2012: Vervanger voor de Canon 100-400 f4.5-5.6 L?

Al vele jaren spelen er geruchten over een vervanger van de Canon 100-400 f4.5-5.6 L IS superzoom. Verwonderlijk is dat allerminst, want het objectief dateert van 1999 en loopt op veel vlakken technologisch gezien achter op moderne lenzen. Zo beschikt hij over de allereerste generatie optische beeldstabilisatie die ‘slechts’ twee stops winst boekt (in plaats van vier stops, dat tegenwoordig gebruikelijk is). Ook is hij niet weersbestendig (‘weathersealed’) en ontbeert hij rubberen afdichtingen om zand en vocht tegen te houden, die moderne professionele objectieven wel hebben. Verder is het een zogenaamde schuifzoom, waarbij je het uiteinde uitschuift om in te zoomen. Bij moderne L lenzen gebeurt dit tegenwoordig intern en heeft het objectief continu dezelfde lengte. Verder is er de afgelopen 12 jaar natuurlijk behoorlijk veel verbeterd op het gebied van optiek en coatings. De 100-400 dateert nog uit het (grotendeels) analoge tijdperk en hoewel hij nog goed presteert, loopt hij optisch ondertussen wel achter. Ondanks alles wordt de 100-400 nog steeds goed verkocht. Het is een relatief betaalbare telelens met een bijzonder groot bereik.

Al jaren zijn er geruchten over een opvolger, maar tot nu toe zijn deze geruchten nooit uitgekomen. Blijkbaar heeft Canon, mede gezien de nog steeds goede verkoopcijfers, niet heel veel haast met de vervanging van deze ‘oldtimer’. Het laatste gerucht spreekt van een vervanger in 2012. Deze zou worden aangekondigd, nadat de 200-400 f4 IS (met ingebouwde 1,4x teleconverter) officieel zou zijn voorgesteld. Dat objectief is al enige tijd in ontwikkeling, maar er is nog geen concrete beschikbaarheidsdatum. Dat zou in ieder geval vòòr het EK van 2012 zijn, want dat is traditioneel gezien altijd een goed moment om nieuwe telelenzen aan te kondigen (en de 200-400 leent zich dankzij zijn lichtsterkte en bereik uitstekend voor voetbalfotografie).

Volgens Canonrumors zou de nieuwe 100-400 wat afwijkende specificaties hebben ten opzichte van de huidige versie. Zo zou het schuifsysteem (push-pull) vervangen worden door de tegenwoordig meer gebruikelijke ‘ring zoom’, zou hij weersbestendig zijn, voorzien zijn van de laatste IS technologie en iets zwaarder zijn dan het huidige model. Dat laatste zou komen doordat hij een fractie lichtsterker is (op 100mm) en begint bij f4 in plaats van f4.5. Om die lichtsterkte te bereiken zou wel een groter lenselement aan de voorzijde nodig zijn, waardoor deze groeit van 77mm naar 82mm. De adviesprijs zou rond de $2800 uitkomen (een stuk duurder dan de huidige versie). Het slechts een wild gerucht, maar we houden het in de gaten.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *