24fps RAW video met de 5d Mark III

Twee weken geleden bracht het team van Magic Lantern een bericht naar buiten dat ze met een 5DII en een 5DIII meerdere 14bit raw DNG foto’s in liveview konden maken zonder beweging van de spiegel of sluiter voor de opvolgende foto’s. Helaas was dit wel beperkt tot vier beelden per seconden. Inmiddels is dat bericht opgevolgd met de melding dat de magische grens van een continue 1080p24 opname is bereikt met een 5DIII.

Magic Lantern

Al de nodige jaren is er een onafhankelijk team van ontwikkelaars bezig om aan allerhande Canon camera’s nieuwe features en verbeteringen toe te voegen. Het gaat hierbij om toevoegingen als focus peaking, zebras en een interne HDR mode voor zowel foto’s als video. Welke functionaliteiten er allemaal beschikbaar zijn verschilt per camera. Stabiele ‘firmware’ versies zijn beschikbaar voor de 50D 500D, 500D, 600D, 60D en de 5D Mark II. Daarnaast zijn er experimentele ‘firmware’ versies uitgekomen voor de onder meer de EOS-M, 7D en de 5D Mark III.

De ‘firmware’ is in werkelijkheid een losstaand programma dat naast de software van Canon draait. Alvorens het programma gebruikt kan worden dient de camera hiervoor geschikt te worden gemaakt. Hiervoor moet de gebruiker een speciale versie van de Canon firmware op de camera installeren. Het programma moet op de flash worden gezet waar ook de foto’s en video’s op zullen komen te staan. Staat het programma niet op de flash kaart of wordt bij het aanzetten van de camera een bepaalde knop ingedrukt gehouden dan wordt het opstartproces van het programma onderbroken. De camera functioneert dan als een camera zonder de aangepaste firmware. Is het programma wel geladen dan is er een nieuw menu beschikbaar met allerhande opties.

Raw video op de 5D Mark II en de 5D Mark III

Twee weken geleden was er de nodige opwinding op diverse videofora en sites toen het bericht naar buiten kwam dat middels een experimentele versie van het Magic Lantern programma de twee meest recente 5D camera’s raw ‘video’ opnamen kunnen maken. In de zoektocht naar een nieuwe implementatie van de gewenste ongecomprimeerde, 1080p (clean, dus zonder overlays, maar ook zonder een crop en scale zoals bij Magic Lantern het geval was) HDMI-uit werd een 14-bit raw foto uitvoer mogelijkheid ontdekt. Met die mogelijkheid kunnen tot vier foto’s per seconden worden gemaakt zonder een beweging van de spiegel of de sluiter.

De opwinding was vooral omdat diverse mensen het idee hadden dat 1080p24 raw nog maar een kwestie van tijd zou zijn. Maar a1ex van het Magical Lantern team gaf al snel aan dat hij 1080p24, zelfs met een 1000x kaart, onwaarschijnlijk achtte. Desondanks zou de functionaliteit interessant kunnen zijn voor mensen die aan (lange) timelapses doen omdat hiermee de sluiter kan worden ontzien. Voor de 5D Mark II en III zou de sluiter goed zijn voor 150.000 activeringen en zeker bij timelapses worden er doorgaans zeer veel foto’s gemaakt.

Continue 24fps raw met ‘anamorphic’ verhouding

Waar raw 1080p24 met de vorige methode onwaarschijnlijk leek is het lourenco gelukt om gesteund door een andere methode continue opnamen met de gewenste 24 beelden per seconden te maken. Hiervoor werd een 1000x kaart gebruikt. Wel moest vooralsnog de resolutie hiervoor worden teruggebracht naar 1928×850. Bij een iets hogere resolutie van 1928×902 loopt de buffer van de camera langzaam vol en stopt de opname na zo’n 700 frames. De ontwikkeling die aan dit alles ten grondslag ligt is de ontdekking van de DMA cropping routines door g3gg0.
Om het verschil met een normale opname van de 5D Mark III te laten zien heeft lourenco twee video’s gemaakt. De bovenste video is de raw video en de onderste is een standaard opname van de camera (die was ingesteld op ALL-I compressie en het Cinestyle kleurprofiel).

Hoewel de resolutie hiermee afwijkt van FullHD (1920×1080), dat een beeldverhouding heeft van 16:9, kan de gebruiker met wat bijsnijden wel een beeldverhouding van 2.35:1 bereiken. Deze beeldverhouding staat bekend als een anamorphische verhouding en is bij behoorlijk wat mensen in trek die op zoek zijn naar een meer filmisch beeld. Lourenco heeft de bovenstaande video met de anamorphische beeldverhouding geëxporteerd naar een 16:9 verhouding voor op YouTube, hetgeen resulteert in de zwarte balken boven en onder de video.

Continue 1080p24 raw

Waar de bovenstaande video nog een anamorphisch formaat heeft als gevolg van de crop geeft a1ex aan dat 1080p tot de (toekomstige) mogelijkheden behoort bij gebruik van een 1000x flash kaart!

Update: (met dank aan fotoutrecht)
Inmiddels heeft Andrew Reid een video geupload met een resolutie van 1920×1280 en 24 beelden per seconden en in de blogpost aangegeven dat 1920x1080p24 ook gewoon mogelijk is.
 
Andrew bespreekt de ontwikkelingen, inclusief wat aanvullende tests die hijheeft gedaan, op zijn blog. Hij geeft aan dat het om een continue opname gaat, hoewel er geen expliciete uitspraken zijn gedaan over het eventueel lopen van de buffer danwel de opnametijd.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *