iPhone 6 de ideale smartphone voor de fotograaf

Heb je het over de iPhone 6, dan gaat het al snel over het grotere formaat. Het 4,7-inch scherm van de iPhone 6 en het enorme 5,5-inch scherm van de iPhone 6 Plus. Minder vaak gaat het echter over de camera, want ‘die is al jaren 8 megapixels’. Toch weet Apple elk jaar weer verbeteringen door te voeren. Dit jaar is het bedrijf daar wederom in geslaagd.

Focus Pixels

Die maximale resolutie van 8 megapixels is al sinds 2011 in de toestellen van Apple te vinden, voor het eerst in de iPhone 4S. Het is wellicht tegenstrijdig om te schrijven, maar Apple ziet daarmee in dat groter heus niet altijd beter is. De vernieuwing die het bedrijf uit Cupertino doorvoert in de iPhone 6 zit ‘m bijvoorbeeld in een nieuwe sensor die gebruikmaakt van zogeheten ‘Focus Pixels’. Dit zorgt ervoor dat de camera beter omgaat met veranderend licht. De iPhone 6 camera stelt dus sneller scherp én maakt betere foto’s bij weinig licht.

Het lijken misschien kleine verbeteringen, maar in de praktijk merk je het echt. Gezichten worden sneller herkend en het vervagen van de achtergrond gaat vlotter als je op de voorgrond focust. Ook heb je bij donkere omgevingen minder snel last van ruis en zie je op kiekjes weinig beweging. Dat alles dankzij de nieuwe sensor en een diafragma van f/2.2. Overigens is de iPhone 6 Plus voorzien van optische beeldstabilisatie, terwijl de iPhone 6 beweging softwarematig corrigeert.

Bij het nemen van panoramafoto’s heeft Apple de resolutie trouwens verhoogd. Met de iPhone 6 toestellen schiet je geweldige overzichtsfoto’s van landschappen en uitzichten in 43 megapixels.

iphone-6-foto-1

Foto: Rutger Otto

Beste iPhone camera ooit

Enkele tests hebben de afgelopen tijd al uitgewezen dat de iPhone 6 camera beter is dan zijn voorgangers. Het onafhankelijke onderzoeksbureau DxOMark schreef zelfs in een rapportage dat de nieuwe toestellen van Apple betere foto’s maken dan welke andere smartphone op de markt dan ook. Lisa Bettany, mede-oprichter van de sterke foto-app Camera+, heeft de iPhone 6 camera met eerdere iPhones vergeleken en ook zij zag vooruitgang. Volgens haar maakt de nieuwste iPhone nu meer gebalanceerde kiekjes in RAW-achtige kwaliteit en voegt dus niet meer zelf ‘sfeer’ aan, in de vorm van contrast of verzadiging. Dat is goed nieuws voor iedereen die zijn eigen foto’s wil tweaken.

Dat aanpassen van foto’s kun je (zonder teveel poespas) gewoon met de Camera-app van de iPhone doen. Tijdens het fotograferen kun je al naar links of rechts over het scherm vegen om verschillende foto-modi te selecteren. Naar gelieve kun je zelfs nog filters toepassen. Heb je een plaatje geschoten, dan kun je tegenwoordig behoorlijk de diepte in, door bijvoorbeeld de belichting helemaal naar eigen hand te zetten of kleuren aan te passen. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van iOS is dat zo gepiept.

iphone-6-foto-2

Foto: Rutger Otto

Gave slowmotion video’s

Tot slot kun je naast fotograferen natuurlijk ook video’s maken met de iPhone 6. Net als bij de iPhone 5S is er de optie om video’s in slowmotion te schieten, wat nu in 240 frames per seconde gebeurd. Zelfs de meest onbenullige opname krijgt daarmee een gaaf effect. Daarnaast is de kwaliteit van normale filmpjes ook om je vingers bij af te likken, dankzij een resolutie van 1080p en een framerate van 60fps.

Video: Technyx

Tot slot

Ben je op zoek naar de smartphone die het beste foto’s neemt, dan zit je met de iPhone 6 helemaal goed. Voor de meeste mensen zal de camera meer dan voldoen, zeker ook omdat je hem altijd al in je broekzak hebt zitten. Even snel een foto maken (in goede kwaliteit) is dus zo gedaan.

Geschreven door Rutger Otto

Deel dit

Eén antwoord op “iPhone 6 de ideale smartphone voor de fotograaf”

  1. “Ben je op zoek naar de smartphone die het beste foto’s neemt, dan zit je met de iPhone 6 helemaal goed.” Tja, wat zeg je hier nu eigenlijk?
    iPhone 6 heeft een hele goede camera, maar er zijn er genoeg met een betere(op ieder vlak) en met meer features en manuele instelmogelijkheden.
    En “RAW-achtige” kwaliteit? Tja… En dat in JPG 🙂

    Voor de rest best een informatief stukje hoor, maar dan eerder voor op een Apple community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *