Canon EF-adapter met diafragma voor Sony NEX

Er is een nieuwe adapter beschikbaar gekomen voor Sony NEX systeemcamera’s, ontwikkeld door de Canadese lensinterface-expert Conorus en Japanse adaptermaker Metabones. In tegenstelling tot de meeste andere adapters, is dit exemplaar voorzien van elektronische contacten. Het unieke is dat hiermee het diafragma kan worden ingesteld, rechtstreeks vanuit de body. Er was wel een product waarbij het diafragma kon worden ingesteld, maar dat ging dat elektronisch via knoppen op de lens zelf, mèt een ingebouwde stroomvoorziening. Bij deze adapter is dat niet nodig. De adapter krijgt z’n stroom via de body. Metabones laat weten dat men dit zelf voor elkaar heeft gekregen, zonder hulp van Canon of Sony (en ook zonder toestemming).

In de P- en S-stand kiest de camera zelf het diafragma, dat aan de adapter wordt doorgegeven en in de A- en M-stand, kan de waarde handmatig worden ingesteld. De adapter heeft een zogenaamde ‘wide open’-knop. Dat is het tegenovergestelde van de DoF-knop die op veel spiegelreflexcamera’s te vinden is – deze kan worden gebruikt om de grootste lensopening te activeren, zodat het scherpstellen makkelijker gaat. 

De adapter biedt geen ondersteuning voor autofocus. Tot nu toe is er nog geen enkele adapter geweest die dat kon, wat te maken heeft met de verschillende elektronische contacten die de camerafabrikanten gebruiken, die onderling niet compatibel zijn. De adapter is geschikt voor EF- en EF-S lenzen. De adviesprijs is $399 en de eerste batch is reeds helemaal uitverkocht.


Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *