5 Tips voor HDR Fotografie

In de afgelopen jaren zie je dat er steeds meer HDR fotografie (high dynamic range fotografie) wordt toegepast. Veel fotograferende mensen hebben een grote afkeer tegen HDR fotografie, maar vaak wordt HDR geassocieerd met zwaar bewerkte foto’s. Dit is onterecht, want je kunt HDR fotografie ook op een veel realistischere manier toepassen. Dit hangt helemaal af van de tonemapping in de fotobewerker. Je hebt daar zelf de controle over.

hdr-fotografie-tips

Voordat het bewerkingsproces gestart wordt moeten de foto’s natuurlijk eerst gemaakt worden. In dit artikel vind je 5 handige tips voor het maken van een HDR reeksopname.

Fotografeer in de A/Av-stand of M-stand

Bij alle foto’s die je in een reeks maakt moet de scherptediepte gelijk zijn. Omdat het diafragma invloed heeft op de scherptediepte moet je deze zelf kunnen instellen. Voor camera’s met een APS-C sensor kun je het diafragma als uitgangspunt instellen op f/11 als je de hele foto scherp wilt hebben. Bij een full frame camera kies je een diafragma dat net iets kleiner is. Voor alle foto’s in de reeksopname laat je het diafragma zo staan. De ISO waarde zet je zo laag mogelijk en het enige wat je aanpast is de sluitertijd. De sluitertijd zorgt er uiteindelijk voor dat de belichting in de foto varieert. Vanuit de M-stand kun je natuurlijk direct de sluitertijd aanpassen. In de A/Av-stand kun je dat doen door een belichtingscorrectie toe te passen met de +/- knop.

hdr-foto-tips

Bracketing functie

De bracketing functie kan bijzonder handig zijn bij HDR fotografie. Met de bracketing functie (AEB bij Canon en BKT bij Nikon) kun je instellen dat je meerdere opnames gaat maken en meestal ook hoeveel belichtingsverschil er tussen de opnames moet zitten. Je stelt alles van te voren in en daarna kun je direct alle foto’s achter elkaar maken (doe dat in de continu opnamestand zodat het echt snel gaat). Het enige nadeel van de bracketing functie is dat deze bij sommige camera’s erg beperkt is. Soms kun je maar 3 foto’s instellen terwijl je misschien wel 5 of 7 foto’s wilt maken. Indien je tegen deze beperking aanloopt dan moet je de foto’s zonder bracketing functie maken vanuit de A/Av-stand of M-stand.

Gebruik een stevig statief

Bij HDR fotografie ga je meerdere foto’s maken. Het enige verschil tussen de foto’s zit in de belichting. Omdat de foto’s later samengevoegd worden door software, is het belangrijk dat de compositie van de foto’s exact hetzelfde is. Als de afwijking te groot is dan komt de software in de problemen en worden de foto’s niet mooi samengevoegd. De HDR foto mislukt daardoor volledig. Een stevig statief is om deze reden dus aan te raden met de nadruk op STEVIG! Vaak worden er goedkope statieven gebruikt die gemaakt zijn van plastic. In de meeste gevallen zijn deze statieven te licht voor de camera die erop staat. Zodra het een beetje waait komen er trillingen in de poten en kunnen de foto’s onscherp worden. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

tips-voor-hdr-fotografie

Voorkom iedere trilling

Als de camera op een stevig statief staat denk je dat de camera helemaal stilstaat. Toch kan het dan alsnog fout gaan. Het indrukken van de ontspanknop kan de camera doen bewegen als de statiefkop niet goed is. Dit is op te vangen door een afstandsbediening te gebruiken. Je hoeft de camera dus helemaal niet meer aan te raken. Daarnaast is het ook aan te raden om de camerariem van de camera te halen. Als deze heen en weer waait en tegen de camera of het statief aankomt dan kan het ook fout gaan.

Bewegende onderwerpen en HDR fotografie

Bewegende onderwerpen en HDR fotografie gaan niet zo goed samen. Als je een boot in beeld krijgt, en bij de 2e foto is die boot opeens net iets verder, dan gaan software pakketten zoals Photoshop CC of Photomatix fouten maken. Ook bij bewegende takken en bladeren heb je dit probleem al. Het resultaat is een ghosting effect waardoor het lijkt alsof het onderwerp meerdere keren in beeld te zien is. De uitgebreide fotobewerkers hebben hier gelukkig wel mogelijkheden voor om het ghosting effect weg te halen, maar het is altijd afwachten in hoeverre dat goed gaat. Let dus goed op of er bewegende onderwerpen zijn, en maak de foto’s zo snel mogelijk achter elkaar.

Meer leren over HDR fotografie

Wil je meer leren over HDR fotografie? Bekijk dan de onderstaande video die een korte introductie geeft over de online cursus HDR fotografie. Met behulp van ruim 4 uur videomateriaal leer jij stap voor stap hoe jijzelf de perfecte HDR foto kunt maken.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *