5D Mark III gebruiker verwijdert anti-aliasing filter

Een creatieve en zeer moedige Canon 5D Mark III bezitter heeft het anti-aliasing filter dat voor de sensor zit verwijderd om te kijken of dat de video-prestaties verbeterd. De meeste fotografen lijken tot dusver zeer tevreden over de prestaties van de 5D Mark III maar onder de videografen waren veel mensen kritisch over de scherpte van de opnames. Hoewel de 5D Mark III minder last meer heeft van moiré en aliasing waren de video-opnames vrij ‘zacht’ te noemen. De video-opnames van een vijf keer goedkopere (gehackte) Panasonic GH2 zijn volgens EOSHD.com meer gedetailleerd dan de beelden van een 5D Mark III. Uiteraard mis je met een GH2 wel de voordelen van een full-frame sensor (kleinere scherptediepte, betere ISO prestaties e.d.)

Canon EOS 5D Mark III gedemonteerd

James Miller heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft zijn gloednieuwe 5D Mark III volledig ontmanteld om de anti-aliasing filter te kunnen verwijderen. Hoewel de videobeelden zonder de anti-aliasing filter een stuk scherper zijn bestaat wel het risico dat je meer last krijgt van moiré en aliasing. Het anti-aliasing filter is vanzelfsprekend bedoeld om aliasing en moiré te verminderen maar het filter dat Canon voor de 5D Mark III gebruikt is erg sterk, wat dus een nadelig effect op de scherpte in video-modus schijnt te hebben (maar ook bij foto’s). Nikon heeft naast de D800 de D800E aangekondigd, zonder anti-aliasing filter. Het is onzeker of Canon in de toekomst eenzelfde stap zal nemen. 

Het is niet aan te raden om zelf gelijk een schroevendraaier te pakken en je gloednieuwe 5D Mark III te demonteren. Je bent dan je garantie kwijt en het risico dat je iets per ongeluk beschadigd is aanwezig. Ook moet nog blijken of deze oplossing geen andere problemen veroorzaakt. Wellicht zal Canon met firmware updates de video-prestaties nog wat kunnen verbeteren.

Bekijk hieronder een test-video van James Miller met zijn camera zonder anti-aliasing filter

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *