Beroemde New York-foto uit 1932 in blijkt in scene gezet

De beroemde foto ‘lunch op wolkenkrabber in aanbouw’ (Men at lunch) blijkt in scene te zijn gezet. Op de foto zitten elf werklui nonchalant hun lunch te eten op een balk van het in aanbouw zijnde Rockefeller center – 256 meter boven Manhattan. Opvallend is het gebrek aan veiligheid; iets dat kenmerkend was voor de jaren 30 tijdens de grote depressie. Vanwege de hoge werkloosheid waren mensen bereid om ook gevaarlijker werk aan te nemen. 

De beroemde foto staat op veel t-shirts en kaarten en wordt ook veel gebruikt in boeken. De foto is vaker gebruikt dan foto’s van Albert Einstein en Martin Luther King. Naar nu blijkt, is de foto in scene gezet. De mannen aten niet altijd zo, maar zijn specifiek gevraagd om zo te gaan zitten voor het maken van een reeks foto’s. Dit ter promotie van het aanstaande Rockefeller center, dat destijds het hoogste kantoorgebouw van New York was (en als zodanig in de markt werd gezet). Dat blijkt uit nieuwe informatie in aanloop van de 80e verjaardag van het gebouw. Het waren wel echte werklui, maar het fotomoment was georganiseerd. De foto is gemaakt op 20 september 1932 en er waren meerdere fotografen bij betrokken. Er is ook nog een andere versie, waarop de mannen een dutje lijken te doen.

De wereldberoemde foto van lunchende werklui op het in aanbouw zijnde Rockefeller center in New York 

Wie deze – nu beroemde – foto heeft gemaakt, is nooit concreet achterhaald. Decennialang werd aangenomen dat Charles Ebbets de fotograaf van de foto was, mede omdat zijn zoon kon aantonen dat hij die dag op die plek aanwezig was. Maar omdat er meerdere fotografen aanwezig waren, kon niet worden bewezen dat Charles ook daadwerkelijk de fotograaf was. 

Deel dit

Eén antwoord op “Beroemde New York-foto uit 1932 in blijkt in scene gezet”

  1. wat is hier precies erg aan? ze aten niet altijd zo, soms dus wel, het is dus geen vertekenend beeld, en bovendien zetten heel veel fotograven onderwerpen in scene…is dat erg??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *