Beeldbewerking: St. Etiënne – van kerk tot surrealistische ruïne

Hoe is de onderstaande foto gemaakt? De naam van de foto is Saint Etiënne en verwijst naar de kerk die er op te zien is. De foto is de afgelopen weken een ‘viral’ geworden, wat betekent dat hij zich snel verspreidde naar verschillende sites. In fora, op sites over urbanfotografie en HDR verzamelingen. De reden moge duidelijk zijn; de foto spreekt tot de verbeelding. Hij straalt surrealisme uit, door de kerk in vergane glorie, waar een rivier vol rotsen doorheen lijkt te lopen.  Het licht dat door de voorste ramen naar binnen komt, is bijna goddelijk, temeer omdat dit het surrealisme op de voorgrond letterlijk en figuurlijk versterkt. Maar wat je het meest pakt is het meisje dat te midden van deze bizarre scene lijkt te balanceren op een angstvallende hoogte. Dat geheel maakt het een plaat waar je minutenlang naar kunt kijken… Maar hoe is deze foto gemaakt?

Foto: Jurg Roessen


Beeldbewerking

De foto is gemaakt door de Nederlandse fotograaf Jurg Roessen. In werkelijkheid ziet er kerk er heel anders uit en is het geen ruïne. De foto is een knappe samensmelting van vier verschillende individuele foto’s die niets met elkaar te maken hadden. De oorspronkelijke foto van de kerk en de drie foto’s waar beeldmateriaal uit gebruikt is, zie je op de volgende pagina. Op de laatste pagina zie je hoe het beeldbewerkingsproces is verlopen.

Jurg: “Voor St. Etiënne heb ik inspiratie opgedaan bij een airbrushbeeld wat ik een keer tegen kwam. Ik vond het een uitdaging om een zo’n soort droombeeld te maken aan de hand van foto’s. Voor de volledige bewerking heb ik Photoshop gebruikt en als basis diende een foto van de kathedraal van Bourges.”

“Daar zijn de nodige storende elementen weggehaald met behulp van het kloongereedschap en het retoucheerpenseel, waarna ik een voorgrond heb toegevoegd van een kloof bij het Gardameer.”

“De lichtinval bovenin is in Photoshop gecreëerd waarbij ik goed heb gelet op perspectief en het principe van licht dat op stof- of waterdeeltjes valt. De waterloop op de voorgrond is van een beekje nabij slot Neuschwannstein.”

“Vervolgens heb ik nog een menselijk element toegevoegd in de vorm van een spelend meisje. Dit is een foto van een ballerina tijdens een open dag van een dansacademie.”

“Als laatste heb ik elke afzonderlijk montagedeel kleurgecorrigeerd naar een groentint die in de buurt kwam van het gewenste kleur. Als laatste is er een totale kleur- en contrastcorrectie toegepast om de groene soberheid te krijgen. Alle basisbeelden komen uit eigen archief.”

En zo ontstond St. Etiëne, dat nu de hele wereld rond gegaan is. Hieronder zie je in zes stappen hoe het uiteindelijke beeld, met behulp van Photoshop, tot stand is gekomen.

In de onderstaande compliage zie je alle vier de foto’s nog eens bij elkaar.

Landschappen, modellen en urbex

Jurg is breed gespecialiseerd, maar het begon oorspronkelijk vooral met een voorliefde voor landschappen. “Dat heeft zich voornamelijk tijdens vakanties gevormd” vertelt Jurg, “maar ik probeer daarnaast zo breed mogelijk te opereren om voor mezelf niet het gevoel te hebben dat ik een trucje beheers maar dat ik kan ‘zien’. Modelfotografie was een volgende stap om uit te diepen. En dat heeft zich inmiddels weer doorontwikkeld in de wens om meer verhalend te werken met modellen met behulp van geënsceneerde beelden. Soms met snufjes magisch realisme, dan weer surrealisme, en soms juist weer richting realisme met bijvoorbeeld een thriller thema of opgebouwd als collage. Verder gun ik mezelf momenten van rust met een abstracte vorm van autofotografie waarbij ik minutieus klassiekers afspeur naar boeiende vormen en details en daarnaast momenten van spanning door het bezoeken van leegstaande en verpauperde gebouwen; het urban exploren, kortweg urbex.”

Inspiratie

Zijn inspiratie voor het maken van dergelijke beeld haalt Jurg vooral uit stukjes van andere beelden. “Dat kunnen zowel tekeningen en schilderijen als foto’s en film zijn, waarvan ik korte aantekeningen maak in een klein zwart boekje” vervolgt hij. “Vanuit dat boekje chambreert zo’n idee van aantekening tot uitgewerkt concept, al kan dat soms maanden of jaren duren.”

Op de site van Jurg vind je nog meer van dit soort surrealistische beelden. Wat ons betreft zouden we dit ‘kunst’ kunnen noemen. Maar is het nog steeds een foto? Wat vind jij van deze manier van fotografie en beeldbewerking?

Deel dit

Eén antwoord op “Beeldbewerking: St. Etiënne – van kerk tot surrealistische ruïne”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *