Adobe Photoshop Lightroom 5 beschikbaar

De beta van Adobe Photoshop Lightroom 5 was al een tijdje beschikbaar, maar deze week heeft Adobe de definitieve versie beschikbaar gesteld. Zoals met iedere update zijn er weer een aantal extra mogelijkheden. In dit item volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie:

Nieuwe healing brush in lightroom 5


Lightroom 5: Nieuw geavanceerd retoucheerpenseel

Nieuw geavanceerd retoucheerpenseel

In de nieuwe versie van Lightroom is het aangepaste retoucheerpenseel de belangrijkste wijziging. Met de wijzigingen is het nu makkelijker om omgewenste onderdelen uit de foto te verwijderen. Dit werkte al voor kleine vlekjes, maar kan nu ook goed worden toegepast op veel grotere en onregelmatige objecten. Hierbij kan heel nauwkeurig het effect van de bewerking worden aangebracht. Naast ongewenste elementen kunnen ook bijvoorbeeld rimpels hiermee eenvoudig worden gemaskeerd.

Upright

In de vorige versie van Lightroom had je al verschillende mogelijkheden om scheve foto recht te maken. Niet alleen een scheve horizon maar ook perspectief vertekening. Dit zie je vaak bij gebouwen die achterover lijken te vallen. De bewerking die hiervoor nodig waren, vroegen vaak de nodige tijd. In de nieuwe versie heeft Adobe mogelijkheden ingebouwd om dit volledig geautomatiseerd te doen. Daarbij hoeft niet eens altijd een horizon zichtbaar te zijn.

Slimme voorvertoningen

Het bewerken van foto’s kan nu ook zonder al je foto’s mee te nemen. Dit levert nog wel eens problemen op als je veel foto’s hebt, en die bijvoorbeeld onderweg op een laptop wilt bewerken waar je minder schijfruimte tot je beschikking hebt. Door de toevoeging van slimme voorvertoningen kun je op pad met een catalogus waarin foto’s zitten die veel kleiner zijn. Hierop kun je alle aanpassingen doen die je normaal ook doet, dus zowel aanpassingen van metadata als bewerkingen. Eenmaal terug bij je volledige catalogus, worden alle gemaakte aanpassingen toegepast op de orginele foto’s. Dit levert dus de nodige flexibiliteit op.

Overige aanpassingen

Andere aanpassingen zijn gemaakt voor vigneteffecten. Met het gereedschap Radiaal verloop kunnen vigneteffecten aan de randen van de afbeelding of meerdere vignetgebieden binnen één afbeelding worden toegevoegd. Op het gebied van Video zijn mogelijkheden toegevoegd voor videopresentaties. De laatste grote aanpassing ligt op het gebied van fotoboeken. Hierin is meer flexibiliteit op het gebied van sjablonen, die nu naar eigen inzicht aan te passen zijn.

Voor meer video’s, zie ons aankondigingsbericht in april

Prijs en beschikbaarheid

Adobe Lightroom 5 is per direct beschikbaar. De prijzen zijn € 72,57 voor een upgrade en € 129,15 voor de volledige standalone versies. Ook is het mogelijk om het pakket via een volledig lidmaatschap van Creative Cloud te gebruiken.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *