Canon biedt ‘beveiligd’ programmawieltje voor 5D II en 7D

De nieuwe Canon 60D beschikt over een beveiligd draaiwieltje voor de programmastanden, maar de meeste Canon camera’s moeten deze ontberen. Een beveiliging als die op de 60D is handig omdat dit voorkomt dat het programmawieltje per ongelukt naar een andere stand verschuift, wat nog wel eens voor wil komen in een fototas of tijdens een fotosessie. Een beveiligd wieltje bevat in het midden een knop die ingedrukt moet worden voordat het programma gewijzigd kan worden. Overigens is dit niet altijd handig, want door het indrukken van deze knop kost het wisselen van de programmastand meer tijd.

De professionele 1D-serie heeft – om de bovengenoemde reden – geen wieltje maar drukknoppen om de stand te wijzigen. Canon heeft besloten deze optie ook aan te gaan bieden aan haar semi-professionele gebruikers, waaronder de bezitters van de Canon EOS 5D Mark II en de 7D.

Kosten

De upgrade is echter niet gratis. In de VS vraagt Canon een vergoeding van $100 (inclusief montage). Dat is een forse investering, waarvan we ons sterk afvragen of klanten hier gebruik van zullen maken. De prijs in Europa is nog niet bekend gemaakt en de service is hier ook nog niet officieel aangeboden.

Overigens blijft Canon de huidige 5D en 7D gewoon verschepen met het oude draaiwieltje. Het ligt echter wel voor de hand dat we de beveiliging standaard op toekomstige Canon spiegelreflexen zullen aantreffen.

600D en 1100D?

Je zou je kunnen afvragen waarom Canon deze beveiligde knop alleen voor de 60D, 7D en 5D Mark II aanbiedt en niet voor consumentenmodellen als de 600D en 1100D. Immers, die groep consumenten (veelal niet super ervaren fotografen) kunnen ook last hebben van een per abuis verschoven programmawiel. De reden dat Canon dit niet aanbiedt heeft te maken met de positie van het programmawiel. Bij de 60D, 7D en 5D zit de knop links op de body (vanaf de achterzijde gezien), oftewel aan de zijkant. Bij andere modellen als de 600D en 1100D zit de knop aan de rechterzijde, maar niet geheel aan het uiteinde. Volgens Canon is het risico dat de knop verschuift daardoor een stuk kleiner. De beveiligde knop komt dan ook niet voor deze modellen beschikbaar.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *