5 Handige iPad Apps voor Fotografie

Steeds meer mensen lopen rond met een iPad en het aantal apps voor de iPad is in de laatste jaren explosief gestegen. In dit artikel vind je een aantal iPad fotografie apps die ikzelf regelmatig gebruik en ik je graag wil aanraden. Veel van deze apps gebruik ik als voorbereiding op een fotografie uitje. Als ik ergens ga fotograferen waar ik niet eerder geweest ben, is het natuurlijk ontzettend handig om op voorhand al wat informatie in te winnen en inspiratie op te doen. Inspiratie opdoen kan natuurlijk aan de hand van foto’s die iemand anders als gemaakt heeft. Dat wil niet zeggen dat je dit 1 op 1 na moet doen, maar het kan goede ideeën opleveren en vervolgens kun jij daar een eigen draai aan geven.

Fotopedia Hertige (gratis)

In deze app vind je meer dan 30.000 foto’s van locaties die op de UNESCO werelderfgoedlijst te vinden zijn. Het gaat om locaties over de hele wereld en wekelijks worden er weer nieuwe foto albums van nieuwe locaties toegevoegd. Deze foto’s zijn een goede inspiratiebron om van te voren goed te bestuderen. Je kunt meer leren over de geschiedenis van de locatie en je krijgt direct een goede indruk van wat er allemaal te zien en te fotograferen is.

Fotopedia

500px (gratis)

Als je naar een locatie gaat die niet op de werelderfgoedlijst staat, kun je altijd nog bij 500px terecht. Deze foto community is in de laatste jaren hard gegroeid en de kwaliteit van de foto’s ligt over het algemeen erg hoog. Je kunt zoeken tussen de foto’s die op dit moment goed beoordeeld worden, maar je kunt ook een zoekterm invoeren om te kijken of er foto’s te vinden zijn gerelateerd aan het onderwerp dat jij gaat fotograferen.

500px

The Photographer’s Ephemeric, TPE (6,99 euro)

Licht is enorm belangrijk als je buiten gaat fotograferen. Als je van te voren wilt uitzoeken waar het licht vandaan komt op een bepaalde datum/tijdstip dan kun je deze app gebruiken. Ook kun je precies zien waar en hoe laat de zon opkomt en ondergaat en wanneer je aanwezig moet zijn om te fotograferen tijdens het gouden en blauwe uur. Ontzettend handig dus. Indien je niet voor deze app wilt betalen kun je deze software ook downloaden voor de computer (Windows en Mac). Dan kun je het helemaal gratis gebruiken.

TPE

Weatherbug (gratis)

Het weer speelt ook een belangrijke rol tijdens het fotograferen. Als jij een mooie zonsopkomst wilt fotograferen, maar uiteindelijk blijkt het bewolkt te zijn dan ben je voor niets vroeg opgestaan. Een goede app die je hiervoor kunt gebruiken is Weatherbug. Je krijgt onder andere informatie te zien van de neerslag, temperatuur en windsnelheid. Als jij van te voren het weerbericht controleert gaat dit zeker de kans op teleurstellingen verkleinen.

Weatherbug

Adobe Photoshop Express (gratis)

Als de foto’s gemaakt zijn kun je ook nog foto’s bewerken. Dit kun je natuurlijk het beste doen op een computer met een gekalibreerd scherm, maar als je graag wat aan fotobewerking wilt doen op de iPad dan zou je daar Adobe Photoshop Express voor kunnen gebruiken. Je kunt foto’s croppen, rechtzetten en draaien. Ook kun je de belichting, verzadiging en het contrast aanpassen. Tenslotte kun je foto’s verscherpen, ruisreductie toepassen en leuke effecten of randen toevoegen aan de foto. Deze app is in ieder geval handig om even snel je iPad / iPhone foto’s een beetje te verbeteren voordat je ze bijvoorbeeld online zet of naar iemand gaat versturen.

Photoshop Express

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *