BLOG: Fotograferen in Zuid-Korea – deel 1

Paleis

Korea is de afgelopen weken een hotspot voor nieuwsmedia. Althans, Noord-Korea. In alle oproer zou je bijna vergeten dat het zuidelijke gedeelte van het schiereiland ook nog bestaat. Ik vertoefde daar voor een klein half jaar. Vergezeld met een Sony NEX, Nikon D7000 en Nikon D700 reisde ik het land door en probeerde ik het landschap, de cultuur en de Koreanen zo puur mogelijk vast te leggen. In de komende blogreeks op Fotovideo.nu zal ik het land aan jullie voorstellen. In dit eerste deel ga ik in op de algemene vraag wat er nu eigenlijk in Korea te fotograferen valt. Maar let wel: buiten hartje Seoul ben jij als ‘buitenlander’ vaak zelf een toeristische attractie, veel meer dan in omringende landen. 

Korea staat misschien niet op de radar als je Azië voor het eerst wilt verkennen. Dan kijk je toch eerder naar landen als Japan of China, of misschien zelfs Thailand en Singapore. Toch is Korea wel degelijk een interessante optie. Qua landschap is het een heerland land om te fotograferen. Er zijn meer dan zat hoge gebergten, in het zuiden ligt de Koreaanse variant op Hawaï en buiten de steden kom je veel ongerepte natuurgebieden tegen. En je moet niet opschrikken als je een vies en stinkend beekje door een opgesmukte, moderne woonwijken ziet stromen. Korea heeft in zestig jaar weliswaar een enorme economische ontwikkeling doorgemaakt, maar lang niet iedereen heeft daar de vruchten van geplukt.

Een Koreaans paleis

Contrast

Sowieso is Korea een land dat traditie nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. Hoewel het christendom inmiddels een relatief belangrijke rol speelt in de Koreaanse samenleving, vormt het zogeheten confucianisme (alsook het boeddhisme) nog steeds het fundament voor normen en waarden.

En dat geeft indirect vorm aan het straatbeeld. Sowieso is het een vreemd aangezicht om ‘westerse’ kerken tussen de typisch Aziatische neonverlichtingen te zien. En hoewel je in steden als Seoul of Pusan uiteraard talloze winkels van bekende franchises te vinden zijn, valt gelijk op hoe organisch het er eigenlijk aan toe gaat wanneer je een zijstraat induikt. Een klein visrestaurantje op de hoek van een straat verzorgt bijvoorbeeld de lunch van de horlogemaker en schoenenwinkel. Met een geordende chaos tot gevolg, want klanten houden hier geen rekening mee en het eten moet dus ook rondgebracht worden. Maar reken er maar op dat het interessante situaties oplevert die je maar al te graag vastlegt!

Roken 2.0

Statige dame

Uniek is tenslotte de DMZ, oftewel het grensgebied met het noorden. Hoewel je als toerist niet te allen tijde je camera mag meenemen, is het wel degelijk een walhalla voor fotograferen. Je voelt de nog steeds heersende spanning en het is een enorme uitdaging om die op beeld over te brengen. Dit kan overigens ook buiten het grensgebied, aangezien Zuid-Korea nog steeds dienstplicht heeft voor jonge mannen. Zeker in de buurt van universiteiten zie je korpsen oefenen, bewapend en al. En in metro’s zie je geregeld een soldaat met een cadeautje onder zijn arm geklemd. Waarschijnlijk voor zijn vriendin die hij slechts sporadisch ziet.

Sander H


Sander Hölsgens is eindredacteur van Gamer.nl & Gamer Magazine, blogt op Streusel.nl en freelancet voor fotovideo.nu. Hij is te volgen via Twitter en Flickr

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *