Camera en Objectief Reinigen – 3 Tips

Als je de camera en objectieven die jij bezit veel gebruikt kan het natuurlijk voorkomen dat deze vies worden. Met name stof op de camera sensor of vuil op de front lens van het objectief kunnen ervoor zorgen dat dit terug te zien is in de foto’s. Het reinigen van de camera en de objectieven is dus iets wat bij fotograferen hoort. Veel mensen zijn echter onzeker op welke manier ze alles het beste kunnen schoonmaken. In dit artikel vind je drie handige accessoires die je helpen bij het schoonmaken van de camera en de objectieven.

Camera blaasbalg

De camera blaasbalg kan ontzettend handig zijn om loszittend stof weg te blazen. Zelfs stof dat op de spiegel of het matglas van een spiegelreflexcamera zit kun je hier vaak mee wegblazen. Indien er stof op de spiegel of op het matglas zit dan zie je dat niet terug op de foto, maar het is wel door de zoeker van de camera te zien. Dit kans soms behoorlijk vervelend zijn. Belangrijk om te weten is dat de blaasbalg wel een stoffilter moet hebben. Niet alle blaasbalgen die je kunt kopen hebben dat. Aan de achterkant (waar het lucht de blaasbalg ingaat) zit een filter die stof tegenhoudt. Op deze manier is de kans kleiner dat je juist extra stof aan het verspreiden bent.

Giotto

Sensor swabs

Het kan ook gebeuren dat er stof op de sensor komt. In dat geval zie je in iedere foto op dezelfde locatie een donker vlekje verschijnen. Je kunt dit eenvoudig testen door een foto te maken op f/22, de scherpstelling op manueel te zetten en een foto te maken van een blauwe lucht of witte muur. Bekijk de foto op 100% en de kans is groot dat je een paar stofjes tegenkomt.

Indien er stof op de sensor zit kun je besluiten om de sensor zelf te reinigen met sensor swabs. Met behulp van deze swabs haal je het stof van de sensor. Als je hier geen ervaring mee hebt dan is het aan te raden om eerst een aantal video’s op Youtube te bekijken, want als je het niet goed doet bestaat er een kans dat de sensor beschadigd. In dat geval is de camera dus echt kapot. Durf je het niet aan? Voor deze service kun je ook terecht in een fotospeciaalzaak of een bedrijf zoals Chip Clean dat gespecialiseerd is in het reinigen van camera’s.

Swabs

Lenspen voor het schoonmaken van het objectief

Tenslotte kan het objectief ook vies worden. Meestal wordt er een lensdoekje gebruikt om de front lens weer schoon te maken. Een nadeel van een lensdoekje is wel dat we die na gebruik vaak in een broekzak stoppen of los in de camera tas. Dat zijn plaatsen waar het doekje ‘stof ligt te happen’ en het stof blijft ook in het doekje zitten. Na verloop van tijd wordt het objectief niet schoon meer met het lensdoekje.

Een beter alternatief is de lenspen. Een lenspen is een kleine, handige accessoire die je voor minder dan 10 euro koopt. Aan de ene zijde zit een kwastje waarmee je loszittend stof kunt verwijderen. Aan de andere kant (afgeschermd met een dop) zit een fluwelen tip waarmee je hardnekkig vuil kunt weghalen. Indien de lenspen niet gebruikt wordt is de fluwelen tip af te schermen en het kwastje kan ingeschoven worden. Op deze manier blijft de lenspen dus schoon indien deze niet gebruikt wordt.

Lenspen

Deel dit

2 Replies to “Camera en Objectief Reinigen – 3 Tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *