Canon 1D X aangekondigd

De WFT-E6A is een Wireless File Transmitter ofwel draadloze bestandsverstuurder: hiermee worden SLR-bezitters in staat gesteld om via een draadloos netwerk foto’s te verzenden. De WFT-E6A voldoet aan het 802.11n protocol en moet dus behoorlijke overdrachtssnelheden bieden – op dit moment is nog niet duidelijk welke implementatie van 802.11n Canon heeft gekozen. Deze accessoire ondersteunt overigens ook Bluetooth. Met de WFT-E6A, die overigens net zo weer- en windbestendig is als de 1D X, kunnen meerdere camera’s hun tijdsinstellingen synchroniseren; de eenheid kan gebruikt worden voor gelijktijdige opnames met meerdere camera’s.

Canon Eos 1D X
WFT-E6A

Een tweede accessoire is de GP-E1 GPS ontvanger, die in de body kan worden geïntegreerd. De GP-E1 heeft een ingebouwd kompas en kan breedtegraden, lengtegraden, hoogte en UTC (universal timecode) registreren, alsmede de richting waarin de camera wijst tijdens opnames.

Canon Eos 1D X
GP-E1 GPS-ontvanger

De twee genoemde accessoires worden aangesloten op een nieuwe poort, waarover de 1D X als eerste beschikt. Aangesloten ziet dat er zo uit:

Canon Eos 1D X

Het is alweer een tijd geleden dat Canon een nieuwe full frame camera introduceerde, maar nu is het zover: de 1D X is gearriveerd. Er werd al heel wat gespeculeerd over de specificaties, die grotendeels overeenkomen met de recentere geruchten. Voor wie die niet op de voet heeft gevolgd, heeft de Canon 1D X een aantal verrassende eigenschappen. De 1D X komt pas in maart daadwerkelijk op de markt, maar we kunnen nu al een eerste indruk geven.

Canon Eos 1D X

Zo bevat de full frame sensor (qua formaat min of meer gelijk aan die van 35mm film) ‘slechts’ 18 Megapixels, net zoveel als alle APS-C modellen van het merk (uitgezonderd de 1100D). Dat is zelfs minder dan de 5D Mark II van begin 2009 en moet zorgen voor ongekend goede ruisprestaties. Canon geeft zelf een maximum ISO op van maar liefst 204.000, al is dat een geïnterpoleerde waarde – maar ook de ‘native’ ISO-waarde van 51.200 is indrukwekkend, twee keer zo hoog als de concurrentie.

Canon Eos 1D X

De nieuwe sensor levert data aan twee Digic V processors, die samen goed zijn voor een verwerkingssnelheid van 14 beelden per seconde in JPG en 12 beelden per seconde in RAW. De processors sturen een 61-punts autofocus systeem aan, en een lichtmetingssysteem met 252 zones (!). Naast de twee Digic V processors is er nog een Digic IV processor die met een nieuwe 100.000-pixel RGB metering sensor verbeterde belichtingsprecisie moet bieden en zorg draagt voor kleur- en gezichtsherkenning.

Canon heeft de 1D X ook voorzien van iets wat momenteel nog een unicum mag heten: een bedrage gigabit netwerkaansluiting, die zowel kan dienen voor bediening op afstand en voor het overzetten van bestanden. Het LCD van de 1D X meet 3,2 inch diagonaal en bevat 1,04 miljoen ‘dots’, wat neerkomt op een resolutie van 720×480 beeldpunten.

Video

Ook DSLR-filmers zijn niet vergeten. De 1D X neemt op in 1080p met 24 (23,97), 25 of 30 bps, of in 720p met 50 of 60 bps. Er is geen 4 GB bestandslimiet, maar vanwege Europese belastingwetgeving is de opnameduur per clip wel beperkt tot 29 minuten en 59 seconden, zoals voor vrijwel alle digitale fotocamera’s geldt.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon EOS-1D X moet in maart van 2012 beschikbaar komen. De adviesprijs voor alleen de body bedraagt 6800 dollar. De WFT-E6A Wireless File Transmitter (zie verderop voor meer informatie over de accessoires) moet op het zelfde moment beschikbaar komen en gaat 600 dollar kosten. De GP-E1 GPS-module komt in april 2012 en zal een prijs krijgen van 300 dollar. Prijzen voor Europa zijn op dit moment nog niet bekend.

Zoals gezegd bevat de Canon 1D X een geheel nieuwe sensor, die volgens Canon minder ruis produceert dan welke andere EOS digitale camera tot dusver ook. De sensor heeft uitzonderlijke grote beeldpunten, 1,25 micron groter dan die van de 1D Mark IV en 0,55 micron groter dan die van de 5D Mark II. Deze pixels, gecombineerd met naadloos aaneensluitende microlenzen boven de fotoreceptors, zorgen dat de sensor bijzonder lichtgevoelig is. Canon claimt dat de beeldkwaliteit zo goed is, dat opnames probleemloos kunnen worden geschaald naar grotere formaten – waardoor het eventuele nadeel van de ‘lage’ resolutie teniet wordt gedaan. Zelfs de meest veeleisende commerciële drukwerktoepassingen zouden op basis van 1D X foto’s vervaardigd moeten kunnen worden.

Canon Eos 1D X

De sensor is voorzien van een vernieuwd Ultrasonic Wave Motion Cleaning (UWMC) sensorreinigingssysteem, dat draaggolven gebruikt om kleinere stofdeeltjes van de sensor te verwijderen. Een nieuwe fluorine laag op het infrarood absorberende glas helpt om stof af te weren.

De prestaties bij weinig licht komen tot uitdrukking in het enorme ISO-bereik en de mogelijkheid in zeer donkere omstandigheden nog foto’s te maken. De standaard ISO-range loopt van 100 tot 51.200, maar er is ook een 50 ISO-instelling voor studio- en landschapsfotografie en twee superhoge ISO-waardes van 102.400 (H1) en 204.800 (H2), die volgens Canon nog bruikbaar zijn voor toepassingen in gebieden als ‘rechtshandhaving, overheid en forensische taken’.

Algemeen
 
Merk Canon
Productnaam Eos 1D X
Productcode 5253B010
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Spiegelreflex
Beelden per seconde 14 fps
Aantal autofocuspunten 61
Sluitertijd (min.) 1/8000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 18.1 MPixel
Beeldverwerking Digic V+ (5+)
Beeldsensor formaat 35 mm (fullframe)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 5184 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3456 pixels
Beeldverhouding 3:2
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 50
ISO gevoeligheid maximaal 51200
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.2 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 1040000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Zoeker type Optisch
Zoeker dekking 100 %
Zoeker vergroting 0.76 x
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Externe flitser aansluiting
Fysieke eigenschappen
Waterdicht
Stofbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps

De Canon EOS-1D X zal er bekend uitzien, voor wie de 1D en 1Ds al kende. Toch heeft Canon de nodige aanpassingen gedaan aan het uiterlijk en met name de plaatsing van de knoppen anders benaderd. De Live View knop is dichtbij de rechterduim geplaatst om snel te kunnen wisselen tussen Live View en de optische zoeker. Een scroll-wiel moet bladeren door het menu versnellen en moet altijd snel te bedienen zijn met de rechterduim, of je de camera nu horizontaal of verticaal houdt.

Canon Eos 1D X

De Canon 1D X is net zo weerbestendig als eerdere modellen in de 1D reeks, vergelijkbaar met de 1D Mark IV. Op verzoek van vele gebruikers heeft Canon de nieuwe camera voorzien van twee geheugenkaartslots, beide van het CF-type. Bij de voorgaande 1-series was dit steeds een CompactFlash- èn een SD-slot, maar de laatste heeft dus plaats moeten maken. Het tweede slot kan gebruikt worden om automatisch door te gaan op een tweede kaart als de eerste vol is, maar ook als mirror (waarbij de foto’s op twee kaarten tegelijk worden weggeschreven. Verder is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de RAW-foto’s op de ene en de JPEG-foto’s op de andere kaart op te slaan.

Canon Eos 1D X

Het sluiterontwerp van de 1D X is geheel vernieuwd en moet nog langer meegaan én meer precisie bieden. Canon claimt dat de sluiter 400.000 keer kan openen en sluiten, aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld de 150.000 keer die de sluiter van de 60D het uit moet houden; ook de 300.000 sluiterbewegingen die de 1D Mark IV moest kunnen doorstaan steken opeens wat bleekjes af. De sluiterbladen zijn dan ook vervaardigd uit een koolstofcomposiet: licht van gewicht en extreem sterk. Door een nieuwe sluiterbeweging en een nieuwe motor moet minder vibratie gegenereerd worden in de camera. Ook heeft de 1D X een elektronisch eerste gordijn, om vibratie in de camera tijdens beeldregistratie te minimaliseren.

Canon Eos 1D X

Aansluitingen

De EOS-1D X heeft een ingebouwde netwerkaansluiting en wel een van het 1000Base-T ofwel gigabit-type. Deze is voorzien van enige intelligentie: als tijdens het overzetten van beelden de verbinding faalt, onthoudt de camera dit en probeert zelf de overdracht te voltooien wanneer de verbinding weer beschikbaar is. Ook kan je al voordat er verbinding is met een computer of ander apparaat beelden selecteren voor overdracht, die dan plaatsvindt zodra de verbinding is gemaakt.

Canon Eos 1D X

De Canon 1D X kan razendsnel beelden vastleggen: 14 bps in JPG en 12 bps in RAW bij volledige resolutie in One Shot AF en AI Servo AF modi. Deze snelheid is mogelijk door een 16-kanaals verbinding tussen de sensor en de twee Digic 5+ beeldprocessors én een geheel nieuw reflex spiegelsysteem van Canon.

De sensor is ook voor HD video-opnames bijzonder geschikt. Waar Canon na het ‘ontdekken’ van de video-mogelijkheden van de 5D Mark II niet direct enthousiast was over deze toepassing, heeft het met de 1D X ingezien dat dit segment gebruikers groot genoeg is om ter wille te zijn en de 1D X zit dan ook vol met voor DSLR-filmers interessante functies.

Zo beschikt de nieuwe camera over twee nieuwe compressieformaten, intraframe (ALL-i) compressie die zich goed leent voor nabewerking en interframe (IPB) compressie die efficiënter data comprimeert, maar minder nabewerkingsvriendelijk is. De EOS-1D X bevat twee methodes voor SMPTE-conforme timecode embedding, Rec Run en Free Run, zodat meerdere camera’s en/of aparte audio-opnames met elkaar gesynchroniseerd kunnen worden in postproductie.

De nieuwe sensor moet volgens Canon minder last hebben van moiré dan alle voorgaande Canon-modellen, wat moet leiden tot een indrukwekkende toename van HD videokwaliteit. Veel documentaire filmmakers die Canon DSLR’s gebruiken wilden graag opnames kunnen maken groter dan 4 GB en dat is mogelijk met de 1D X. Filmbestanden worden automatisch gesplitst wanneer een opname groter dreigt te worden dan 4 GB. Wel is de maximum opnameduur nog altijd 29 minuten en 59 seconden, maar dat is zoals gezegd volgens Canon vanwege de Europese belastingwetgeving – langere opnames zou een toeslag betekenen die wordt berekend op HD filmcamera’s.

De Canon EOS-1D X neemt op in 1080p met 24p (23,976), 25p of 30p (29,97) en 720p met 50p of 60p (59,94). SD video-opname behoort ook tot de mogelijkheden.

Verder biedt de 1D X handmatige audio level controle, die zowel voordat een opname wordt gestart als tijdens de opname kan worden aangepast; ook kan het geluidsniveau door de camera geregeld worden in een automatische stand, of geheel uitgezet worden. Ook in een windfilter is voorzien. Geluidsopname is mogelijk via de ingebouwde mono microfoon of met een optionele externe microfoon via de stereo-ingang.

Canon Eos 1D X

De Canon EOS-1D X bevat een gloednieuw 61-punts autofocussysteem, dat Canon officieel ‘High Density Reticular AF’ noemt en volgens de Japanse fabrikant het meest geavanceerde is, dat het ooit geproduceerd heeft. Het heeft 21 standaard precisie crosstype focuspunten in het centrum, De vijf middelste punten van dit raster functioneren ook als hoge precisie diagonaal crosstype punten. Het autofocusgebied van het nieuwe systeem is groter dan voorheen, moet hogere precisie bieden en betere onderwerpsherkenning bij weinig contrast.

Canon Eos 1D X

Onderstaande afbeelding laat de 61 AF-punten goed zien:

Alle autofocusfuncties hebben nu een eigen menu-onderdeel om deze snel te kunnen terugvinden en wijzigen; in eerdere Canon DSLR’s moest je hiervoor de AF ‘custom functions’ induiken). Met een nieuw AF Configuration Tool kunnen zaken worden ingesteld als tracking gevoeligheid, versnelling en vertraging van onderwerpen die je volgt en AF-punt auto switching. Opvallend voor een professionele camera: een ingebouwde helpfunctie (‘Feature Guide’) geeft advies over welke instelling je het beste bij welk onderwerpstype kunt gebruiken.

Vergelijkbaar met de AF-punt selectie in de 7D, zijn er zes AF-punt selectiemodes in de nieuwe Canon 1D X: Spot, eenpunts, eenpunts met vier omringende punten, eenpunts met acht omringende punten, zoneselectie en automatische AF-puntselectie:

iTR AF

Canon heeft in de 1D X een nieuwe ‘tracking’ autofocus ingebouwd, met de naam iTR AF. Dat staat voor Intelligent Tracking and Recognition. Volgens de fabrikant is deze modus ideaal voor trouw- en evenementfoto’s, maar ook voor sport- en nieuwsfotografie. Standaard gebruikt de 1D X fasedetectie AF, maar deze nieuwe functie gebruikt gezichtsherkenning om bekende gezichten te volgen. Hiermee kan je altijd de persoon om wie het gaat – denk aan een tennisspeler bij een wedstrijd, of de bruid bij een huwelijk – scherp in beeld houden.

Belichting

De Canon 1D X is de eerste EOS met een processor puur en alleen voor aansturing van de belichtingssensor. Deze 100.000-pixel RGB Metering Sensor geeft de aparte Digic IV processor 252 zones voor lichtmeting onder normale omstandigheden en 35 zones bij weinig licht, voor accuratere meting.

Nog een ‘eerste’ voor de 1D X is de Multiple Exposure functie. De camera kan tot negen afzonderlijke beelden in één composiet verwerken, zonder nabewerking op een computer. Dit klinkt als een geavanceerdere versie van de ingebouwde HDR-functie bij de concurrentie, al moeten we tot de test afwachten hoe effectief dit is – maar het klinkt bijzonder veelbelovend. Er zijn vier verschillende samensmeltmethodes: Additief, Gemiddeld, Licht en Donker. De uitkomst is in realtime te bekijken op het LCD en er is zelfs een ‘Undo’ functie om een stap terug te gaan als het resultaat niet bevalt. Het is zelfs mogelijk om zelf aan te geven welk RAW-bestand als startpunt voor het composiet moet dienen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *