Basiskennis: Witbalans

De meest gebruikte standen zijn:

  • Automatische witbalans
  • Daglicht (zonnig)
  • Daglicht (bewolkt)
  • Gloeilamp (tungsten)
  • TL-licht
  • Flitslicht
  • Handmatig (grijskaart)
  • Kelvin (kleurtemperatuur in graden Kelvin)

Dat het menselijk oog anders werkt dan een digitale camera blijkt al snel als foto’s te groen, blauw of geel uit de camera komen. Witbalans is het toverwoord en is op iedere camera in te stellen. Maar wat is witbalans nu precies en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Lichtbronnen stralen verschillende kleuren uit. Zo is het licht van een gloeilamp geel en dat van een tl-lamp blauwgroenig. Ook het licht van de zon is gedurende de dag anders van kleur, variërend blauw bij bewolking, tot oranje bij zonsondergang. Het menselijk oog kan prima overweg met deze verschillende kleurtemperaturen, maar een camera is daar niet zo goed in. De automatische witbalans functioneert bij daglicht meestal nog wel redelijk goed, maar met kunstlicht heeft een digitale camera vaak moeite. Dat komt doordat de camera op zoek gaat naar iets wits, als referentie voor de juiste kleurtemperatuur. Is er niets wits, of is dit verkleurd door kunstlicht dan raakt de automatische witbalans de kluts kwijt. Het gevolg is een kleurzweem over de foto’s, waardoor ze ofwel te koel of te warm overkomen. Je kunt een kleurzweem voorkomen door van te voren de juiste witbalans te kiezen. Je bent zelf beter in staat om in te schatten wat voor lichtbronnen er in de ruimte waar je fotografeert aanwezig zijn en kunt dit vervolgens doorgeven aan de camera.

De linkerfoto is gemaakt in de automatische stand. De camera herkent de gloeilamp niet en produceert een oranje foto (die lastig te corrigeren is). De rechterfoto is gemaakt met de handmatig ingestelde correcte witbalans (gloeilamp).

Je kunt hier dus uit opmaken dat de camera de kleurtemperatuur corrigeert als je de witbalans instelt. Fotografeer je binnenshuis met het licht van een gloeilamp, dan houdt de camera er rekening mee dat er geen wit referentievlak is en neemt in plaats daarvan iets geels. In de praktijk wordt de kleurtemperatuur dan koeler (lees: blauwer) vastgelegd, om het warme licht van de gloeilamp te compenseren. Hoewel het voor de beeldkwaliteit optimaal is om de camera goed te hebben ingesteld, kun je een verkeerde witbalans achteraf nog redelijk herstellen met beeldbewerkingssoftware. Wil je warmere kleuren, dan verminder je het blauw en verhoog je de kleuren rood en geel. Is het beeld juist te warm, dan doe je het omgekeerde. In Photoshop Elements doe je dat via het menu Verbeteren, Kleur aanpassen, Kleurvariaties en in Paint Shop Pro via het menu Kleuren en dan Aanpassen, Rood-Geel-Blauw. Als je fotografeert in het RAW-formaat hoef je je niet echt druk over te maken, want dan kun je de witbalans zonder enig probleem ook achteraf instellen.

De linkerfoto oogt koel door de blauwe tint. Een incorrecte witbalans is de oorzaak. Met de witbalans op ‘zonnig’ worden de kleuren correct weergegeven.

Een nachtopname met kunstlicht kan complex zijn wanneer er verschillende lichtbronnen gebruikt worden (in dit geval geel en wit licht). Als de foto in het raw-formaat is gemaakt, kan dit probleem achteraf eenvoudig opgelost worden door de kleurtemperatuur te wijziging in beeldbewerkingssoftware.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *