André Kuipers fotografeert Venusovergang vanaf ISS

Afgelopen week was de week van de Venusovergang – een fenomeen dat zelden voorkomt. De vorige keer was weliswaar in 2004, maar nu duurt het weer tot 2117 tot de volgende Venusovergang. De omstandigheden om te fotograferen waren dankzij een dik wolkendek barslecht. Alleen in het uiterste noorden van Nederland (rond de Waddeneilanden) was het fenomeen zichtbaar. Maar dan met de onderkant van de zon versluierd in een wolk en Venus slechts zichtbaar gedurende twee minuten voordat de zon in de wolken verdween. André Kuipers had het een stuk makkelijker vanuit de ruimte. Hij fotografeerde de Venusovergang met een Nikon D2Xs met een 800mm lens met 1/800e seconde en diafragma f8 (ISO 400). Voor de bewerking en/of publicatie van de foto gebruikte hij Google Picasa 3.0.

Met onze baan langs de dag nacht grens deze dagen konden we de Venusovergang lang en vaak zien.

Video

Ook de NASA heeft het fenomeen uiteraard vastgelegd en wel op verschillende manieren (verschillende golflengten, waaronder ultraviolet licht). De beelden zijn gemaakt met de  Solar Dynamics Observatory (SDO) die in februari 2010 gelanceerd werd. Het ruimtevaarttuig bestudeert de zon gedurende zijn vijfjarige missie. De camera’s van de SDO produceren foto- en videobeelden met een resolutie van 16 megapixels en sturen iedere dag meer dan een TeraByte (TB) aan data naar de aarde. 

“The videos and images displayed here are constructed from several wavelengths of extreme ultraviolet light and a portion of the visible spectrum. The red colored sun is the 304 angstrom ultraviolet, the golden colored sun is 171 angstrom, the magenta sun is 1700 angstrom, and the orange sun is filtered visible light. 304 and 171 show the atmosphere of the sun, which does not appear in the visible part of the spectrum.”

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *