Apple lanceert Final Cut Pro X *update*

Nadat Apple in april de eerste details vrijgaf van Final Cut Pro X (zoals je destijds op Technyx kon lezen), heeft Apple nu de beschikbaarheid van het pakket aangekondigd. Dankzij de Magnetic Timeline hoef je voor het bewerken van je beeldmateriaal niet meer met sporen te werken. Je kunt fragmenten op elke gewenste plek neerzetten, waarbij de andere fragmenten meteen opschuiven. Met Clip Connections kun je primaire fragmenten uit het verhaal koppelen aan andere elementen, zoals titels en geluidseffecten. Op die manier blijven ze synchroon lopen, ook als je ze verplaatst. Het is zelfs mogelijk om verhalende elementen die bij elkaar horen in een Compound Clip te groeperen. Deze kan vervolgens als één fragment worden bewerkt.

Auditions is een nieuwe functie waarmee je snel tussen groepen fragmenten kunt schakelen en zodoende meerdere takes met elkaar kunt vergelijken. Bij de automatische contentanalyse worden mediabestanden bij het importeren gescand en wordt er een tag met nuttige informatie aan toegevoegd. Aan de hand van die informatie worden de fragmenten dynamisch in Smart Collections onderverdeeld.

Final Cut Pro X is een 64-bits-programma dat helemaal opnieuw is ontwikkeld en dat optimaal gebruikmaakt van de nieuwste Mac-hardware en -software. Je hoeft niet meer te wachten totdat je verder kunt gaan, ook als je met 4K-video werkt. Omdat Final Cut Pro X gebruikmaakt van multi-threaded verwerking en van de grafische processor op de videokaart, verloopt de rendering in de achtergrond razendsnel en zijn de prestaties bij het in realtime afspelen subliem, aldus Apple. Verder zorgt de kleurenverwerking op basis van ColorSync voor een consistente kleurkwaliteit, van import tot output.

Kritiek

Overigens is niet iedereen positief over deze nieuwe versie van Final Cut Pro. Omdat het een geheel nieuw product is kunnen Final Cut Pro 7 projecten niet worden geopend in de nieuwe versie. De gedachte uit de professionele hoek is dat deze versie meer een soort iMovie Pro is dan een echt professionele versie. Zo is het nog niet mogelijk om te werken met third-party hardware en -codecs, evenmin als met EDL- of XML-bestanden. Lees meer hierover in het Technyx forum.

App Store

De App store is voor Apple, anno 2011, de primaire manier van het verspreiden van applicaties. Ook het meest recente desktop/laptop besturingssyteem van Apple, Lion, is enkel en alleen in de App store aan te schaffen. Één van de voordelen volgens Apple is dat ze op die manier sneller en goedkoper updates kunnen uitrollen omdat fysieke media ontbreken, die weer naar fysieke winkels gestuurd zouden moeten worden. Dit is ook relevant voor FCP X omdat Apple meestal zo’n 18 maanden tussen upgrades had zitten, terwijl dit nu naar één of twee keer per jaar zou moeten gaan.

Systeemeisen

  • Mac computer met een Intel Core 2 Duo processor (of beter)
  • 2GB RAM (4GB RAM aanbevolen)
  • OpenCL grafische kaart of Intel HD Graphics 3000 of nieuwer
  • 256MB VRAM
  • Beeldscherm met minimaal 1280×768 pixels
  • Mac OS X v10.6.7 of nieuwer
  • 2.4GB harde schijfruimte voor Final Cut Pro exclusief Motion (2GB) en Compressor (685MB)

Beschikbaarheid

Final Cut Pro X, dat op een moderne 64-bits-architectuur is gebouwd, is verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 239,99. Motion 5 en Compressor 4 (voor geavanceerde mediacodering) zijn ook verkrijgbaar in de Mac App Store en kosten € 39,99 per stuk.

Met dank aan Ilano (update)

PERSBERICHT

Apple start een revolutie in videobewerking met Final Cut Pro X

CUPERTINO, 21 juni 2011 – Apple kondigt vandaag Final Cut Pro X aan, een revolutionaire nieuwe versie van de populairste professionele videobewerkingssoftware ter wereld. Met de Magnetic Timeline kun je zonder sporen editen op een flexibel canvas; de automatische contentanalyse deelt je content bij het importeren in naar shottype, medium en persoon; en dankzij de rendering in de achtergrond kun je zonder onderbrekingen werken. Final Cut Pro X, dat op een moderne 64-bits-architectuur is gebouwd, is verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 239,99.

“Sinds de eerste release van Final Cut Pro heeft professionele videobewerking niet meer zo’n grote sprong voorwaarts gemaakt”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “De beste professionele editors uit de hele wereld hebben deze nieuwe versie al onder ogen gehad en zij stonden versteld van de mogelijkheden.”

“Ik was diep onder de indruk van wat Apple met Final Cut Pro heeft gedaan”, zegt Angus Wall, bekend filmeditor en Oscar-winnaar. “Final Cut Pro X is ongelofelijk geavanceerd en snel, maar wat mij vooral opviel is dat het programma alle technische details voor zijn rekening neemt, zodat jij je helemaal kunt concentreren op de creatieve kant.”

De Magnetic Timeline vormt het kloppend hart van Final Cut Pro X. Voor het bewerken van je beeldmateriaal hoef je niet meer met sporen te werken. Je kunt fragmenten op elke gewenste plek neerzetten, waarbij de andere fragmenten meteen opschuiven. Met Clip Connections kun je primaire fragmenten uit het verhaal koppelen aan andere elementen, zoals titels en geluidseffecten. Op die manier blijven ze synchroon lopen, ook als je ze verplaatst. Het is zelfs mogelijk om verhalende elementen die bij elkaar horen in een Compound Clip te groeperen. Deze kan vervolgens als één fragment worden bewerkt. Auditions is een baanbrekende nieuwe functie waarmee je snel tussen groepen fragmenten kunt schakelen en zodoende meerdere takes met elkaar kunt vergelijken.

Bij de automatische contentanalyse worden mediabestanden bij het importeren gescand en wordt er een tag met nuttige informatie aan toegevoegd. Aan de hand van die informatie worden de fragmenten dynamisch in Smart Collections onderverdeeld. Zo kun je zoeken op close-up, medium of wide shots, mediumtype en aantal personen in het shot, en vind je snel de gewenste fragmenten. Met behulp van trefwoorden op basis van de range is het ook mogelijk om delen van fragmenten te taggen. Zo kun je aangepaste zoekcriteria maken.

Final Cut Pro X is een 64-bits-programma dat helemaal opnieuw is ontwikkeld en dat optimaal gebruikmaakt van de nieuwste Mac-hardware en -software. Je hoeft nooit meer te wachten totdat je verder kunt gaan, ook als je met 4K-video werkt. Omdat Final Cut Pro X gebruikmaakt van multi-threaded verwerking en van de grafische processor op de videokaart, verloopt de rendering in de achtergrond razendsnel en zijn de prestaties bij het in realtime afspelen subliem. Verder zorgt de kleurenverwerking op basis van ColorSync voor een consistente kleurkwaliteit, van import tot output.

Final Cut Pro X bevat ook nog krachtige tools voor audiobewerking en kleurcorrectie. Bovendien zijn er nog twee aanvullende programma’s: Motion 5 voor professionele animaties en Compressor 4 voor geavanceerde mediacodering. Beide zijn verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 39,99 per stuk.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro X is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store en kost € 239,99. Motion 5 en Compressor 4 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store en kosten € 39,99 per stuk. Ga naar www.apple.com/nl/finalcutprovoor een volledig overzicht van de systeemvereisten en voor meer informatie over Final Cut Pro X.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z’n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de iPad 2, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht geeft.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *