Adobe Lightroom sneltoetsen

Adobe Lightroom is razend populaire software waarmee je foto’s kunt beheren en bewerken. Het programma is speciaal gemaakt voor fotografen en er is veel aandacht besteed om efficiënt te kunnen werken. Naast alle mogelijkheden die je met de muis hebt kun je er ook voor kiezen om de muis minder vaak te gebruiken. In plaats van de muis gebruik je sneltoetsen op het toetsenbord. Door veel van deze sneltoetsen te gebruiken kun je nog sneller werken in Adobe Lightroom. Op deze manier blijft er weer meer tijd over om te fotograferen.

In dit artikel vind je een aantal handige sneltoetsen die je kunt gebruiken in de Bibliotheekmodule of Ontwikkelmodule van Lightroom. Soms hoef je maar 1 toets in te drukken, soms een combinatie van verschillende toetsen. Helemaal onderaan dit artikel kun je nog een handige Sneltoetsen Kaart downloaden waarop je kunt zien wat er gebeurt indien je één letter of cijfer op het toetsenbord indrukt vanuit de Bibliotheek of Ontwikkelen.

1. Sneltoets: R
Vanuit de Ontwikkelmodule kun je op R drukken om het gereedschap ‘Uitsnijden’ te activeren. Met dit gereedschap kun je vervolgens een foto draaien, rechtzetten of delen van de foto afsnijden. Nadat je de aanpassing gemaakt hebt druk je op enter om de aanpassing toe te passen.

2. Sneltoets: Ctrl + Alt + 1 (Command + Alt + 1)
Deze combinatie van toetsen zorgt ervoor dat je naar de Bibliotheekmodule gaat indien je in een andere module aan het werk bent. Ctrl + Alt + 2 is de sneltoets combinatie om naar de Ontwikkelmodule te gaan, Ctrl + Alt + 3 om naar de Presentatiemodule te gaan en met Ctrl + Alt + 4 ga je naar de Afdrukmodule.

3. Sneltoets: Cijfers 1 t/m 5
Adobe Lightroom heeft een classificatie systeem waarmee je foto’s kunt beoordelen met sterren (van 1 ster voor de slechtste foto’s t/m 5 sterren voor de beste foto’s). Je kunt dit allemaal ook met de muis doen maar dat kost onnodig veel tijd. Het werkt veel sneller indien je de cijfers (1 t/m 5) op het toetsenbord gebruikt om het aantal sterren toe te kennen. Nadat je een foto voorzien hebt van een X aantal sterren, druk je op het pijltje naar rechts om naar de volgende foto te gaan.

4. Sneltoets: Ctrl + Shift + I (Command + Shift + I)
Deze combinatie zorgt ervoor dat het importeerscherm geopend wordt. Indien je nieuwe foto’s vanaf je harde schijf of geheugenkaart wilt importeren in Lightroom dan moet dat via dit importeerscherm gebeuren.

5. Sneltoets: Ctrl + Shift + R (Command + Shift + R)
Als je foto’s aan het bewerken bent kan het gebeuren dat je niet tevreden bent met het eindresultaat. Gelukkig kun je in Adobe Lightroom altijd weer terug naar het begin (de originele foto). Deze sneltoets zorgt ervoor dat alle bewerkingen ongedaan worden gemaakt.

Download de Sneltoetsen Kaart
Wil jij nog meer sneltoetsen uit je hoofd leren? Download de onderstaande Sneltoetsen Kaart zodat je direct kunt zien wat voor functies alle letters en cijfers hebben in de Bibliotheekmodule en Ontwikkelmodule. Als je beide afbeeldingen dubbelzijde op 1 A4 print kun je de kaart netjes uitknippen en naast je toetsenbord leggen als hulpmiddel. Naar verloop van tijd ga je meer en meer sneltoetsen gebruiken en kun jij efficiënter in Adobe Lightroom werken.

Uiteraard zijn er nog meer sneltoetsen in Lightroom, want als je de letters gaat combineren met de Ctrl, Alt en/of Shift toets dan heeft het weer een andere functie. Voor nu kun je in ieder geval aan de slag met deze kaart om eerst deze sneltoetsen uit je hoofd te leren.

Klik op de onderstaande afbeelding om de Sneltoetsen Kaart als PDF bestand te downloaden
Adobe Lightroom Sneltoetsen

Deel dit

Eén antwoord op “Adobe Lightroom sneltoetsen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *