Alternatieven voor de (Canon) kitlens

Veel digitale reflexcamera’s worden met een zogenaamde kitlens gekocht. Deze is goedkoop en het zoombereik ervan is beperkt, van 18 tot 55 mm. Dus van een klein beetje groothoek tot een klein beetje telelens. Maar, er is nog een eigenschap die bij de standaard kitlens hoort, namelijk de beperkte lichtsterkte. Spelen met scherptediepte is daardoor niet of nauwelijks mogelijk. In dit item bekijken we een aantal alternatieven voor de (Canon) kitlens. 

Een gastbijdrage van Anno Huidekoper

In dit artikel vergelijk ik de Canon kitlens 18-55 mm/3.5-5.6 IS met drie lenzen die lichtsterker zijn en nagenoeg hetzelfde zoombereik hebben. Dat zijn de Canon EF-S 17-55 mm/2.8 IS, de Sigma 17-50 mm/2.8 EX DG OS HSM en de Tamron 17-50 mm DI II VC SP XR LD. Ze hebben alle drie een constante volle lensopening van f/2.8 en zijn voorzien van beeldstabilisatie.  Als testcamera is een Canon 600D en een 7D gebruikt. Deze camera’s maken gebruik van dezelfde 18 megapixel beeldsensor. De Sigma en de Tamron zijn ook voor camera’s van Nikon, Sony en Pentax beschikbaar.

Afwijkingen

Objectieven kun je testen op vervorming. Is deze positief, dan is de vervorming hoepelvorming en is deze negatief dan is deze kussenvormig. Deze eigenschap is niet zo heel belangrijk meer omdat je deze lensfout relatief eenvoudig kunt corrigeren met een daarvoor geschikt programma. Lichtafval zorgt voor donkere hoeken en kan eveneens gecorrigeerd worden in de bewerkingsfase. En het scheidend vermogen wordt uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte. Hoe meer lijnen hoe meer details weergegeven kunnen worden.

Merk en type Canon Canon Sigma Tamron
  EF-S 18-55 mm/3.5-4.5 IS EF-S 17-55 mm/2.8 IS 17-50 mm/2.8 EX DG OS HSM 17-50 mm DI II VC SP XR LD
website www.canon.nl www.canon.nl www.sigmabenelux.nl www.transcontinenta.nl
vervorming 6,5 6,5 7 6
vertekening 5,5 5,5 6,5 6,5
Scherpte, volle lensopening, in centrum 7,5 7 7 7
Scherpte, volle lensopening, in hoeken 5,5 4,5 5,5 4
Scherpte, optimaal diafragma, in centrum 9 9 9 8,5
Scherpte, optimaal diafragma, in hoeken 7 7 7 7
Voordelen Lage adviesprijs Goede optische prestaties met uitzondering volle lensopening in de hoeken Hoog scheidend vermogen met name in het centrum In het centrum zeer hoge scherpte
    Voelt degelijk aan Voelt degelijk aan Gunstige aanschafprijs
  Compacte bouw      
  Hoog scheidend vermogen met name in het centrum      
Nadelen Matige optische prestaties bij 55 mm Groot en zwaar Stevige adviesprijs Scheidend vermogen in de hoeken blijft bij volle lensopening wat achter
    Hoge adviesprijs   AF aandrijving hoorbaar
  Voelt plastic-achtig aan      

Resultaten

Uit de grafieken blijkt dat alle 4 objectieven niet vrij zijn van vervorming en lichtafval. De Canon 17-55 mm/2.8 heeft de minste uitschieters bij vervorming en de lichtafval is bij de Tamron net wat lager dan bij de andere 3 objectieven. Heel groot zijn de verschillen op dit gebied niet.

Wanneer je naar het scheidend vermogen kijkt dan zie je dat de Canon 18-55 mm/3.5-5.6 bij 18 mm en 28 mm in het centrum heel goed doet. Bij 55 mm is het scheidend vermogen in het centrum veel lager. Het verschil tussen centrum en hoeken is bij de kitlens tamelijk gering. 

De veel duurdere Canon 17-55 m/2.8 vertoont bij nagenoeg alle diafragma’s en brandpuntsafstanden een hoog scheidend vermogen, met name in het centrum. De hoeken vallen bij 55 mm tegen.

Het scheidend vermogen van de Sigma 17-50 mm/2.8 vertoont bij 28 mm in het centrum heel hoge waarden. Het verschil met de hoeken is dan tamelijk groot. Bij de andere brandpuntsafstanden is het verschil tussen centrum en hoeken kleiner.

Het scheidend vermogen van de Tamron is bij 28 mm en 55 mm in het centrum heel hoog. Opvallend is dat het scheidend vermogen in de hoeken altijd bij f/4.0 tamelijk hoog is.

Conclusie

De Canon 18-55 mm/3.5-4.5 IS kan op het gebied van lichtafval, vervorming en scherpte goed meekomen. Het objectief is goedkoop, licht van gewicht en compact gebouwd. Het objectiefje voelt plastic-achtig aan en lichtsterkte is laag. Zowel Canon als Sigma en Tamron leveren een lichtsterker alternatief voor de kitlens. Geen van die 3 is echter perfect. Vertekening en vervorming hebben ze allemaal. De Canon heeft het hoogste scheidend vermogen bij 17 mm, de Sigma bij 28 mm en de Tamron bij 50 mm. Door de gunstige adviesprijs heeft Tamron 17-50 mm DI II VC SP XR LD de beste prijs/kwaliteit verhouding. 


Over de auteur

Anno Huidekoper is freelance fotograaf / publicist. Hij schrijft onder andere voor het tijdschrift Camera Magazine en heeft een eigen site met veel testrapporten over objectieven en printers. Naast het maken van bedrijfsreportages geeft hij regelmatig fotocursussen en portretworkshops in zijn eigen fotostudio. Tevens is hij initiator van een kunstweek in het waddengebied van Friesland. Voor meer informatie over deze objectieven en informatie over de testmethode: www.camerastuffreview.com

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *