Apple voegt (eindelijk) RAW-ondersteuning toe aan iPhone en iPad

Apple heeft deze week iOS 10 aangekondigd en daar zitten weer de nodige vernieuwingen in. Maar los van handige snufjes in iMessage en Siri, is één update onderbelicht gebleven: RAW-ondersteuning voor de iPhone en iPad. Dat is op veel moderne Android en Windows Phone toestellen al langer mogelijk, maar op een iPhone niet. Wetende dat de iPhone volgens veel statistieken de meest gebruikte ‘camera’ is, is dat voor de meer ervaren fotografen best een gemist. Ook zij fotograferen steeds meer met hun telefoon, die altijd bij de hand is, en in sommige situaties kan RAW dan best van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan situaties met onder- en overbelichting, maar ook het aanpassen van de witbalans wordt een koud kunstje. De bewerking gaan ook niet meer ten koste van de beeldkwaliteit.

Ongetwijfeld zullen veel third party-apps hierop inhaken. Zij bieden nu vaak al een soort semi-raw-modus, waarbij een foto opgeslagen kan worden als tif-bestand, maar de beelden worden daarbij nog steeds bewerkt. Vanaf iOS 10 zal dat dus gaan veranderen.

In de beta van iOS 10 kunnen de volgende apparaten gebruik maken van deze nieuwe functionaliteit (het kunnen er dus meer worden)

  • iPhone SE, iPhone 6 (Plus) en iPhone 6s (Plus)
  • iPad Mini 4, iPad Air 2 en iPad Pro
  • iPod Touch v6

Maar nog even geduld, want iOS 10 wordt pas in september verwacht (of je moet de developer beta gebruiken).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *