Canon bevestigt lichtlek-probleem 5D Mark III

Canon USA heeft bevestigd dat de Canon 5D Mark III een afwijking heeft ten opzichte van andere EOS camera’s. Het lichtlek, of de zogenaamde Light Leak-bug, treedt – zoals we eerder uitgebreid besproken – op wanneer de verlichting van het lcd-scherm wordt aangedaan. In een zeer donkere omgeving heeft dit invloed op de lichtmeter. Ook extern licht, zoals een zaklantaarn, kan voor een afwijking van de lichtmeter zorgen. Is een semi-automatische stand (feitelijk alles behalve de M-stand) kan dit leiden tot onderbelichte foto’s, zoals ook al bleek uit onze praktijktests. De laatste dagen gingen er al geruchten over Canon 5D Mark III batches die niet aankwamen bij retailers. Volgens zeggen werd de levering tijdelijk gestopt in afwachting van een mogelijke terugroepactie. Er zijn ook berichten van retailers in de VS die een 5D Mark III ontvangen hebben met een volgens hen afwijkend lcd-scherm dat een hardere toplaag heeft en een iets andere omsluiting (in vergelijking met de originele 5D Mark III), maar hard bewijs daarvoor ontbreekt.

Dat Canon het probleem nu officieel bevestigd heeft, zegt nog niets over een eventueel vervolg. Canon onderzoekt nu wat haar volgende actie zal moeten zijn. Indirect valt uit de melding op te maken dat er voorbereidngen worden getroffen voor een terugroepactie (gezien te tekst  ‘once the preparations are complete’). Maar dit is nog niet zeker. In feite is het probleem in de praktijk niet erg groot, maar het is wel een afwijking die er niet hoort te zijn.

Zie ook onze praktijktest om te zien hoe de onderbelichte foto’s er uit zien, in welke situaties het probleem zich voordoet en hoe we dit getest hebben.

PERSBERICHT

To Users of the Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera
Thank you for using Canon products.

The phenomenon described below has been confirmed when using the Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera.

Canon is now examining the countermeasures and once the countermeasures are decided, we will post the information on our Web site.

Phenomenon
In extremely dark environments, if the LCD panel illuminates, the displayed exposure value may change as a result of the AE sensor’s detection of light from the LCD panel.

Affected Product
Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera

Support
Once the preparations are complete, we will be making an announcement on our Web site.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *