Bijzondere foto van Nederlandse Albert Dros gaat de wereld over

Een foto van de Nederlandse fotograaf Albert Dros haalt internationale media en is inmiddels wereldberoemd. De foto is gemaakt op de Veluwe en bevat een beeld van de Melkweg, een meteorenzwerm en ruimtestation ISS. Met recht een bijzondere foto!

Bijzonder

De foto werd door Dros zelf op internet gezet en gaat nu via social media de hele wereld over. Voor een foto met deze componenten zou je in principe naar Australië of Nieuw-Zeeland moeten gaan, maar het is Dros gelukt om deze foto te schieten vanuit zijn spreekwoordelijke achtertuin.

“Bij aankomst was het al duidelijk dat we een bijzondere lucht te zien zouden krijgen”, zei hij tegen Radio Gelderland. “De lucht was extreem helder en ik kon zelfs de Melkweg zien met het blote oog. Ik zag meteen dat ik een bijzondere foto had gemaakt.”

Bijzondere foto van Albert Dros gaat de wereld over

foto: Albert Dros

Dat de foto in Nederland gemaakt kon worden is speciaal, omdat we hier veel last hebben van ‘lichtvervuiling’. Er zijn maar weinig plekken in het hele land waar het ‘s nachts écht donker is. Het gele licht op de foto is volgens de fotograaf afkomstig van de steden in de omgeving.

Sluitertijd en compositie

De foto is gemaakt met een sluitertijd van 20 seconden, om de Melkweg zo goed mogelijk vast te leggen. “Ineens kwam er iets overvliegen. Ik vroeg me meteen af wat het voor verschijnsel was. Het ging te snel voor een ster of vliegtuig. Toen ik thuiskwam, zocht ik het meteen uit. Het bleek ISS te zijn. Dat is net het extraatje dat het hele moment compleet maakte.”

De compositie is heel bewust gekozen. “De hele Melkweg met die sterrenhemel er omheen geeft een beetje weer hoe klein wij eigenlijk zijn.” De verlichte streep laat zien hoe snel ISS zich voortbeweegt: het ruimtestation gaat zo’n 28.000 kilometer per uur. “Grappig om te zien, hoe hard hij in 20 seconden door de hemel gaat. Het was puur toeval. Als ik had geweten dat hij langskwam, had ik mijn camera anders ingesteld. Dan had ik een langere sluitertijd gebruikt.”

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *