4 gratis alternatieven voor Photoshop

Adobe Photoshop is het meest bekende fotobewerkingsprogramma en wordt wereldwijd ontzettend veel gebruikt door professionele en amateurfotografen. De software is echter kostbaar en wanneer je het gewoon leuk vind om af en toe wat foto’s te schieten, kan het een investering zijn die je liever nog niet doet. Wat zijn dan de opties? Technyx geeft je 4 gratis alternatieven voor Photoshop.

GIMP

GIMP bestaat net als Photoshop uit drie gedeelten: links de gereedschappen, in het midden je foto en rechts de lagen, handelingen of kanalen. Het programma werkt overzichtelijk en geeft je niet alleen de mogelijkheid tot bewerken, maar ook retoucheren en het werken met laagmaskers. Een prima alternatief voor Photoshop voor fotografen die weinig eisen stellen en tevreden zijn met een simpele doch effectieve interface.

FastStone Image Viewer

FastStone is wat mij betreft vergelijkbaar met Adobe Bridge. Het programma biedt de standaard mogelijkheden om foto’s te bewerken, maar je kunt er ook mee door mappen te bladeren en je foto’s ordenen. FastStone biedt basic mogelijkheden die niet voor iedereen zullen werken, maar wel als je op zoek bent naar simpele bewerkingen als kleur of formaat. Ook kun je met FastStone eenvoudig een watermerk aan je foto’s toevoegen. Bonustip: FastStone Photo Resizer is ideaal om veel foto’s in één keer te verkleinen.

Paint.net

Paint.net is ideaal wanneer je de mogelijkheid wilt hebben om je scherm zelf in te delen. Het programma bestaat uit losse vensters die je eenvoudig kunt verplaatsen. Het programma richt zich vooral op het verbeteren van je foto door middel van belichting of kleuren. Het ‘effecten’-menu biedt je een beperkt aantal creatieve middelen.

RawTherapee

RawTherapee is, zoals de naam al zegt, gericht op het bewerken van RAW-bestanden. De algemene opties om een foto te verbeteren die bijvoorbeeld Adobe Lightroom en Bridge bevatten, zoals belichting, verscherpen, kleuren en witbalans, zitten ook in RawTherapee. Je hoeft je foto’s niet handmatig aan te passen, je kunt ook zogenoemde profielen toepassen. Het is tevens mogelijk om meerdere foto’s in één keer te bewerken en op te slaan.

Deel dit

3 antwoorden op “4 gratis alternatieven voor Photoshop”

  1. Dat Abdobe Photoshop kostbaar is, is achterhaald. Je hebt een abonnement op de nieuwste Photoshop én de nieuwste Lightroom voor € 12,09 per maand. Dan heb je de programma’s op je eigen computer staan en mag je als abonnee op nog een computer/laptop installeren (maar niet tegelijk gebruiken). Ook bij Photoshop kun je de vensters verplaatsen en zelf indelen (zie opmerking Paint.net). De genoemde alternatieven zijn niet alleen gratis, maar kunnen ook maar een fractie van wat Photoshop kan.

    1. Hoi Reina, het klopt wat je zegt, zo’n abonnement heb ik zelf ook, erg gemakkelijk en betaalbaar! Maar voor hobbyfotografen kunnen deze kosten een afweging zijn om het programma niet aan te schaffen en liever een gratis alternatief te gebruiken. Maar als je eenmaal Photoshop gewend bent, ga je er denk ik ook niet zo gauw meer vanaf ;-).

  2. Ik denk dat Photoshop sowieso voor 80% van de (niet professionele) gebruikers overkill is. Lightroom is potent genoeg en is een goede basis om in te beginnen voor zowel prof als amateur en is helemaal niet duur als je het los koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *