7 praktische tips bij newbornfotografie

Foto’s van pasgeboren baby’s maken is een van de leukste dingen om te doen (voor mij dan), maar makkelijk is het zeker niet! Vorig jaar ben ik begonnen met newbornfotografie en ik denk dat ik je inmiddels een aantal tips kan meegeven, wanneer je zelf aan de slag wil met zo’n klein mensje.

Newbornfotografie-01

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als het een fotoshoot betreft. Afhankelijk van de wensen van de ouders is het vaak het mooist om een baby te fotograferen op mooie, zachte dekens of plaids, in neutrale kleuren. Dit geeft een natuurlijke look aan je foto’s en hierdoor komt het ‘pure’ van de kleine baby extra naar voren.

Baby’s laten zich het mooist fotograferen bij natuurlijk, zacht licht. Het liefst fotografeer je daarom in de buurt van een groot raam. Mocht de zon schijnen en harde schaduwen tevoorschijn toveren, doe dan (lichte) gordijnen dicht of span een wit laken voor de ramen.

Pasgeborenen kunnen hun temperatuur nog niet goed zelf regelen. Zorg er dus voor dat het in de kamer waar de foto’s gemaakt worden, lekker warm is. Zet de verwarming een paar graden hoger of zet een extra kacheltje neer, zeker wanneer de baby zonder kleding gefotografeerd gaat worden. De ouders kun je adviseren om de baby vóór de fotoshoot een voeding te geven, zodat de baby lekker slaapt tijdens het maken van de foto’s.

Een heel belangrijke: houd doekjes bij de hand tijdens de shoot! Dit voor het geval de baby wat melk van de voeding teruggeeft – of besluit zijn/haar blaas te legen. Ook dat hebben baby’s nog niet onder controle ;-).

Probeer een zachte en rustige omgeving te creëren, zeker als de baby slaapt. Dat betekent geen compleet stille omgeving, want harde, onverwachte geluiden komen dan extra hard aan. Zet bijvoorbeeld in een andere kamer een zacht muziekje aan. Het continue geluid werkt rustgevend en dempt ‘plotselinge’ geluiden.

Newbornfotografie-02

Zoek inspiratie uit verschillende newbornfoto’s die je op internet vindt. Willen de ouders graag foto’s van details van de baby, zoals de handjes, vingertjes, voetjes, nageltjes, oogjes? Werk dan met een groot diafragma, zodat je een mooie scherptediepte in de foto creëert. Zwart-witfoto’s zijn voor newbornfoto’s ook vaak erg mooi! Wees creatief en werk vooral naar de wensen van de ouders, voor hen leg je tenslotte deze bijzondere periode vast.

En het toverwoord: geduld! Baby’s laten zich nooit sturen en het kan zijn dat je compleet goed geïnstalleerd bent om te beginnen, maar dat de hoofdrolspeler toch besluit er even geen zin in te hebben. Hier is niets aan te doen! Mijn ervaring is dat een newbornshoot zo’n 1,5 uur duurt (gemiddeld), maar uitlopen naar 2,5 uur is zeker geen uitzondering (extra voedingen, even een luier verschonen… Dan gaat de tijd snel!). En wil het echt niet? Ga dan gewoon een andere keer verder – een baby die er geen zin in heeft komt de foto’s nooit ten goede.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *