Canon EOS 100D review

De Canon de EOS 100D laat zich niet direct met andere EOS camera’s of spiegelreflexen in het algemeen vergelijken. Het is een zeer kleine en lichte DSLR die qua omvang dicht in de buurt van een systeemcamera komt. Volgens Canon zelf is het de kleinste en lichtste DSLR van de wereld (371 gram). Om die compacte vorm te bereiken moest het buiten- en binnenwerk flink op de schop. Op dat vlak lijkt de nieuwe camera dan ook niet bepaald op zijn andere broertjes en zusjes. Maar wat betreft de gebruikte componenten is dat wel het geval. In feite is het een 650D/700D, maar dan zonder kantelbaar scherm en met ‘slechts’ 4 bps. Hij heeft nog steeds slechts 9 autofocuspunten, waarvan er één kruislingsgevoelig is (wat snellere autofocus met lichtsterke lenzen mogelijk maakt). Wat wel een verschil is ten opzichte van de 650D en 700D is een aangepaste sensor. Hij heeft nog steeds 18 megapixels met praktisch hetzelfde ontwerp al dat van recente EOS camera’s, maar is uitgerust met meer geintegreerde autofocusdiodes. Deze beslaan nu 65% van het oppervlak, in plaats van 15%, waardoor de autofocus sneller en accurater moet zijn in de video- en live view-modus. Of dat in de praktijk ook merkbaar is en voor wie deze kleine reflex eigenlijk bedoeld is, lees je verder op in deze review.

 

Belangrijkste specificaties:

 • 18.0 megapixel APS-C CMOS Sensor
 • DIGIC 5 beeldprocessor
 • 7,6 cm touchscreen lcd-scherm
 • ISO 100-12800, uitbreidbaar tot 25600
 • Full HD 1080 video met continue autofocus
 • 4 bps
 • 9-punts af, allemaal kruislingsgevoelig
 • Scene Intelligent Auto Mode
 • 371 gram
 • Compatible met Canon EF en EF-S lenzen
 • Kids- en food-modus

Kleine body

Het is zondermeer een prestatie dat Canon een DSLR zo klein heeft weten te maken. Tegelijkertijd roept dit wel vragen op over het nut hiervan. Is de camera nog wel prettig vast te houden met een gemiddelde Europese hand? Je zou zeggen van wel, maar toch stijgt het aandeel compacte systeemcamera’s momenteel en die zijn een stuk kleiner dan een spiegelreflex. Bovendien ontving de legendarische EOS 300D (de eerste betaalbare digitale spiegelreflexcamera voor consumenten, geïntroduceerd in 2003) exact dezelfde kritiek. Hij zou te klein zijn voor de gemiddelde mannenhand. Desondanks werd de 300D (én zijn vele opvolgers) zeer goed verkocht. In die zin bleek klein dus geen nadeel te zijn. Sterker nog, de 100D lijkt zelfs een bewuste strategie te zijn van Canon om een spiegelreflex uit te brengen die niet veel groter is dan een aantal systeemcamera’s. Vooral voor wie een goede camera zoekt, maar niet teveel wil sjouwen lijkt de 100D interessant.

De 100D in vergelijking met de 1100D

Keerzijde

De keerzijde van de 100D is dat de camera – voor een spiegelreflex – weliswaar zeer compact is, maar dat de bijbehorende lenzen nog net zo groot zijn als anders. Canon heeft ook geen speciaal ontwikkelde compacte kitlens voor de 100D uitgebracht, wat we eigenlijk wel een beetje verwacht hadden. Sterker nog, er werd wel een nieuwe kitlens ontwikkeld, maar deze is een halve cm groter(!) geworden ten opzichte van zijn voorganger. De bijbehorende 18-55mm kitlens ziet er op de 100D zo ongeveer uit als een telelens…

In combinatie met de 40mm pancake is de 100D zeker zeer klein te noemen

Nieuwe 18-55mm f3.5-5.6 STM

De reden van deze vergroting is dat het objectief nu is uitgerust met een stappenmotor (STM). Dat is een elektronische scherpstelmotor, waarmmee fulltime manual focus (aanpassing van de scherpstelling na de autofocus) mogelijk is. Ook is de kitlens uitgerust met een 4-stops stabilisator (IS). De losse prijs van de nieuwe kitlens is € 249, maar als kit met de body is de meerprijs € 150 (voorheen was dat vaak € 100).

Wie echt compact wil, kan de 100D beter in combinatie met een lichtsterke prime gebruiken, zoals de 40mm f2.8 pancake of de 50mm f1.8. Maar dat zijn geen typische consumentenlenzen voor het grote publiek (waarvoor de 100D zelf wel bedoeld is).

Naamgeving

De naamgeving van de 100D roept wat vragen op. Immers, tot nu toe hanteerde Canon een systeem waarbij een later getal hoger in de rangorde stond. Dat kan aangeven dat Canon de 100D niet als instapmodel ziet, maar als naast de 700D. Wat betreft specificaties is hij zeer vergelijkbaar. Het grote verschil is dat hij veel kleiner is en geen uitklapbaar lcd-scherm heeft. In de VS heet de 100D trouwens de SL1 en in Japan spreekt men hem aan met Kiss X7 (vraag ons niet waarom).

In vergelijking met de 650D/700D ziet de 100D er qua knoppenspel niet eens zo heel anders uit, ondanks de veel kleinere body. Er is geen aparte Q-knop, maar deze is geïntegreerd in de SET-knop. De zoomknoppen zitten niet naast- maar onder elkaar. En rondom de SET-knop zijn geen aparte knoppen voor handmatige instellingen als de witbalans, autofocus, bps en kleurstijl. In plaats daarvan is er een vierknops navigatiewiel waarmee door het menu genavigeerd kan worden of de genoemde instellingen (via de Q-knop) kunnen worden aangepast. Het scherm is bovendien aanraakgevoelig, dus het aanpassen van instellingen gaat redelijk vlot, waardoor we wel met het vervallen van deze primaire knoppen kunnen leven. Zeker omdat de 100D vooral bedoeld is als beginnerscamera.

In vergelijking met andere EOS bodies, zoals de 650D/700D, is het verschil duidelijk zichtbaar. De 100D is in alle opzichten slanker. Alleen statische onderdelen zoals de EF-mount, zoeker en flitsvoet konden nagenoeg niet kleiner, dus die zijn relatief groot. De beperkte omvang betekende ook dat een kantelbaar lcd-scherm voor de 100D niet mogelijk was; de body zou er een stuk groter van worden.

Canon 100D autofocus

Net als de 650D en 700D heeft de 100D een zogenaamde ‘hybride’ sensor, met geïntegreerde autofocus-diodes op de sensor. De 100D beschikt uiteraard ook gewoon nog over een aparte autofocus-sensor. De geïntegreerde af-diodes zijn vooral bedoeld voor video en live view. Tijdens live view en video kan er nu op twee manieren worden scherpgesteld (fasedetectie en contrastdetectie), waarbij de camera automatisch de beste methode kiest of halverwege overgaat op een andere. Dit zou het beste van twee werelden moeten opleveren.

Autofocus in de praktijk

Dankzij continue verbeteringen werkt de autofocus van de 100D prima. Zeker in vergelijking met de oudere 600D en 1100D is de 100D technisch de betere. De prestaties tijdens live view en video lijken ook iets beter te zijn dan bij de 650D/700D, dankzij de betere spreiding van af-diodes, maar dit verschil is toch vrij klein. Voor wie veel met video wil gaan doen zijn lenzen met een STM stappenmotor wel een aanrader. Deze maken een stuk minder geluid dan de traditionele af-motor en USM lenzen. Er zijn ondertussen verschillende versies beschikbaar, waaronder de 40mm pancake, de 18-55 STM kitlens en de 18-135mm STM. Voor het gebruik met andere lenzen is een externe microfoon aan te bevelen voor video.

De 18-135mm met STM (stappenmotor)

STM

De term STM staat voor Stepper Motor. Oftewel, het gaat om een stappenmotor. Dit is een technologie die ook door veel andere fabrikanten gebruikt wordt. Nikon gebruikt het bijvoorbeeld in haar Nikon 1 objectieven en Tamron in haar 18-200mm voor de NEX. Een stappenmotor gebruikt stapsgewijze rotatie om scherp te stellen, waarbij de motor het scherpstelmechanisme aandrijft zonder tussenliggende vertragingseenheid. Daardoor werkt een lens met een stappenmotor geruisloos. Een stappenmotor sluit ook beter aan bij camera’s die contrastdetectie gebruiken (zoals de 100D tijdens live view). Een lens met ultrasone motor (USM) stelt snel scherp, maar moet de scherpstelling nog een beetje corrigeren als hij (bijna) op het juiste punt is aangekomen (wat soms hoorbaar is als een lichte tik). Een stappenmotor hoeft dat niet, want deze stopt op het juiste punt. Net als een USM-lens biedt een STM objectief van Canon ‘fulltime manual autofocus’. Oftewel, je kunt na de autofocus de scherpstelling nog handmatig aanpassen zonder dat je daarvoor knoppen hoeft om te zetten.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de 100D is redelijk gelijk aan de andere EOS camera’s van dit moment. Goed dus. Canon voert soms kleine (softwarematige) tweaks uit, waardoor er kleine verschillen in de benchmarks kunnen zitten. In vergelijking met de 650D/700D zijn de verschillen zeer klein. In de praktijk zijn de resultaten op ISO 1600 erg schoon en kan ISO 3200 er ook nog goed mee door, hoewel ruis daar meer zichtbaar wordt. Vanaf ISO 6400 neemt de ruis snel toe.

chart

chart (1)

ISO 1600, 3200, 6400 en 12.800

Conclusie

De adviesprijs van de 100D is € 649. Dat is slechts € 50 goedkoper dan de 700D (€ 699). Daarmee is de 700D (of de bijna identieke 650D) de meer veelzijdige camera vanwege het uitklapbare en kantelbare scherm en uitgebreidere knoppenspel. De 100D is echter een stuk kleiner en daardoor makkelijker mee te nemen. In combinatie met de kit komt de adviesprijs zelfs uit op € 799, wat wij voor een instapcamera nogal aan de hoge kant vinden. De marktprijs is overigens een stuk lager, zoals je rechts naast dit artikel kunt zien in onze prijsvergelijker. Er is ook een kit beschikbaar met de 40mm naast de 18-55 STM kitlens.

Los van de prijs is de 100D een prima allround camera. Het binnenwerk heeft grote overeenkomsten met de 650D/700D, met uitzondering van de iets verbeterde sensor (autofocus tijdens live view). De beeldkwaliteit is dus zo goed als identiek. Met 4 bps is de 100D een fractie trager dan de 650D/700D (5 bps), maar alsnog snel genoeg voor de meeste situaties.

De 100D is vooral interessant voor wie spiegelreflex eigenlijk te groot (en te zwaar) loopt, maar een systeemcamera weer te beperkt vindt. De 100D bevat immers gewoon een optische zoeker, in tegenstelling tot systeemcamera’s die er ofwel geen hebben of een elektronische variant. En de 100D is compatibel met alle Canon EF lenzen, waardoor er beduidend meer keus is.

Wel is de keuze voor een objectief van belang. Met de bijbehorende 18-55 STM kitlens gaat het voordeel van de compacte body wat ons betreft weer grotendeels verloren en dat is jammer. Er zijn andere compacte lenzen (zoals de 40mm 2.8 pancake), maar het aanbod is beperkt.

Pluspunten

 • Goede beeldkwaliteit
 • Aanraakgevoelig scherm
 • Goede autofocus (m.u.v. video/live view)
 • 4 bps
 • HDR

Minpunten

 • Prijs
 • Relatief grote kitlens
 • Autofocus nog steeds relatief traag tijdens video/live view
 
Hieronder zie je meer afbeeldingen van de Canon EOS 100D camera


 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *