Beeldscherm kalibreren?

Afgelopen week besefte ik weer eens hoe belangrijk het is om je beeldscherm te kalibreren. Ik bewerk eigenlijk al mijn foto’s op mijn laptop. Dit heb ik altijd al gedaan en ik heb hier mijn laptop ook op uitgezocht. Een mooi mat scherm zodat de afbeelding zo goed mogelijk wordt weergegeven. Bij gebrek aan een kalibratie-setje had ik het beeldscherm al na aankoop meteen op het oog gekalibreerd. Weliswaar was het resultaat wat te blauw naar mijn gevoel, maar hier hield ik dan maar rekening mee tijdens het bewerken.

Tevreden

Al met al was ik dan ook best tevreden. Wanneer ik de afbeeldingen bewerkte controleerde ze ik ze altijd nog even op een ander scherm. Dit kon mijn telefoon zijn, die al met al meestal nog helemaal niet zo’n verkeerde weergave toonde, of een beeldscherm op school of stage. Ondanks dat deze beeldschermen ook niet gekalibreerd zijn, kan ik in ieder geval zien hoe de afbeelding op de meeste beeldschermen wordt getoond en of deze toonbaar zijn om te publiceren. Dit werkte eigenlijk altijd prima en ik was meestal ook erg tevreden over de weergave van mijn laptop. Tot afgelopen week dan wel te verstaan.

Dubbelcheck

Ik was zoals gewoonlijk weer druk in de weer met het bewerken van een foto. Redelijk wat tijd in gestoken en uiteindelijk erg tevreden met het resultaat. In mijn enthousiasme over de afbeelding en in combinatie met de ervaring welke ik had met mijn beeldscherm, de afbeelding niet meer dubbel gecheckt op een ander apparaat en de afbeelding online gezet. Vervolgens de laptop opzij geschoven. Ik had immers wel genoeg naar een beeldscherm gekeken na het bewerken dacht ik. Maar toch zoals tegenwoordig velen dat doen, wel de telefoon erbij gepakt. Weer kijken naar het volgende beeldschermpje dus. Zouden er al reactie’s zijn dacht ik meteen… Vast niet, maar toch maar even kijken. Wat zag ik tot mijn schrik. De afbeelding zag eruit als een kleurplaat…

model-verkeerd model-goed

Verschillende schermen

Dit was niet de bewerking die ik zag op mijn laptop… het oranje was veel teveel aanwezig op de schouder.. en het toegevoegde blauw zorgde er ineens voor dat de schaduwen dichtliepen en geen detail meer toonde. Ik schoof de schuld al snel weg op mijn telefoon, want daar zou het probleem vast moeten liggen. Maar na de eerste reactie was het duidelijk. Mijn telefoon zat duidelijk dichter bij de waarheid dan mijn laptop. Ik kon weer opnieuw beginnen. Want ik was het bewerkingsdocument met de verschillende lagen vergeten op te slaan… Al die tijd voor niks, door een verkeerde weergave… Dan weet je het, het wordt tijd voor een kalibratie-setje!

motor motor-jh

 

Deze blog is geschreven door Stijn Boerboom

Deel dit

12 antwoorden op “Beeldscherm kalibreren?”

 1. Helaas zijn de meeste laptopschermen totaal ongeschikt om serieus foto’s op te bewerken.
  De meeste laptopschermen tonen amper 90% van het RGB gamma.
  Een goed, maar helaas erg duur, scherm toont minstens 98% van het Adobe RGB gamma.
  Het komt erop neer dat een laptop een deel van het kleurgamma ‘vergeet’ te tonen omdat dit domweg niet lukt.
  Die kleuren komen in druk of op een duur scherm wél tevoorschijn.

  Dat is de reden dat ik in een goed scherm heb geïnvesteerd, inclusief een colorimeter.

  1. Dat klopt wel, maar helaas moet je soms het beste halen uit dat wat je hebt. Ik ben heel veel onderweg, waardoor je dus al snel toegewezen bent op een laptop scherm. Nu heb ik met de gedachte om foto’s te bewerken de laptop uitgezocht en heeft hij dus wel een mat scherm en full hd weergave. (asus n56vb-s4062h) Is het dan te vergelijken met zo´n duur scherm.. zeker niet. Maar het loont dan in ieder geval nog wel om hem te kalibreren 😉

  2. Er zijn daarnaast ook laptops met een goed IPS scherm ingebouwd die minstens het sRGB gebied weergeven. Ook AdobeRGB is geen probleem voor de duurdere modellen, maar die zijn over het algemeen onbetaalbaar. Bijvoorbeeld de HP dreamcolor schermen.

  3. Ik weet niet of dat die die kleuren vergeet weer te geven hoor. Er zitten toch geen gaten in de foto. Ja, ja gechargeerd, een kleur die we zien bestaat uit meerdere componenten; ik weet….

   Maar eigenlijk is het nog iets erger. Hij heeft de kleur niet in zijn gamma zitten en gaat de “dichtstbij” gelegen kleur zoeken. Maar ja als je de kleur niet hebt wordt het wel een beetje afwachten wat de “dichtstbij” gelegen kleur is/wordt…. inderdaad de kleur is helemaal fout.

 2. Wie was dat ook weer, die het eerst over dat oranje begon te zeuren 😉

  Komt hier nog een vervolg op Stijn, want het verhaal is volgens mij niet af…
  Gaat het Xrite worden? Datacolor echt links laten liggen hè…. of wil je mijn setje overnemen (van Datacolor) :p.

  1. Ik ga eerst even druk met school bezig nog twee weekjes ongeveer 😛 Daarna ga ik in de setjes duiken en komt er wellicht een vervolg op deze blog inderdaad! 🙂

 3. Ja, en vervolgens heb je de foto bewerkt op een optimaal gekalibreerd scherm, kijkt de eindgebruiker de foto op een niet gekalibreerd scherm waardoor de foto er qua kleur toch weer helemaal anders uit ziet…

  En moet je eens het verschil zien tussen een foto bekeken via Internet Explorer en bijv Firefox of Chrome… schrik je ook.

  1. Heb je helemaal gelijk in! voor online weergave kun je het eigenlijk nooit goed doen… maar als je ooit wil printen weet je iig dat de kleuren kloppen met jou gecalibreerde scherm! je moet er het beste van maken he 😉
   mooi dat het artikel zoveel oproept 🙂

  2. De eindgebruiker die op een niet gekalibreerd scherm kijkt, is gewend aan de afwijkingen van dat scherm. Wat de fotograaf als wit bedoelt, ervaart de eindgebruiker ook als wit.

   1. Dat snap ik niet helemaal…? (waarmee ik niet zeg dat je ongelijk hebt 😛 maar snap de hele zin zeg maar gewoon niet :P)

    1. Mijn desktopscherm is gekalibreerd, mijn laptopscherm niet. Het laptopscherm heeft een duidelijke blauwe tint als ik ze naast elkaar zet. Maar als ik een hele dag op die laptop werk, ervaar ik dat scherm gewoon als neutraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *