ANP ontslaat alle fotografen in vaste dienst

Het ANP voert een nieuwe reorganisatie door, na een eerdere ontslagronde in 2009. De vaste bezetting op de nieuws- en fotoredactie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt in 2012 aanzienlijk ingekrompen. Het ANP neemt gedwongen afscheid van alle fotografen in vaste dienst en schakelt geheel over op freelance-fotografie. Er verdwijnen 33 volledige banen, vijftien procent van het totale personeelsbestand. Veel van de werkzaamheden wordt voortaan uitgevoerd door freelancers, vooral waar het gaat om fotografie. Dat heeft de directie van het ANP bekendgemaakt. Hoewel het nieuws, de foto’s en de video’s van het ANP massaal door klanten gebruikt worden, onder andere op websites, kunnen eindgebruikers (de consumenten) het vaak voor nieuws lezen en bekijken, Doordat websites relatief weinig verdienen met advertenties dalen de omzetten en staan de prijzen sterk onder druk. De huidige economische situatie versterkt de boel nog eens, waardoor er harde maatregelen nodig zijn. 


Algemeen directeur Erik van Gruijthuijsen zegt er het volgende over: “Vakorganisaties als de NVF of NVJ constateerden eerder al dat het vak van persfotograaf onder extreem zware druk staat. Het aanbod aan foto’s is enorm, en de prijs daalt en blijft maar dalen,” aldus Van Gruijthuijsen. “In 2009 saneerden we al zwaar bij foto, deze tweede ingreep kon helaas niet uitblijven. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat de kwaliteit er niet onder hoeft te lijden. Maar dat maakt het voor betrokkenen niet minder pijnlijk.”

Kopieergedrag

Het ANP heeft ook last van kopieergedrag in de mediasector. “De sector kopieert steeds meer van elkaar”  zegt ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen, “Vaak zonder bronvermelding of kwaliteitscontrole. Van het origineel blijft dan weinig over en dat origineel wordt heel vaak gemaakt in Rijswijk, bij het ANP. ANP-content wordt van sites gehaald, bewerkt en herverpakt doorverkocht tegen dumpprijzen. We blijven dat bestrijden, waar en wanneer het kan. Maar het is moeilijk en onuitroeibaar. Wij blijven trouw aan onze opdracht: betrouwbaarheid. Goede nieuwsvoorziening en kwaliteitsjournalistiek zijn nog nooit zo betekenisvol geweest als nu.”

CNN

Het ANP is niet het enige bedrijf waar fotografen het zwaar hebben. Ook bij CNN is er een ontslagronde gaande, waarbij foto- en videografen hun baan verliezen. De reden? Door het gebruik van sociale media, waarbij consumenten zelf beelden aanleveren (CNN iReporter), is de behoefte om zelf materiaal te vergaren sterk verminderd. Bovendien is consumentenapparatuur tegenwoordig technisch zo goed, dat het prima bruikbaar is voor in een uitzending, aldus CNN.

Beroep van fotograaf onder druk

Het beroep van fotograaf stond al sterk onder druk, mede door een groot aanbod van freelance (amateur) fotografen, maar dit nieuws maakt het er niet beter op. Ook de tarieven per foto’s staan zwaar onder druk, waardoor het voor fulltime fotografen steeds moeilijker wordt om hun boterham te verdienen (tenzij de fotograaf een specialisme heeft waarin relatief weinig concurrentie is). 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *