605 onbekende foto’s van Ansel Adams gevonden

In de universiteit van Californië zijn 605 niet eerder ontdekte foto’s van Ansel Adams gevonden. Dat is al snel wereldnieuws, want de grootmeester in de fotografie was vooral actief tussen 1944 en 1958 toen hij de nu wereldberoemde nationale parken van de Verenigde Staten fotografeerde. Ansel Adams is vooral bekend van zijn foto’s van Yosemite, dat toen nog lang niet zo toeristisch was als nu. Maar ook in Monument Valley en de Grand Canyon heeft hij wereldberoemde platen geschoten.

De nu ontdekte foto’s hadden jarenlang in het archief van de Universiteit van Berkeley (Californië) gelegen. De foto’s waren begin jaren zestig gemaakt door Ansel op verzoek van de universiteit voor een jubileumboek. De man die Ansel de opdracht gaf werd echter ontslagen door – destijds nog – gouveneur Ronald Reagan, waardoor het hele projoect tot stilstand kwam. Met de foto’s is vervolgens niets meer gedaan.

De foto’s werden bij toeval ontdekt door theater- en dansprofessor Catherine Cole. Zij zocht in de archieven en stuitte daarbij op de (nu wereldberoemde) naam Ansel Adams. Ze vond de niet eerder ontdekte foto’s in een doos in de Bancroft bibliotheek. Op de foto’s is duidelijk de hand van de meester te zien.

Hieronder staan enkele van de foto’s afgebeeld:

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *