3D1: Panasonic’s eerste echte 3D camera

Naast de Lumix GX1 systeemcamera heeft Panasonic ook haar eerste 3D camera aangekondigd. De G-serie camera’s kon al 3D foto’s maken met behulp van een speciale 3D lens (met twee interne lenzen op hetzelfde oppervlak), maar men heeft nu ook een camera uitgebracht zoals de Fujifjilm FinePix 3D W1. Panasonics 3D1 bevat twee 25mm groothoeklenzen met 4x optische zoom. De camera produceert 3D foto’s van 12 megapixels, maar kan ook 2D foto’s maken. Ook is de camera in staat om 3D video op te nemen in Full HD 1080p (1920×1080). Het geluid wordt daarbij in stereo opgenomen.

Dual-shooting

Net als concurrent Fujifilm kan de 3D1 eventueel ook twee verschillende foto’s tegelijk maken, zoals bijvoorbeeld één groothoek en één telefoto (dual-shooting). Ook is het mogelijk om tegelijkertijd te filmen en fotograferen (in 2D). Ingebouwde optische beeldstabilisatie (MEGA O.I.S.) moet helpt om bewegingsonscherpte te reduceren. De camera laat zich bedienen door een groot aanraakgevoelig scherm van 8,9 cm aan de achterzijde. 

Prijs en beschikbaarheid

De DMC-3D1 is leverbaar (in de kleur zwart) vanaf december voor een adviesprijs van € 499.

PERSBERICHT

Panasonic introduceert de DMC-3D1, een digitale compact camera met twin-lenssysteem voor 3D foto’s en 3D video

Panasonic introduceert de Lumix DMC-3D1, een ultramoderne compact camera met twee nieuwe lenzen met gevouwen optische elementen in een ongelooflijk compacte body.

De twee 25mm-ultragroothoeklenzen met 4x optische zoom worden ten volle benut bij het vastleggen van 3D-foto’s in hoge resolutie en hoogwaardige 1920 x 1080 3D HD video-opnames via de side-by-side methode. De MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer) van Panasonic zorgt voor heldere 3D-opnames met minimale bewegingsonscherpte. Met deze camera kunnen niet alleen krachtige 3D-opnames met rijke kleuren worden vastgelegd, maar ook 2D-foto’s van 12 megapixels en 1920 x 1080 full HD-video’s. Door gebruik te maken van een uniek mechanisme kan de camera twee beelden tegelijk vastleggen. Het zogenaamde dual-shooting heeft als voordeel dat je zowel foto als video tegelijkertijd in hoge resolutie vastlegt, maar bijvoorbeeld ook groothoek- en zoomopnames.

De speciale 3D/2D-knop en het grote 3,5-inch Smart Touchscreen maken de bediening heel eenvoudig.

1. 3D digitale compact camera met twin-lenssysteem voor 3D-foto’s en 3D-video-opnames

De DMC-3D1 beschikt over twee nieuwe 25mm-ultragroothoeklenzen met 4x optische zoom (vergelijkbaar met 25-100 mm op een 35mm-camera) en gevouwen optische elementen. De 25mm-ultragroothoeklens biedt fotografen meer compositiemogelijkheden omdat het beeldveld ongeveer 169% groter is dan bij een 35mm-camera.

De lenzen van de Lumix 3D1, die zowel qua totale lengte als diameter kleiner geworden zijn, bestaan uit 11 elementen in 10 groepen met 5 asferische lenzen. Daarnaast zorgen ook het nieuwe slanke bedieningsmechanisme van de sluiter en de iris en een aangepaste O.I.S.-lens ervoor dat twee complete lenzen in de slanke en compacte body van de camera passen.

Zowel 3D-foto’s als 3D-video’s kunnen worden vastgelegd in hoge resolutie: 8 megapixels (voor foto’s) en 1920 x 1080 (voor video’s) via de side-by-side methode. Met de speciale knop op de achterkant kan men switchen tussen 3D- of 2D-opnames. De MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer) van Panasonic zorgt ervoor dat bewegingsonscherpte wordt verminderd zodat men scherpe foto’s en stabiele videobeelden kan vastleggen. Tevens is het mogelijk om macrofoto’s te maken.

Foto’s en video’s in 3D kunnen worden afgespeeld op een Panasonic VIERA 3D TV of Blu-ray Disc-speler/-recorder die het AVCHD-formaat ondersteunt. De SD-geheugenkaart met de 3D-opnames kan in het apparaat worden gestoken, of men kan het beeld met een optionele HDMI-kabel rechtstreeks overbrengen naar de TV waarbij de bediening via VIERA Link plaatsvindt.

2. Twee opnames tegelijk in 2D met twin-lenssysteem en intuïtieve touchscreenbediening
Met het twin-lenssysteem van de DMC-3D1 kunnen 2D-beelden op verrassende manieren worden vastgelegd. Bij gewone digitale compact camera’s moet de gebruiker aangeven of hij beelden bij voorkeur wil vastleggen als foto of als video. Als hij kiest voor foto dan wordt de video onderbroken en als hij kiest voor video dan kan de foto niet in hoge resolutie worden genomen, zelfs als beide op hetzelfde moment worden vastgelegd. Met het nieuwe twin-lenssysteem van de Lumix 3D1 is dit probleem opgelost dankzij de twee afzonderlijke mechanismen waarmee beelden worden vastgelegd. Daarnaast kan de gebruiker tegelijkertijd foto’s en videobeelden vastleggen vanuit een verschillende beeldhoek. Dit betekent bijvoorbeeld dat met één lens een overzichtsbeeld van een feest wordt vastgelegd, terwijl met de andere lens wordt ingezoomd op een specifieke persoon. Deze bijzondere functie kan niet alleen worden gebruikt bij het tegelijk maken van twee foto’s maar ook voor het tegelijk maken van foto- en video-opnames. Door middel van het grote 3,5-inch Smart Touchscreen kan men gemakkelijk tussen de lenzen switchen (links of rechts) en de zoomfunctie bedienen.

3. Hoge gevoeligheid MOS-sensor en Venus Engine voor superieure beeldkwaliteit
De 12-megapixel hoge gevoeligheid MOS-sensor en de Venus Engine zorgen voor uitzonderlijke kwaliteit in beeldverwerking, zowel qua gevoeligheid als snelheid. De Multi-process Noise Reduction-functie zorgt voor een optimale ruisonderdrukking afhankelijk van de helderheid van de verschillende delen van het beeld.

De Intelligent Handheld Nightshot-modus zorgt voor prachtig verlichte avondopnames door na elkaar genomen opnames in lagen over elkaar te leggen.
De Venus Engine beschikt over vier CPU’s voor het op hoge snelheid verwerken van grote hoeveelheden 1920 x 1080 full HD data in AVCHD of MP4*. Daarnaast kunnen met de DMC-3D1 supersnel opnames achter elkaar worden gemaakt bij 8 fps (zonder autofocus) en 4 fps (met autofocus) in volledige resolutie. Tegelijkertijd maakt de Venus Engine, een geavanceerd multitask-beeldverwerkingssysteem, een supersnelle reactietijd mogelijk. Hoewel de DMC-3D1 twee lenzen en twee sensors heeft, is het stroomverbruik van de Venus Engine geminimaliseerd zodat de batterij net zolang meegaat als bij een digitale compact camera met één lens.

De camera beschikt niet alleen over 4x optische zoom, maar heeft ook een stereomicrofoon voor een hoogwaardig geluid en Dolby® Digital Stereo Creator voorziet videobeelden van een realistisch geluid.

*AVCHD: 60i(NTSC)/50i (PAL) , sensoroutput is 30p(NTSC)/25p(PAL). MP4: 30p(NTSC)/25p(PAL)

[Voor Europese PAL-gebieden]• De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van 3D-videobeelden is 29 minuten en 59 seconden.
• Videobeelden kunnen in Europese PAL-gebieden doorlopend tot 29 minuten en 59 seconden worden opgenomen.
• Daarnaast kunnen videobeelden in [MP4] doorlopend worden opgenomen tot maximaal 4GB.
[Voor overige gebieden]• De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van 3D-videobeelden is 29 minuten en 59 seconden.
• Videobeelden met [FSH] in [AVCHD] kunnen doorlopend tot 29 minuten en 59 seconden worden opgenomen.
• Videobeelden in [MP4] kunnen doorlopend tot 29 minuten en 59 seconden worden opgenomen of tot maximaal 4GB.
•Gebruik een SD-kaart met snelheidsklasse ‘Class 4’ of hoger voor het maken van video’s.
* De SD-snelheidsklasse is de snelheidsnorm voor continu schrijven.

4. Andere interessante functies voor meer plezier bij het fotograferen
De DMC-3D1 is voorzien van geavanceerde functies voor het maken van spannende 3D- en 2D-opnames, maar toch kan iedereen er ook gemakkelijk mooie 2D foto’s en video’s mee vastleggen. Dit dankzij de iA (Intelligent Auto) modus bestaande uit MEGA O.I.S, AF Tracking, Intelligent Scene Selector, Gezichtsherkenning Pro, Intelligent ISO Control, Intelligent Exposure en Intelligent Handheld Nightshot.

De DMC-3D1 is uitgerust met een nieuwe communicatiemethode voor het delen van foto’s en video’s: de ‘LUMIX Image Uploader’. De gebruiker hoeft alleen maar in de camera de foto’s te markeren die hij wil delen en de camera aan te sluiten op een PC met de meegeleverde USB-kabel of door gewoon de geheugenkaart in het SD-slot van de PC te steken. Het uploaden start automatisch als de instructies worden gevolgd. De gebruiker kan opmerkingen toevoegen en vervolgens zijn vrienden via e-mail informeren dat een album is bijgewerkt. Voor foto’s kan Facebook worden gebruikt en voor video’s YouTube. Gebruikers kunnen zich registreren bij deze sociale netwerkdiensten zonder hiervoor speciale software te installeren. Foto’s en video’s kunnen gemakkelijk ter plaatse worden gedeeld, zodat vrienden niet hoeven te wachten tot de gebruiker weer thuis is.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *