Bug in Lightroom 4.0 bij importeren catalogus

Adobe Photoshop Lightroom 4.0 werd afgelopen dinsdag aangekondigd, maar lijkt nu al een serieuze bug te zijn opgedoken. Het probleem zit hem in het upgraden van de catalogus van een eerdere Lightroom versie, zoals Lightroom 3.0. De update en import van de catelogus werkt, maar met één serieuze fout: de tooncurven van iedere individuele foto worden over overschreven. Dit staat los van de gebruikte ‘bewerkingsversie’ (process version) waarbij je een reeds bewerkte foto door de motor van de nieuwe versie kunt halen. 

Het probleem is dat dit niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Volgens de berichten is Adobe ondertussen van het probleem op de hoogte en wordt er gewerkt aan een uplossing. De kans is echter groot dat de bug in de retailversies van het softwarepakket zit, waardoor gebruikers die de software kopen en installeren zonder te updaten, zelfs weken en maanden van nu nog met deze bug te maken kunnen krijgen. 

Het is aan te raden om voor de zekerheid een kopie te maken van de oude Lightroom 3 catalogus. En om te kijken of er een update beschikbaar is, voordat je begint aan het upgradeproces. 

De foto lijkt identiek, maar de curven wijken af (ga met de muiswijzer op de foto staan).
afbeelding: Chris Marquardt

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *