Animatiefilm Pirates gemaakt met Canon 1D Mark III

Dat spiegelreflexcamera’s steeds vaker worden ingezet voor professionele films is geen geheim. Met name de Canon 5D Mark II is daarvoor de afgelopen jaren veel ingezet. Ook camera’s van andere merken, zoals de Nikon D800 en Sony a77, lenen zich prima voor video. Toch heeft een totaal andere camera de primeur. De film ‘The Pirates’ is namelijk de eerste film die 100% gefilmd is door een spiegelreflexcamera en wel de Canon 1D Mark III. Dat klinkt waarschijnlijk gek, want die heeft niet eens een filmfunctie. Maar voor een stopmotion film als The Pirates is dat ook niet nodig; de kleipoppetjes worden frame voor frame aangepast en iedere keer wordt er een foto gemaakt. Voor de totale productie zijn maarliefst 1.000.000 foto’s gemaakt. Dat kan natuurlijk niet met een enkele camera, dus hiervoor heeft de studio (Sony Pictures Animation) 50(!) 1D’s ingezet. 

De 50 1D Mark III’s die gebruikt zijn voor de film ‘The Pirates’

De reden dat voor de 1D Mark III is gekozen zit hem waarschijnlijk in de goede sluiterconstructie (die gegarrandeert 300.000 opnamen meegaat), de APS-H sensor en de betrouwbare body. Ook bleken de sensoren zeer consistent te zijn, zodat er geen kleurverschillen zichtbaar waren tussen de verschillende camera’s. Het lijkt misschien een dure camera voor het werk (keer 50), maar voor een professionele filmmaatschappij is dat echt een schijntje. 

Wat er nu met de 50 1D’s gaat gebeuren is onduidelijk. Weliswaar kunnen de sluiters nog wel even mee, maar de camera’s hebben gedurende de productie bijna twee jaar continu in ‘live view’-modus gestaan waarbij de sensor de hele tijd beeld opvangt. Echt betrouwbaar kun je ze daardoor niet meer noemen.  

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *