Adobe Lightroom nu ook voor de iPad

Adobe heeft een mobiele versie van Lightroom aangekondigd. De app werkt vooralsnog alleen op de iPad, maar een iPhone- en Android-versie wordt later verwacht. Tijdens de Professional Imaging-beurs kregen we onder embargo alvast een demonstratie. Zoals verwacht kun je met de Lightroom app je foto’s bewerken (ook in RAW), waarbij bewerkingen in niet-destructieve vorm worden opgeslagen en gesynchroniseerd met je desktopversie van Lightroom. Maar er zijn (nog) wel enkele beperkingen.

2014-04-08 09.42.33

Beperkte functionaliteit

De Lightroom app is een eerste stap. De functionaliteit loopt nog flink achter op de desktop applicatie en is zelfs niet te vergelijken met de allereerste Lightrooom-versie. Je kunt weliswaar de meeste basisbewerkingen uitoveren, maar je kunt geen presets instellen en iets als lenscorrecties ontbreekt ook nog. Het hernoemen van bestanden kan ook niet. Ook zul je niet je hele bibliotheek kunnen lopen, maar betreft het simpelweg een (tijdelijke) collectie van foto’s. Ook is de beoogde workflow iets anders dan wij zouden denken. Adobe gaat er van uit dat je je foto’s eerst in Lightroom voor de desktop zet en vanaf daar foto’s deelt voor de iPad. Andersom lijkt ons nuttiger. De app kan momenteel geen raw-beelden rechtstreeks uit de camera importeren. Wel kun je foto’s gemaakt met de iPad toevoegen aan Lightroom.

Abonnement

Om de Lightroom app te kunnen gebruiken moet je een Adobe Creative Cloud-abonnement hebben (je logt in met je Adobe ID). Alleen Lightroom is dus niet voldoende. De app zelf is gratis te downloaden. Er is ook een online versie die vanuit iedere browser te gebruiken is (bijvoorbeeld om je foto’s aan anderen te tonen).
2014-04-08 09.42.41

[alert style=”grey”]

PERSBERICHT

Adobe Lightroom mobile maakt professionele fotobewerking op iPad mogelijk

Creative Cloud Photography Program bevat nu Photoshop, Lightroom en Lightroom mobile voor €9,99 per maand exclusief BTW, met synchronisatie van fotobewerkingen tussen mobiel en desktop

Adobe (Nasdaq:ADBE) heeft de beschikbaarheid van Lightroom mobile, de mobiele app-versie van Lightroom voor desktop, aangekondigd als onderdeel van Adobe Creative Cloud. Dankzij de nieuwe mobiele versie zijn de krachtige Lightroom-tools nu beschikbaar voor de iPad. Deze bieden gebruikers de mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken, ordenen, delen en synchroniseren, zonder tussenkomst van de desktop. Lightroom mobile maakt gebruik van nieuwe Smart Preview-technologieën, waardoor professionele fotobewerkingsmogelijkheden, zoals het non-destructive – ofwel met behoud van het origineel – verwerken en bewerken van foto’s ook via mobiele devices en het web beschikbaar zijn.

Lightroom mobile is beschikbaar als onderdeel van Adobe Creative Cloud Photoshop Photography Program. Voor 9,99 Euro per maand exclusief BTW krijgen fotografen toegang tot Lightroom 5 en Photoshop CC voor de desktop en ook Lightroom mobile voor de iPad.

“Door de introductie van Lightroom mobile zijn geavanceerde fotografie-workflows niet langer exclusief beschikbaar voor de desktop-computer”, zegt Winston Hendrickson, vice president products, Creative Media Solutions bij Adobe. “Lightroom en Photoshop hebben digitale fotografie op de desktop geherdefinieerd en nu kunnen fotografen ook op iedere gewenste locatie afbeeldingen perfectioneren en synchroniseren met de computercatalogus.”

Door Lightroom mobile en de geoptimaliseerde synchronisatie-architectuur zijn de krachtige tools van Lightroom 5 beschikbaar op de iPad, waaronder:

·       Synchroniseren van mobiele fotobewerkingen, meta-data en collectiewijzigingen naar de Lightroom-catalogus op een Mac of Windows-computer

·       Automatisch importeren van foto’s die zijn vastgelegd op een iPad en terug-synchroniseren naar de Lightroom-catalogus op de computer

·       Offline bewerken van afbeeldingen voor een volledig mobiele gebruikerservaring

·       Foto’s synchroniseren tussen Lightroom 5 en Lightroom mobile. Gesynchroniseerde foto’s kunnen ook bekeken worden op elke webbrowser

“Adobe Lightroom mobile transformeert de manier waarop ik werk met mijn foto’s, omdat ik nu foto’s kan bekijken en verwerken wanneer ik wil en niet alleen wanneer ik achter mijn computer zit”, zegt Jeff Carlson, onderwijzer en schrijver van The iPad for Photographers and Adobe Lightroom mobile: Your Lightroom on the Go. “Het fungeert ook als een bewerkbaar fotoportfolio op mijn iPad. Foto’s die ik toevoeg of verwijder van een collectie in Lightroom mobile of op de computer worden automatisch gesynchroniseerd. Mijn portfolio is op deze manier altijd klaar op het moment dat ik mijn werk wil tonen.”

Prijs en beschikbaarheid

Het Photoshop Photography Program (€9,99 per maand exclusief BTW) bevat Lightroom 5, Photoshop CC, Lightroom mobile en een openbaar portfolio via Behance. Leden die beschikken over het volledige Creative Cloud-lidmaatschap of lid zijn van het Photoshop Photography Program, hebben automatisch toegang tot Adobe Lightroom mobile. Lightroom mobile is reeds beschikbaar voor iPad 2 of nieuwere devices die draaien op iOS 7. Lightroom mobile is verkrijgbaar via de Apple App Store en vereist Lightroom 5.4 voor Mac of Windows.

Kijk voor meer informatie over productfuncties, upgrade voorwaarden, prijzen en taalversies op: www.adobe.com/go/lrmobile.

[/alert]

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *