Camera ligt drie jaar in het water – geheugenkaart werkt nog

New Yorker Michael Comeau liep drie jaar geleden (2009) in het Adirondacks park. Hij had een Canon 350D bij zich (Rebel XT genoemd in de VS) en fotografeerde wat. Hij ging op een klein bruggetje staan en maakte wat foto’s met zijn camera op een statief. Toen hij z’n camera van het statief af haalde, glipte deze uit z’n hand en viel in een riviertje er onder. Micheal is een half uur gaan zoeken, maar de camera was onvindbaar. 

Drie jaar later. John Noerr (uit Vermont) is met zijn vijfjarige zoontje op zoek naar slangen in de Adirondacks toen hij op een camera stuitte in een ondiep deel van een stroomje. De camera zat onder de modder. Toen hij het statiefplaatje er af haalde kwam pas de zilveren kleur van de camera tevoorschijn. Met enige moeite ging het klepje van de geheugenkaart open en daar vond hij een Sandisk Ultra II CompactFlash kaart. Nadat het kaartje een beetje was schoongepoetst stopte hij hem in z’n computer en toen bleek dat de kaart nog werkte! Hij vond 581 foto’s. 

Zo ziet een Canon 350D er uit die drie jaar in het water lag

(ter vergelijking: afgelopen november publiceerden we een verhaal over een camera die een jaar op de zeebodem had gelegen. oordeel zelf welke er erger aan toe is)

Zoektocht

Toen begon de speurtocht naar de eigenaar. Op de flashkaart stonden behalve foto’s van de Adirondacks ook veel foto’s uit New York, waaronder van een aantal huizen. Via Google Maps en Streetview slaagde John er in op enkele aanknopingpunten te vinden. Eerst vond hij een opvallend huis met een paarse deur (die ook op de foto’s stond), maar daar wisten ze niets van een camera. Een andere foto van een houten huis van twee verdiepingen was bingo. Het bleek te gaan om een huis in Brooklyn, dat John herkende op basis van een huisnummer en een straatbordje dat op een andere foto stond, die enkele minuten eerder gemaakt was. Hij kwam achter de achternaam van de eigenaar van het huis en belde deze. Het bleek om een vrouw te gaan. Zij was echter geen camera kwijt… maar haar broer wel!

Zo ziet een 350D er normaal uit (boven) en zo na drie jaar in het water (onder):

Terug bij de eigenaar

De eigenaar, Micheal Comeau, een 24 jarige schrijver voor een financiële website, reageerde verheugd. Zijn camera was gevonden! John stuurde de camera in een pakketje naar Michael die daar een speciale ‘uitpakvideo’ van maakte. De camera was door John al wat schoongemaakt, maar zat nog steeds onder de modder. De zilveren verf is flink aangetast, evenals de knoppen en het glas. De lens zit zo vastgekoekt op de camera dat hij er niet meer af kan. Met moeite ging het klepje van de geheugenkaart open.

Drie jaar in het water heeft de camera geen goed gedaan.

(foto’s: Michael Comeau – met toestemming gebruikt)

Op de site van Michael kun je nog meer foto’s van de camera bekijken, waaronder enkele close-ups. Hieronder zie je nog de uitpakvideo:

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *