Canon EF-S 55-250mm nu ook met STM

Canon heeft het assortiment STM-objectieven vandaag uitgebreid met een zevende exemplaar: De EF-S 55-250mm F/4-5.6 IS STM. Dit is echter niet de enige wijziging aan het goedkope telezoom-objectief voor APS-C camera’s; je kan gerust van een heel nieuw objectief spreken.

Nieuwe scherpstelconstructie

Het gebruik van STM is in dit geval niet alleen een voordeel voor videografen. Ten opzichte van een USM-objectief is STM iets langzamer, maar de oude versie van de 55-250mm had nog een ouderwetse micromotor. Vergeleken daarmee is de STM-versie dus niet alleen stiller, maar ook sneller.

Daarnaast is de 55-250mm STM voorzien van een intern scherpstelmechanisme, zodat het objectief in- en uitgezoomd dezelfde lengte houdt, en – belangrijker – het voorste element niet meer draait. Dit maakt het veel eenvoudiger om richtingsgevoelige filters te gebruiken, zoals polarisatiefilters of grijsverloopfilters.

Optische wijzigingen

De optische constructie van dit objectief bestaat uit 15 elementen in 12 groepen; drie elementen en twee groepen meer dan de oude versie. Om de extra elementen te huisvesten is de behuizing iets gegroeid, van 108mm lengte naar 111 mm. Ondanks dat is het gewicht van het objectief juist iets afgenomen, van 390 gram naar 375 gram. Het aantal diafragmalamellen is met zeven stuks gelijk gebleven, maar ze zijn nu wel afgerond voor een zachtere bokeh. De optische aanpassing lijkt echter ook een minpunt te hebben: de stabilisatie kan volgens Canon 3,5 stops aan vibraties corrigeren, waar dat bij de oude versie nog vier stops was.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EF-S 55-250mm F/4-5.6 IS STM ligt naar verwachting rond half september in de winkels. De adviesprijs bedraagt 349 euro.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *