Analist: ‘Alleen Canon, Nikon en Sony blijven over’

In de New York Times stond recentelijk een artikel over de toekomst van de digitale camera in het huidige ‘Selfie’-tijdperk. En die was niet bepaald rooskleurig. Dit jaar zullen er volgens analisten 40% minder(!) camera’s verkocht worden dan vorig jaar. Er wordt gerekend op minder dan 59 miljoen verkopen. Ter vergelijking: in 2010 werden er nog 141 miljoen camera’s in een jaar verkocht. De camerafabrikanten lijken maar geen antwoord te hebben op de camera’s in smartphones. Consumenten fotograferen daar veel meer mee dan met reguliere camera’s, omdat het gemak hoger gewaardeerd wordt dan beeldkwaliteit. Tegelijkertijd breekt de spiegelloze systeemcamera nog steeds niet door.

DSLR verkopen stabiel

De verkopen van spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) blijven redelijk stabiel. Met name Canon en Nikon blijven hier aan vasthouden en tot nu toe niet ten oprechte, want voor amateurfotografen blijft een DSLR favoriet. Dit heeft vooral gevolgen voor de makers van systeemcamera’s, die het aantal verkopen hebben zien afnemen, ondanks een flink gamma nieuwe modellen die op de markt zijn gebracht.

Alleen Canon, Nikon en Sony blijven over?

Analist Yu Yoshida die de fotomarkt in de gaten houdt voor Credit Suisse verwacht dat op termijn alleen Canon, Nikon en Sony over zullen blijven als cameramakers. Dit zijn volgens hem de sterkste merken in de markt, die ook op prijs kunnen concurreren in verschillende marktsegmenten. Hij verwacht dat de cameramarkt verder zal instorten en de markt steeds meer een oligopolie wordt (een situatie waarbij er slechts een paar grote marktpartijen zijn).

Sony: de innovatieve derde

Hoewel Canon en Nikon samen een gigantisch marktaandeel hebben, wordt verwacht dat Sony ook zal overleven. Dat komt met name omdat Sony ook een telefonietak heeft en daardoor met hybride producten kan komen, zoals de QX10 en QX100 vorig jaar (een ‘lens’ die je aan je smartphone kunt koppelen). Ook is Sony van alle merken het meest innovatief doordat het out-of-the-box producten op de markt durft te brengen. Ook het feit dat Sony sensoren voor veel andere camerafabrikanten produceert is een voordeel.

Toekomst voor systeemcamera’s?

De analist is weinig hoopvol over Panasonic, Fujifilm en Olympus. Pentax wordt niet eens genoemd. Zij richten zich minder op compacts en vooral meer op niche en high-end systeemcamera’s. Een begrijpelijke stap, maar systeemcamera’s (CSC’s) vinden nog steeds weinig voet aan de grond. Weliswaar hadden CSC’s in Japan een marktaandeel van maar liefst 36% van alle camera’s met verwisselbare lenzen, maar in Europa en VS vallen de verkopen nog steeds tegen (circa 10-12%). Opvallend, want de spiegel lijkt technologisch gezien z’n langste tijd te hebben gehad. Volgens de analisten moeten de cameramakers zich meer richten op connectiviteit.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

15 gedachten over “Analist: ‘Alleen Canon, Nikon en Sony blijven over’”

 1. Sinds 2010 ben ik bezig met fotografie als hobby, en sinds die tijd hoor ik op fora vrijwel elke maand dat Olympus de maand erop toch echt wel failliet gaat. Tot op heden kan ik maand in maand uit nog genieten van mijn apperatuur en brengt Olympus met grote regelmaat nog begerenswaardige hardware uit. Hardware die steeds beter lijken aan te slaan (zoals de E-M5 en E-M1). Dus nee, ik heb er weinig vertrouwen in dat dit artikel de waarheid wordt.

  1. Inderdaad, dat hoor ik nu ook al jaren. En de voorspellingen komen nooit uit. En waarom zou het ook? Olympus heeft dit jaar helemaal niet zo’n slecht jaar gehad. De PEN serie valt wat tegen buiten Azie, maar de “premium” OM-D serie verkoopt gewoon erg goed. En terecht, het zijn geweldige camera’s.
   Daarnaast moeten we ook Panasonic niet vergeten. Ze hebben een wat minder jaar(al verkopen ze in Azie ook gewoon goed), maar Panasonic is een enorm bedrijf en hebben al een paar mooie cameraproducten aangekondigd voor begin dit jaar. Samsung gaat ook gewoon actief blijven want die hebben geld genoeg om te doen wat ze willen.
   In europa worden in de prijsklasse ~400-700Euro APS-C SLR’s gekocht van Nikon en Canon omdat mensen in europa en the USA denken bigger=better. Vervolgens blijft de camera thuis omdat hij te groot is. Moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen voor CSC’s(waar toch de echte innovatie plaatsvind).

 2. Ik ben bang dat deze analyse spot on is, al denk ik wel dat de naam Fuji er ook bij kan; zij zullen overleven op systeemcamera gebied daar ben ik van overtuigd. Voor de toekomst van Olympus geef ik niet veel. Zij hebben een enorme miskleun gemaakt bij hun instap in de digitale fotografie door geen systeem te ontwikkelen waarop de oude Olympus lenzen konden worden gebruikt. Ooit was Olympus toonaangevend met name op design gebied maar van die pioniersrol is weinig meer over. De laatste tijd zijn ze weer goed bezig op dat punt maar of dat het tij nog zal keren???

  1. 4/3 was commercieel gezien geen succes toch hebben ze met de (zoom)objectieven behoorlijk hoge ogen gegooid. Behoorlijk innovatief ook met zaken als een roterende display. Daarnaast heeft 4/3 de basis gelegd voor m4/3 iets wat toch wel een succes genoemd mag worden zeer zeker in Azië. Toonaangevend is Olympus nog zeker als je je verdiept in de fotografiebranche. Met de digitale PEN reeks hebben ze de toon gezet qua CSC’s zonder EVF. Met de OM-D E-M5 hebben ze vorig jaar vele prijzen binnengesleept (bijvoorbeeld tot camera van het jaar uitgeroepen op DPR) onder andere door de revolutionaire 5-assige stabilisatie (IBIS). En ook de E-M1 heeft hoge ogen gegooid en trekt niet Olympus gebruikers naar het merk. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de E-M1 de camera van het jaar 2013 volgens DPR.
   Daarnaast maakt Olympus sinds vorig jaar weer gewoon winst en de verwachting van analisten is dat komend jaar ook de camera divisie (slechts een klein onderdeel van Olympus) weer winst zal draaien.

  2. Je neemt het Olympus nog steeds kwalijk dat ze en beslissing hebben moeten maken tijdens de overstap naar digitale camera’s? Ik snap dat het op dat moment vervelend moet zijn geweest(toen het nog geen systeemcamera’s waren), maar aan de andere kant: via adapters kan je zelfs nu gewoon nog ALLE Olympus OM lenzen en oud Canon/Nikon/… glas gebruiken op systeemcamera’s. Op m43 body’s met IBIS zijn ze dan zelfs gewoon gestabiliseerd.Op DSLR’s is dat veel lastiger.

   1. Ik neem ze niets kwalijk maar slim is het niet geweest. Ze stonden tot eind vorige eeuw denk ik in de top 3 en wat design betreft op plaats 1; die positie zijn ze kwijt geraakt toen digitaal doorbrak in 2004. Ik fotografeer nog steeds met veel plezier met de OM 1 en Zuiko 3.5/21; een camera die het altijd doet op een klein knoopcelletje en het zelfs zonder baterij nog doet, kom daar maar om tegenwoordig. Als aandeelhouder van Olympus zou ik mij toch zorgen maken maar dan meer vanwege financiële malversaties (die goede naam hebben aangetast) en vanwege de aanhoudende deflatie in Japan. Overigens begint ook Canon een zorgenkindje te worden maar dat komt dan ook weer doordat ze nauwelijks meer innoveren; lenzen die aantoonbaar outdated zijn en al door de mand vallen bij 21 Megapixel sensor zijn worden maar niet aangepast aan voortschrijdende techniek en wensen van gebruikers.

 3. Drie merken is te weinig, er blijft altijd ruimte voor meer. Pentax (Ricoh) Olympus Panasonic en Fuji zijn niet zomaar weg. Samsung heeft een enorm lange adem, die zijn er ook om er in te blijven. Olympus wordt waarschijnlijk overgenomen door een andere Japanse partij. Verwacht ook dat er nieuwe electronicareuzen gaan opstaan in China. Bedrijven als foxconn zullen uitgroeien tot Global players. Connectivity is leuk, maar heeft voor de serieuze fotograaf niet veel nut. Die wil toch selecteren en bewerken. Bovendien is het nu al te realiseren met eye-fi. Ik vind het veel interessanter om te weten wat de opvolger van cmos wordt. Toegang tot nieuwe technologie wordt het belangrijkste. Als een cameramaker die nieuwe sensortech niet zelf kan maken en ook niet kan inkopen, dan is het snel gedaan. Wat dat betreft hebben Sony en Samsung zoals het er nu uitziet de beste papieren, gewoon omdat ze veel meer kunnen investeren in technologische ontwikkeling.

  1. Serieuze fotografen zijn er niet veel. Ze kopen wel duurdere camera’s maar beginners zorgen toch echt voor meer inkomsten. Daarom is connectivity juist belangrijk want zonder dat zullen twijfelende beginners gewoon hun telefoon blijven gebruiken.

 4. Als er slechts drie grote merken zouden overblijven, lijkt mij dat niet goed voor de consument. Minder keus, hogere prijzen, minder innovatie. Weliswaar hebben deze drie samen een enorm marktaandeel, ik vind dat de kleintjes in de markt ook interessante producten hebben, waarvan ik hoop dat ze niet snel verdwijnen.

  Op dit moment is het aanbod erg divers. Misschien wel TE divers met al die verschillende sensorformaten en mounts die niet compatibel zijn. Het heeft denk ik nog wat tijd nodig om te zien welke kant het uitgaat. Blijven DSLR’s bestaan of wint de spiegelloze camera (al dan niet in hybride vorm) uiteindelijk toch terrein? En blijven mensen nog steeds camera’s kopen als mobieltjes allemaal een 41 megapixel camera met veel (digitale) zoom hebben (zoals enkele Nokia’s)? Wanneer dat allemaal duidelijk wordt gaan er ergens klappen vallen.

  1. Canon en Nikon hebben samen het grootste aandeel in de markt voor CSC’s en dSLR’s. Ik betwijfel of het aandeel van Sony groter is dan dat van Olympus. De A-mount is niet populair en heeft een zeer laag aandeel, momenteel waarschijnlijk lager dan Pentax (die toch wel een erg goed product heeft neergezet met oa de K-3). In de CSC markt is Olympus koploper.

   Zoals het nu is met de verschillende merken die elk eigenlijk een uniek aanbod hebben vind ik het als consument prima. Wellicht dat er her en der nog wat geschoven kan worden of merken wat meer naar elkaar toegroeien. Sony en Olympus hebben de banden aangehaald (terwijl Olympus voorheen juist op sensor gebied van Panasonic afhankelijk was). Panasonic en Fuji hebben ook een overeenkomst gesloten. Kortom, er zal nog wel wat gezonde beweging in de markt zitten. De kleinere fabrikanten doen toch hun best om het duopoly van Canon en Nikon te doorbreken. En die laatste twee laten wat steekjes vallen mijn inziens.

 5. Als “oud” fotoboer doet het me toch een beetje pijn. Ik ga nog steeds voor de kwaliteit van een echte camera. Maar de huidige consument gaat voor de telefoon, en hoewel die verbazend goed zijn mankeert er nog wel het een en ander aan de beeldkwaliteit. Net als de muziek van nu die voor een groot gedeelte in MP3 kwaliteit wordt beluisterd. Jammer.
  Misschien ben ik cynisch wanneer ik denk dat een groot deel van de huidige (jonge) consumenten over een aantal jaar niet meer zo goed ziet van het Whatsappen en slechthorend door de continue herrie uit de koptelefoon.

   1. Ik vind het ook jammer dat de camera wordt verdreven door de telefoon. Net nu ik ben begonnen met mijn 20d komt het woord ‘selfie’ ter wereld, niet zo fijn nu ik probeer om vrienden beter te laten nadenken over het gebruik van de smartphone als camera. Toch ga ik de strijd aan en maak ik alle foto’s met de 20d. Een paar honderd gram extra vind ik geen probleem, valt alleen maar meer op.

 6. Een digitale camera is eigenlijk een videocamera met een perfect stilstaand beeld. Na de overname door Sony van de Minolta fabriek wilde sony destijds een marktaandeel in DSLR krijgen van zeker 25%.

  Door de komst van de systeemcamera’s en wat daar nu aan te koop is heeft Sony een hele goede zet gemaakt door de introductie van de Sony A7r . Bij tests wordt al gesproken dat deze camera zelfs beter presteert als een leica M240 !

  Fuji zal zeker niet 123 van de markt verdwijnen nu ze steeds meer modellen in de systeemcamera reeks op de markt brengen. In het analoge tijdperk maakte dit merk een geweldige camera voor de professionals, namelijk de fuji 680 met dito objectieven.
  Om even een zijspoor te betreden waarmee aangegeven kan worden dat Fuji goed spul maakt is dat hasselblad is overgenomen door een merk die enkel scanners en digitale achterwanden maakte, namelijk Imacon.
  En deze imacon laat een camera bouwen bij Fuji en plakt er vervolgens een stickertje Hasselblad op. Dan heb je toch een hasselblad, terwijl het eigenlijk een veredelde Fuji 645 camera is.
  En daarnaast zijn fuji objectieven goed, als je nu ziet hoe een X-E2 presteert, zet daar de primes van fuji op en je wordt helemaal gelukkig.

  Ik ken steeds meer collega’s in het professionele circuit die met een Fuji fotograferen en er zijn er zelfs die heel hun DSLR hebben opgeruimd, zowel Nikon als Canon, en enkel nog met een Fuji X camera fotograferen.

  Systeemcamera’s worden steeds populairder van Fuji, terwijl Canon met het uitbrengen van de Canon M een poging heeft ondernomen die niet helemaal is geslaagd.

 7. We zijn nu in 2017 en Samsung is helemaal van de camera-markt en voor de rest geloof ik het allemaal wel. Het duurt wel lang voordat er drie over zijn op de markt: survival of the fittest. Nikon in zwaar weer, Olympus is er nog en Fuji en Pentax in het middenformaat. Die geven zich niet zo gauw gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *