Blog: bezoek aan de foto-expositie Paris Photo

Afgelopen week vond Paris Photo plaats. In het Grand Palais toonden vooraanstaande fotografiegalerijen werk van de meest uiteenlopende kunstenaars. Aangezien ik de master Artistic Research volg en het aankomende jaar met m’n eigen fotografieproject aan de slag ga, vertrok ik naar de Franse hoofdstad om deze rijke kunstwereld binnen te stappen…


De Paris Photo-expositie vond plaats in het fraaie Grand Palais

Begin volgend jaar vertrek ik naar Zuid-Korea om aan de hand van eigen werk voornamelijk het spanningsveld tussen documentaire- en kunstfotografie te onderzoeken. Op de drempel staande van een dergelijk project is het uiteraard van meerwaarde om op de hoogte zijn wat de huidige artistieke tendensen zijn. Hoe verhoud ik me immers ten opzichte van andere fotografen? Welke soort presentatie verdient de voorkeur? En in hoeverre is het nu daadwerkelijk noodzakelijk te netwerken? Deze vraagstukken kwamen bijeen in wijze waarop Paris Photo opgezet is en kwamen tot leven door degenen die erbij betrokken zijn.

Een (onverwachte) uitnodiging voor de openingsavond bleek hiervoor een uitkomst. Het eigenlijke werk kreeg gelijk meer context; galerijhouders, curatoren, critici en fotografen vormden een fascinerend gezelschap. Eenieder is in zekere zin afhankelijk van elkaar, maar behartigt eigen belangen, wat een absurde dynamiek met zich meebrengt. Het daadwerkelijk bediscussiëren van het werk werd afgewisseld met ongegeneerde verkooppraatjes, terwijl even verderop zogenoemde esthetici vervielen in clichés (‘de oplage is beperkt tot tien stuks, anders is het geen kunst meer!’).

Gezien mijn aanstaande reis heb ik me vooral gericht op fotografen die zich bezighielden met Oost-Azië, en Korea in het bijzonder (nota bene: voor deze impressie licht ik drie kunstenaars uit, wat uiteraard een ontoereikende weergave is van het evenement). Het is vanuit mijn achtergrond nauwelijks verrassend dat het werk van Adrien Golinelli gelijk in het oog sprong. Deze Zwitserse fotograaf maakte deel uit van de SFR Jeunes Talents-expositie en werd vertegenwoordigd door een serie over Noord-Korea. De maatschappelijke context, maar bovenal de lichtwerking en de nadruk op intieme (!) portretten zorgen voor een intrigerende kijk in dit land. Op de site van Adrien kun je zijn werk uit Noord-Korea bekijken.

Sze Tsung Leong toonde werk uit zijn Cities-project, waar hij reeds sinds 2002 mee bezig is. Befaamd zijn de overdonderende panorama’s, interessanter zijn de foto’s die zich in het bijzonder toespitsen op de contrasten tussen enerzijds nieuwbouw en anderzijds bijkans in elkaar stortende slopenwijken en natuurgebieden. Via het web of zelfs aan de hand van fotoboeken valt de ervaring in het niet bij de daadwerkelijke afdrukken.

Opzienbarend is tenslotte Hiroishi Sugimotos poging een hedendaags portret van Oscar Wilde te maken. Niet eens zozeer gezien de fysieke onmogelijkheid – Wilde leeft niet meer – eerder door de poging in een andere cultuur dan de zijne te duiken. Dit tracht ik ook te doen in mijn eigen project, waardoor dit portret voor mij gelaagd en complex is. 

Hieronder is nog een video-impressie van de expositie terug te zien:

Paris Photo is uiteraard veel meer dan deze impressie impliceert. Het Nederlandse Foam was aanwezig, een auditorium was ingericht voor discussies en een groot aantal werken was ook simpelweg te koop. Gezien mijn aankomende onderzoek was een reisje Parijs rechtvaardigend, maar ook als fotografieliefhebber allicht het overwegen waard.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *