4K resolutie heet vanaf nu Ultra High-Definition

De Consumer Electronics Association (CEA) heeft bekend gemaakt dat de officiële naam voor de resolutie die voorheen bekend stond als 4K-2K nu Ultra High-Definition, of ook wel Ultra HD zal zijn. Het introduceren van de officiële definitie volgt nadat de International Telecommunication Union (ITU) al is begonnen om een standaard te bedenken voor de Ultra High Definition Televisions (UHDTV’s) met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels of zelfs 7680 bij 4320 pixels. 

Bij Ultra High-Definition hebben videobeelden een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, oftewel vier maal de resolutie van Full HD die tegenwoordig gemeengoed is. De 16:9 beeldverhouding die nu ook voor Full HD wordt gebruikt blijft behouden, waardoor vooral het detailniveau fors omhoog kan gaan de komende jaren. De eenduidige standaard van de CEA zorgt er ook voor dat televisies die onder de Ultra HD standaard vallen ook gelijk minimaal één digitale ingang hebben die videobeelden met deze resolutie kan overdragen en verwerken, zonder dat hiervoor upscaling voor nodig is. In het verleden waren de eerste HD-ready en Full HD televisies voornamelijk televisies die videobeelden met een lagere resolutie konden upscalen naar HD-ready of Full HD. Dit zou in elk geval verleden tijd moeten zijn voor de Ultra HD resolutie van 3840 bij 2160 pixels. 

De meeste fabrikanten zullen zich vermoedelijk gaan houden aan de Ultra High-Definition naamgeving. Vooralsnog heeft alleen Sony aangekondigd om in plaats van Ultra HD de naam 4K Ultra High Definition (4K UHD) te gaan gebruiken omdat dit duidelijker zou zijn voor de consumenten, met name doordat UHD zowel 4K als 8K kan zijn 

De nieuwe naamgeving gaat ook gebruikt worden voor filmende fotocamera en camcorders, al werd daar tot nu toe steeds de term 4k gebruikt.

Deze 84-inch LG UD 84LM9600 biedt al ondersteuning voor Ultra HD. 

4K UHD en 8K UHD respectievelijk 4x en 16x meer pixels dan Full HD. 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *