4,8″ Full HD display voor 3D videocamera’s

Het Japanse Ortus Technology claimt ‘s werelds kleinste Full HD display met ondersteuning voor 3D beelden gemaakt te hebben. De diagonale afmeting van het minischerm bedraagt 4,8″, oftewel 12,2 cm. Het scherm zou gebruikt kunnen worden in moderne videocamera’s: je kunt dan 3D beelden in Full HD opnemen en ze direct terugkijken op het schermpje van het toestel. Het bedrijf stelt dat de schermen nog niet in massaproductie zijn genomen, maar dat dit in de nabije toekomst kan gebeuren afhankelijk van de vraag.

Op de kleine oppervlakte van het scherm bevinden zich 1920 bij 1080 pixels, wat overeenkomt met een pixeldichtheid van 458 pixels per inch. Bij een dergelijke grote dichtheid kun je met het blote oog geen onderscheid meer zien tussen individuele pixels. Om zoveel beeldpunten op zo’n kleine oppervlakte te plaatsen, maakt Ortus gebruik van zogeheten Hyper Amorphous Silicon TFT (HAST) technologie, waarbij onderdelen die geen licht uitzenden zoals interconnects and transistors zo klein mogelijk worden gemaakt.

Om het paneel 3D beelden weer te laten geven heeft Ortus een speciale laag aangebracht op het scherm. Deze zogeheten Xpol laag laat licht dat is bedoeld voor het linker- en rechteroog door met verschillende polarisaties. Als je vervolgens een bril met de juiste polarisatiefilters draagt, ontvangen je linker- en rechteroog verschillende beelden zodat er een 3D-illusie ontstaat. Bij deze techniek wordt de verticale resolutie van het beeld gehalveerd omdat er voor elke lijn van het beeld twee rijen pixels worden gebruikt, één voor het linkeroog en één voor het rechteroog. Op onderstaand YouTube filmpje kun je het scherm in werking zien.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *