5 tips om een hoge ISO-waarde te vermijden

De basiskennis over wat de ISO-waarde is en wat het betekent voor je foto, heb je al eerder op Technyx kunnen lezen. In sommige situaties ontkom je er niet aan om de ISO-waarde omhoog te zetten en hoe beter je camera is, hoe minder je daarvan zult merken. Toch zullen veel fotografen een hoge ISO-waarde zo veel mogelijk willen vermijden. Wat zijn hier goede manieren voor? 5 eenvoudige tips om de ISO altijd zo laag mogelijk te houden.

1: Gebruik een statief

Als het te donker is om uit de hand te fotografen en je krijgt ongewild geen scherpe foto bij het fotograferen van een stilstaand object, gebruik dan gerust een statief. De sluiter kan met een statief gerust wat langer open blijven staan om meer licht te vangen. Geen statief bij de hand? Kijk om je heen en gebruik een bank, een tafel, een kast…

2: Indirect flitsen

Flitsen geeft niet altijd het gewenste resultaat op een foto, maar met een opzetflitser is het mogelijk om je onderwerp indirect te flitsen. Richt je flitser bijvoorbeeld omhoog op het plafond. Het licht wordt zo verspreid en daardoor zachter dan een rechtstreekse flits.

3: Zet je diafragma zo laag mogelijk

Je diafragma is de opening waar licht doorheen valt, op je sensor. Hoe groter de opening, hoe meer licht er vanzelfsprekend doorheen kan vallen. Zet je diafragma dus op een laag getal en houd daarmee ook je ISO laag.

4: Ruisreductie

Gaat het echt niet lukken om de ISO op de gewenste lage instelling te houden, dan is er ook na het schieten van de foto nog veel mogelijk. In Adobe Lightroom of Photoshop is het mogelijk om ruisreductie op je foto toe te passen. Dit zorgt ervoor dat de ruis wordt verminderd. Overdrijf niet, want dan zullen details verloren gaan.

5: Onderbelichten

Ook in de nabewerking is nog veel mogelijk. Kom je nét een klein beetje licht tekort, probeer dan gewoon 1 stop onder te belichten. Als je in RAW fotografeert, is het mogelijk om in de nabewerking deze ene stop te corrigeren. Dit geeft wellicht een gunstiger resultaat dan wanneer je wel juist belicht, maar toch de ISO omhoog moet gooien.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *