Android als besturingssysteem voor cameras?

Begin dit jaar kondigde Polaroid tijdens de CES een camera aan die werkte op het Android besturingssysteem. Ook Samsung lijkt deze optie te overwegen, getuige diverse geruchten (en een statement dat dit niet ontkende). Een vreemde gedachtegang is dit niet – zeker niet voor een speler als Samsung, die zowel actief is in de telefoon- als cameramarkt. Maar er zijn ook nog andere voordelen die een dergelijk concept interessant maken.

Gesloten firmware

Een traditionele camera is een gesloten systeem, dat geheel door de fabrikant wordt samengesteld en beheerd. Soms zitten er bepaalde opties niet in het menu, terwijl ze technisch wel mogelijk zijn. Soms slagen enthousiastelingen er in het systeem te kraken, de firmware aan te passen en vervolgens een alternatieve versie uit te brengen, zoals Magic Lantern. Handig voor de consument, want die krijgt op die manier meer bruikbare opties. Helemaal in het geval van camera’s die ondertussen alweer zijn opvolgd door een nieuw model, want camerafabrikanten stoppen dan in de praktijk vaak met het uitbrengen van nieuwe firmwares.

Apps

Eén van de redenen waarom foto’s maken met smartphones zo populair is, is omdat deze ‘apps’ ondersteunen. Apps voegen extra functionaliteit toe. Je hebt bijvoorbeeld apps om fraaie beeldeffecten toe te voegen, timelapses op te nemen en om 360 graden panorama’s te maken. En het mooie van apps is dat je er niet voor afhankelijk bent van je camerafabrikant. Iedereen kan namelijks apps ontwikkelen, wat vaak originele features oplevert doordat er meer ‘out-of-the-box’ gedacht wordt. Met apps kun je dus nieuwe softwarematige functionaliteit toevoegen die je camera bij aanschaf nog niet had.

Android

In theorie zou dat ook voor camera’s interessant kunnen zijn. Een open source besturingssysteem als Android ligt daarbij voor de hand. Natuurlijk is deze ontwikkeld voor de telefoon, maar met een beetje inzet zou dat concept aangepast kunnen worden. Voeg vervolgens wifi-functionalteit toe en je kunt de camera koppelen met een telefoon en daarmee direct je foto’s uploaden. Met Android als achterliggend besturingssysteem zou de interface van een camera ook meteen een stuk vertrouwder zijn en ken je ook bij een hagelnieuwe camera meteen de weg.

Samsung

Het feit dat Samsung indirect heeft aangegeven dat men de optie om Android te gebruiken ‘bestudeert’, is een teken aan de wand dat we op korte of lange termijn hier meer van gaan horen. Wellicht betekent dit ook dat camerafabrikanten meer gaan nadenken over hun gesloten systeem en op termijn meer vrijheid bieden om functies toe te voegen of aan te passen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *