Adobe Lightroom 4 uitgebracht, prijs gehalveerd

Adobe heeft Photoshop Lightroom 4.0 vandaag officieel op de markt gebracht. Nadat er begin januari een beta werd vrijgegeven die gratis te proberen was, is de versie nu definitief. Opvallend daarbij is dat Adobe de prijs flink naar beneden heeft bijgesteld. In plaats van € 299 kost het pakket nu slechts €129,71. Nieuw in versie 4.0 is de ondersteuning voor videobestanden. Versie 3.0 kon deze al importeren, maar vervolgens kon je er niets mee doen. Aangezien mensen ook steeds meer filmen met fotocamera’s, heeft Adobe nu ook een aantal basale bewerkingsmogelijkheden toegevoegd (zoals afspelen, inkorten en een foto uit een video croppen). Op fotogebied zijn er ook verbeteringen, zoals geotagging en kleurbeheer.

Andere verbeteringen

Verder benadrukt Adobe dat er ook flink gesleuteld is aan de gereedschappen. Zo zijn er nu betere hulpmiddelen om het dynamisch bereik van een foto te verbeteren, waarbij details in schaduwen en hooglichten beter en eenvoudiger zichtbaar kunnen worden gemaakt. Ook zijn er meer geautomatiseerde hulpjes om automatisch het contrast, de belichting, de witbalans en ruisreductie toe te passen. Verder zijn er meer templates om foto’s af te drukken of om complete fotoboeken te maken, direct vanuit te software. Last but not least is er ondersteuning voor geotagging, waarbij de locatie waar een foto gemaakt is getoond wordt. Ook zoeken op locatie is daardoor mogelijk. De software is per direct beschikbaar voor  €129,71. In de maand maart wordt het pakket gratis verstuurd als je hem via de Adobe site besteld. Een upgrade vanaf Lightroom 3.0 kost € 73,78.

PERSBERICHT

Adobe Photoshop Lightroom 4 per direct beschikbaar
Nieuwe versie biedt innovaties in beeldverwerking en uitgebreide digitale fotografie-workflows

Amsterdam, 6 maart 2012 – Adobe Systems Incorporated (Nasdaq: ADBE) lanceert Adobe® Photoshop® Lightroom® 4 voor Mac OS en Windows. Lightroom is een essentiële oplossing voor digitale fotografie-workflows. Amateur- en beroepsfotografen gebruiken Lightroom voor het snel importeren, beheren, bewerken en tonen van hun beelden. De nieuwste versie kwam in januari 2012 beschikbaar als publieke bètaversie. Deze is nu als Lightroom 4 beschikbaar voor €109 exclusief BTW voor de volledige versie en € 62 exclusief BTW als upgrade. Lightroom 4 biedt een verfijnde technologie voor het aanpassen van schaduw en lichttinten. Daarnaast is het mogelijk om fotoboeken te creëren, is de video-ondersteuning uitgebreid en zijn extra controleknoppen aangebracht.

“Feedback van klanten is uiterst waardevol voor de ontwikkeling van Lightroom. En om er een fantastisch versie van te maken, is het nodig die input te combineren met onze ongeëvenaarde innovaties op het gebied van beeldverwerking”, zegt Winston Hendrickson, vice president Digital Imaging Products bij Adobe. “Lightroom 4 is een geweldige nieuwe versie die de fotografie-workflow uitbreidt en zorgt voor in het oog springende foto’s.”

Nieuwe mogelijkheden in Lightroom 4

Lightroom 4 is een belangrijke nieuwe versie met veel opvallende nieuwe mogelijkheden en innovaties. Nieuwe aanpassingsmogelijkheden maximaliseren het dynamische bereik van camera’s en zorgen voor uitzonderlijke schaduw- en lichtdetails. Nieuwe automatische aanpassingsmogelijkheden stellen belichting en contrast dynamisch in. Daarnaast zijn er lokale aanpassingsmogelijkheden voor onder meer ruisonderdrukking, moiré en witbalans.

Lightroom 4 stelt fotografen in staat om fantastische fotoboeken te creëren met uitgebreide tekstmogelijkheden. Dat kan met gebruiksvriendelijke templates of via een directe link voor fotoboekcreatie met de nieuwe Book-module. Een nieuwe intuïtieve Map-module zorgt voor geografische en locatie-tagging van afbeeldingen.

Dankzij ingebouwde video-ondersteuning kunnen fotografen frames uit videoclips van digitale spiegelreflexcamera, compactcamera’s en smartphones afspelen, bijsnijden of ontsluiten. Lightroom biedt tal van videospecifieke preset-instellingen en beeldaanpassingsmogelijkheden die toepasbaar zijn op videoclips. Clips zijn te exporteren als een H.264-bestand of direct te publiceren op Facebook of Flickr.

In de Develop-module maken preset-instellingen optimaal gebruik van nieuwe verwerkingstechnologie. De toevoeging van soft proofing helpt fotografen bij het aanpassen van foto’s naar afdrukkleuren, zodat ze er perfect uitzien. Verder kan een gebruiker foto’s direct vanuit Lightroom mailen via elk willekeurig e-mailaccount.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *