligent Viewfinder die ook in de EOS 7D wordt aangetroffen, biedt naast circa 100% dekking een on-demand rasterweergave die via het ingebouwde, transparante LCD wordt getoond.
Hetzelfde versterkte 8,11 cm (3,2”) Clear View II LCD-scherm als in de EOS-1D X zorgt onder alle omstandigheden voor snelle beeldcomposities en een hoogwaardige weergave. De 1.040k pixels staan garant voor de resolutie die nodig is om scherpte en focus nauwkeurig te controleren. Het naadloze ontwerp dat bij de EOS-1D Mark IV werd geïntroduceerd, voorkomt reflecties en beschermt tegen stof of krassen. Een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een programmavergrendeling zijn standaard aanwezig. Met een UDMA 7-compatibele CF-kaartsleuf en een SD-kaartsleuf2 is het mogelijk opnamen naar beide kaarten tegelijk weg te schrijven, automatisch om te schakelen zodra de in gebruik zijnde kaart vol is en kunnen opnamen in-camera van de ene naar de andere kaart worden gekopieerd.

Digital Lens Optimizer – nieuw in Digital Photo Professional v3.11

De EOS 5D Mark III wordt geleverd met de meest geavanceerde versie van Digital Photo Professional (DPP) tot nu toe – Canon’s gratis meegeleverde software voor uiterst snelle en hoogwaardige verwerking van RAW-bestanden. Nieuw in DPP v3.11 is Digital Lens Optimizer – een revolutionaire, nieuwe functie om de beeldresolutie enorm te verbeteren.

Digital Lens Optimizer (DLO) is in staat de prestaties van het objectief nauwkeurig na te bootsen, terwijl een serie complexe wiskundige bewerkingen elk stadium van de reis van het licht via de optische baan simuleren. Met deze informatie kan DLO een aantal typische optische aberraties en verlies aan resolutie corrigeren die worden veroorzaakt door een laagdoorlaatfilter van de camera. Dit door op elke opname een geïnverteerde functie toe te passen, die zorgt dat het beeld nog meer overeenkomt met wat het menselijk oog waarneemt. Dit resulteert in uitzonderlijk detailrijke opnamen met goed beheerbare bestandsgrootten, zodat fotografen beschikken over maximale beeldkwaliteit en meer flexibiliteit.

EOS System compatibiliteit

Omdat de EOS 5D Mark III deel uitmaakt van het EOS System, is de camera compatibel met meer dan 60 EF-objectieven, waaronder ook de EF 24-70mm f/2.8L II USM – een nieuw groothoekzoomobjectief uit Canon’s beroemde L-serie. De camera is ook compatibel met een reeks onlangs aangekondigde accessoires die is ontworpen om de creatieve mogelijkheden te vergroten, waaronder de Speedlite 600EX-RT – een krachtige TTL-flitser met draadloze afstandsbediening. De nieuwe Battery Grip BG-E11 zorgt niet alleen voor extra flexibiliteit bij gebruik van de camera, maar verdubbelt ook de accuduur van de camera.
De EOS 5D Mark II is beschikbaar vanaf eind maart 2012 en heeft als adviesverkoopprijs € 3499,-.

Canon EOS 5D Mark III – de belangrijkste kenmerken

 • 22,3 Megapixel volbeeld sensor
 • 61-punts autofocus
 • Continu-opnamen tot max. 6 fps
 • Native ISO 100-25.600 gevoeligheid
 • Full HD video met handmatige bediening
 • 14-bits DIGIC 5+ processor
 • Verbeterde weerbestendige afdichtingen
 • 8,11 cm (3,2 inch) 1.040.000-dot scherm
 • HDR modus met voorinstellingen

Canon Eos 5D Mark III

Canon Eos 5D Mark III

Canon Eos 5D Mark III

Canon Eos 5D Mark III

Canon Eos 5D Mark III

Canon Eos 5D Mark III

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *