Bryce Bayer (uitvinder Bayer kleurenfilter) overleden

Bryce Bayer, de uitvinder van het naar hem vernoemde Bayer kleurenfilter voor beeldsensors, is op 13 november op 83-jarige leeftijd overleden.

Wat ooit begon als een goedkoop alternatief voor het gebruik van drie aparte sensors en een splitter, is uitgegroeid tot de standaard voor de manier waarop digitale camera’s kleurinformatie verwerken: door voor iedere pixel een rood, groen of blauw filter te plaatsen, registreert zo’n pixel één van de drie primaire kleuren. Door deze pixels achteraf met een slim algoritme te combineren, ontstaat een beeld waarin iedere pixel over volledige kleurinformatie lijkt te beschikken.

Kleurenfilter

Deze techniek wordt 38 jaar na de uitvinding (de eerste tekening in zijn notitieboek dateert van 29 mei 1974) nog altijd in vrijwel alle digitale camera’s gebruikt. Alleen Foveon (tegenwoordig Sigma) gebruikt nog een uniek ontwerp, als we de afwijkende kleurlayouts die Fujifilm aan de lopende band bedenkt even buiten beschouwing laten.

Het kleurenfilter dat direct op de sensor geplaatst wordt, heeft niet alleen bijgedragen aan de betaalbaarheid van digitale camera’s. De draagbaarheid ervan hebben we ook aan deze vinding te danken. Digitale camera’s konden konden daardoor steeds compacter worden geproduceerd, we tegenwoordig met allemaal met een camera in de broekzak rondlopen (de smartphone).

Kodak

Bryce E. Bayer heeft zijn hele carrière voor Kodak Eastman gewerkt. Dat uitgerekend hij met het idee voor zo’n filter kwam, is dan ook geen toeval: de eerste camera op basis van een CCD is ook bij Kodak Eastman ontwikkeld, en Bryce Bayer is een groot deel van zijn loopbaan bezig geweest met manieren om beelden op te slaan, af te drukken en te verbeteren.

In de 90’er jaren, nog vòòr de grote doorbraak van de digitale camera, ging Bryce al met pensioen. Maar gelukkig heeft hij nog ruim de tijd gehad om het effect van zijn uitvinding te aanschouwen. Als je weer eens een foto maakt is dat misschien een goed moment om even stil te staan bij de revolutionaire uitvinding van Bryce Bayer, waardoor fotografie (en video) populairder is dan ooit.

Het bekende ‘RGBG’-filterpatroon zoals het op een sensor geplaatst wordt.

De eerste pagina van het patent voor het Bayer filter

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *