Canon EF 200-400mm f4 L IS met 1,4x converter

Begin 2011 heeft Canon op de CP+ 2011 fotobeurs in Japan de ontwikkeling van een nieuwe telelens aangekondigd: de 200-400mm f4 IS. Niet alleen heeft deze lens een fraai zoombereik een zeer nette lichtsterkte (400mm f4), ook beschikt hij over een ingebouwde 1,4x teleconverter – een unicum. Het was oorspronkelijk de verwachting dat dit objectief nog dit jaar het levenslicht zou zien, maar de aardbeving in Japan heeft daar een stokje voor gestoken. Wat kunnen we zoal van deze lens verwachten?

Bereik

Met zijn bereik sluit deze lens goed aan op de 70-200 F2.8 IS die in het professionele circuit zeer populair is. Dankzij de zoomconstructie is de nieuwe lens zeer flexibel inzetbaar. Doorj z’n lichtsterkte van f4 over het hele bereik is het een lichtsterke telelens. In combinatie met een 1,4x teleconverter zou de 200-400 een zeer werkbaar bereik van 280-560mm opleveren (f5.6). In beide gevallen is dat een bereik dat ideaal is voor bijvoorbeeld sportfotografen, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. Daar wordt momenteel vooral gewerkt met vaste brandpuntsafstanden als 400mm en 500mm, maar de 200-400 zou de fotograaf flexibeler maken door deze in staat te stellen in- en uit te zoomen (en op die manier te anticiperen op een speler ver weg of dichtbij). Hetzelfde geldt voor natuurfotografen die met deze lens beter kunnen inspelen op wilde dieren.

Met een klik activeer je de 1,4x converter

Ingebouwde converter

Het unieke is dat Canon de converter al standaard in de lens heeft ingebouwd. Het grote voordeel hiervan is dat fotografen enerzijds veel ‘gedoe’ wordt bespaard met het meesjouwen en monteren van een teleconverter. Anderzijds levert het vooral ook veel snelheidswinst op. Met een klik wordt de converter geactiveerd. En ten slotte is er nog een optisch voordeel: de gebruikte converter is geheel afgestemd op de 200-400mm en geen universele converter die voor verschillende telelenzen geschikt is. De optiek sluit dus naadloos aan bij de lenselementen van de 200-400, waardoor lensfouten en onscherpte absoluut minimaal zullen zijn. 

Concurrentie

Canon is overigens niet de eerste met een 200-400mm f4 objectief. Concullega Nikon levert deze al enkele jaren en had daarmee dus een concurrentievoordeel. Deze beschikt echter niet over een ingebouwde converter. 

In de praktijk

In het recente verleden hebben we dit objectief wel eens kunnen vasthouden op een fotobeurs. Het betrof echter nog een mock-up, dus geen werkend exemplaar (nog niet eens een pre-productie exemplaar). Ook hebben we nog geen concrete indicatie van het gewicht, maar we schatten dat hij minimaal 2 tot 3 kg zal wegen. Niet een lens die je veel zonder statief of monopod zult gebruiken dus.

Prijs en beschikbaarheid

Het was de verwachting dat de Canon EF 200-400mm f4 IS aan het eind van dit jaar zijn opwachting zou maken, samen met de eerder aangekondigde 500mm f4 II en 600mm f4 II. De beschikbaarheid van de laatstgenoemde objectieven is ondertussen, mede door de aardbeving en tsunami in Japan, verplaatst naar begin 2012, dus is zo goed als zeker dat dit ook voor de 200-400mm zal gelden. Naar alle verwachting zal hij beschikbaar zijn voordat het EK voetbal van start gaat.

De prijs is nog gissen, maar voor consumenten wordt hij zeer waarschijnlijk niet interessant. De Nikkor 200-400 f4 equivalent kost circa € 6000 en de Canon zal hier prijstechnisch waarschijnlijk niet voor onderdoen. Dus je moet wel heel fanatiek fotograferen wil je deze lens op je verjaardag vragen. Maar dromen kan natuurlijk altijd…

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *