Blackmagic Design introduceert twee nieuwe videocamera’s

De op NAB2013 gepresenteerde camera’s worden onder en boven de eerder verschenen Cinema Camera gepositioneerd. De goedkoopste is een ‘Pocket Cinema Camera’ met een Super 16mm sensor, dertien stops dynamisch bereik en optionele RAW opname. De ‘Productie Camera 4K’ heeft een Super 35mm sensor met twaalf stops dynamisch bereik, global shutter en neemt in 4K op.


Een jaar geleden: de introductie van de Cinema Camera

Waar Blackmagic Design nu al ruim tien jaar in de videoindustrie zit en allerhande producten heeft rondom video opnamen (zoals capture kaarten, recorders, converters en switches) is het nog relatief nieuw in de productie van videocamera’s. Vorig jaar kondigde Blackmagic tijdens NAB2012 haar eerste camera aan, de Cinema Camera. De camera werd ook op FotoVideo besproken. De camera viel op omdat de camera opneemt in een resolutie van 2.5K (dat iets boven FullHD ligt), een sensor heeft met een dynamisch bereik van dertien stops en de beelden in RAW formaat op een SSD op kan slaan. De camera kwam aanvankelijk alleen met een EF mount, maar niet veel later werd er ook een versie met een MFT mount aangekondigd.

Blackmagic Design Cinema Camera

De reeds op NAB2012 gepresenteerde Blackmagic Cinema Camera

Helaas liep de camera aanzienlijke vertraging op vanwege verontreiniging van het glas aan de voorzijde van de sensor (statement van oprichter en CEO van Blackmagic Design alhier). Meer recent waren er problemen met de scherpstelling tot het oneindige. Dit zou komen door de tolerantie in bepaalde Canon mount lenzen. Reeds opgestuurde Cinema Camera’s zouden terug moeten worden gestuurd naar Blackmagic Design om (hardwarematig) dezelfde tolerantie in te laten bouwen.

En nu, tijdens NAB2013, heeft Blackmagic Design twee nieuwe camera’s geïntroduceerd die zogezegd onder en boven de Cinema Camera worden gepositioneerd. Eén van de verschillen zit in de sensor. Waar de Cinema Camera een sensor heeft die qua grootte tussen de Super 16mm en micro 4/3″ inzit, heeft de Pocket Cinema Camera een Super 16mm sensor en de Productie Camera 4K een Super 35mm (die wel een stukje kleiner is dan de welbekende full frame / 35mm sensor). Met dat laatste komt Blackmagic deels tegemoet in de wens tot een grotere sensor.

Sensor formaten
Diverse sensorformaten (afbeelding afkomstig van CreativeCow)

Blackmagic Pocket Cinema Camera

De Pocket Cinema Camera is een uiterst compacte camera met afmetingen met een breedte van 128 mm, hoogte van 66 mm en een diepte van 38 mm. Ter vergelijk, een iPhone 5 is (als je de smartphone voor video in de goede positie houdt) 4 mm minder breed, 7 mm minder hoog en 30 mm minder diep. Wel weegt de camera van Blackmagic grofweg drie keer zoveel met het gewicht van 355 gram.

Compact Cinema Camera

De camera heeft een Super 16mm FullHD sensor die volgens Blackmagic een dynamisch bereik heeft van liefst 13 stops. Dit dynamische bereik wordt benut als de camera in Film ‘log’ mode staat. In video mode houdt de camera zich aan de kleurruimte van REC709 dat volgens de specificaties een veel kleiner dynamisch bereik toestaat.
De beelden kunnen intern in het lossless gecomprimeerde CinemaDNG (RAW) of het gecomprimeerde ProRes 422 (HQ) worden opgeslagen. Hiervoor heeft de camera één SD kaartslot waarin SDXC kaartjes gebruikt kunnen worden.

De Pocket Cinema Camera heeft voor de weergave alleen een 3.5″ scherm met een resolutie van 800×480 pixels. Hiermee wijkt de resolutie iets af van 16:9, het laat 30 pixels in hoogte over voor het snel bekijken van de instellingen. In tegenstelling tot de grotere broers (de Cinema Camera en de Production 4K) gaat het bij het scherm niet om een touchscreen. Desondanks zou het wel mogelijk zijn om metadata zoals trefwoorden toe te voegen aan de beelden.

Achter en voorkant Compact Cinema Camera

De mount is een actieve MFT mount, wat de mogelijkheid geeft om Micro Four Thirds lenzen met elektrisch aangestuurd diafragma te gebruiken. Uiteraard is het dankzij de korte Flange Focal Distance van MFT mogelijk om middels een optionele adapter lenzen van bijvoorbeeld Nikon in te zetten.
De pocket camera zit ondanks het formaat ruim in de connecties met een micro HDMI output, 3.5mm stereo aansluitingen voor een microfoon en een koptelefoon, een 2.5mm LANC poort voor de afstandsbediening en een 12-20V ingang. Opvallend genoeg heeft de Pocket versie, in tegenstelling tot diens grotere broers, een batterij die wel verwijderbaar is. Specifiek gaat het om een Nikon EL-EN20 batterij.

De Compact Cinema Camera kost $999 en zou worden verscheept vanaf juli 2013.

Blackmagic Production 4K

De Production 4K doet, in ieder geval qua uiterlijk, behoorlijk aan de eerste versie van de Cinema Camera denken. Zo heeft de camera nog altijd een aluminium body en kunnen de beelden worden bekeken op het capacitieve touchscreen dat een diagonaal van 5 inch heeft. Mede dankzij dat touchscreen is het mogelijk om snel metadata in te voeren.
De sensor is een Super 35mm formaat sensor die een dynamisch bereik zou hebben van twaalf stops. De resolutie van de sensor bedraagt 4K (/Ultra HD) en ligt daarmee vier keer hoger dan FullHD. De beelden kunnen op een SSD worden opgeslagen in het gecomprimeerde ProRes 422 (HQ) maar ook als RAW met het lossless gecomprimeerde CinemaDNG. Daarnaast kunnen de beelden worden uitgevoerd middels een enkele 6G-SDI connector.

Een ander opvallende eigenschap van de Production 4K is dat het een global shutter heeft. Hiermee voegt de Production 4K zich tot een zeer select gezelschap. Sony bracht nog geen jaar geleden de eerste digitale camera met global shutter uit, de F55. Die camera kost nog altijd een kleine $30.000! (Daarnaast had Sony ook al implementaties met een draaiende sluiter, de F65, en een digitale rolling shutter, de FS700, om in de buurt te komen van de gewenste global shutter.) Daarnaast zou de aanstaande Digital Bolex een global shutter hebben (maar wel met een ander soort sensor), die camera kost zo’n $3.000 en schiet 2K. Het voordeel van een global shutter is dat het beeld in één keer wordt uitgelezen, waar een rolling shutter het beeld van boven naar beneden uitleest. Die rolling shutter gaat voor veruit de meeste CMOS camera’s op en heeft tot gevolg dat snel bewegende objecten (of een camera die een draaiende beweging maakt, panning) vervormd worden opgenomen.

Rolling shutter effect
In de bovenstaande twee opeenvolgende frames is redelijk te zien dat de spijlen van het hek ietwat diagonaal lijken te lopen, terwijl ze in werkelijkheid gewoon verticaal staan. Dit is het gevolg van een het draaien van de camera. Het tweede frame is te zien als je met de muis boven de illustratie hangt.

Naast de 6G-SDI connector heeft de camera een Thunderbolt connector. Daarmee kan de waveform van de beelden gelijktijdig op de laptop worden bekeken. Net als bij de Cinema Camera levert Blackmagic hiervoor het programma UltraScope met de camera mee. Maar in tegenstelling tot de Cinema Camera ontbreekt DaVinci Resolve bij de Production 4K.
Voor opname van geluid heeft de camera 1/4″ mic/line ingangen. Een 3.5 mm koptelefoon aansluiting en een 3.5 mm LANC afstandsbediening zijn ook op de camera aanwezig. Tot slot heeft de camera een 12-30V input connector voor de energievoorziening. Net als met de Cinema Camera heeft de Production 4K een geïntegreerde, niet verwijderbare, batterij.

Voor- en achterzijde van de Blackmagic Production Camera 4K

In tegenstelling tot de andere twee camera’s is de Production 4K (vooralsnog) alleen beschikbaar met een EF en ZE mount. De afwezigheid van een MFT optie laat zich verklaren door de sensor grootte die, in tegenstelling tot de andere twee camera’s, niet volledig zou worden gedekt door een MFT lens.

De Production 4K kost $3.995 en zou worden verscheept vanaf juli 2013.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *