10 tips voor fotograferen in de sneeuw

Hoewel de wegen spiegelglad zijn en de trein ook hinder van de sneeuw ondervindt, is er voor fotografen juist weer een schitterende tijd aangekomen. Want wat is er nu mooier dan het fotografen van landschappen met verse sneeuw? Dus hop naar buiten en vastleggen die unieke foto’s. We zien graag de resultaten van je pogingen hier op het forum terug. Om mee te pronken, of voor advies. En over dat laatste gesproken, we helpen je graag nu alvast op weg met een aantal tips. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

The Mountain Exhaled

The Mountain Exhaled – LASZLO ILYES

1. Overbelicht je foto’s (of gebruik de sneeuw-instelling)

De meeste camera’s gaan voor de automatische berekening van de beste belichting uit van een gemiddelde scene. In de meeste gevallen levert dat prima resultaten op. Maar helaas werkt dit niet met scenes waarin veel zwart of wit aanwezig is. De camera benadert dit dan als een gemiddelde scene waardoor de belichting te kort is om het wit ook echt wit te maken. Het resultaat is dan grauwe sneeuw, in plaats van kraakwit. Ook zie je vaak een blauwe gloed over de foto. Dit is de combinatie van onderbelichting en daarmee een onjuiste witbalans.

Eyjafjallajokull 2
Eyjafjallajokull 2 – eirasinn

Gelukkig is dit ook makkelijk te voorkomen. Op compactcamera’s is soms een sneeuwstand aanwezig. Deze is specifiek om de bovenstaande reden aangebracht. Je kunt dus simpelweg voor deze optie kiezen om tot betere resultaten komen. Als je niet zo’n stand hebt op je compact, of als je een spiegelreflexcamera gebruikt, moet je het op een andere manier oplossen. Dat kan heel simpel door de fout die de camera maakt, handmatig compenseren. Dit doe je door de zogenaamde “belichtingscompensatie”. De meeste camera’s (ook compactcamera’s) beschikken over een knop voor het aanpassen van de belichting (vaak aangeven met het +- teken). De instelling is herkenbaar door een balkje dat meestal van -2 via 0 tot 2 loopt. Bij een spiegelreflex kan dit ook, als moet je hiervoor dan vaak wel afwijken van de automatische instelling. Bij sommige camera’s moet je eerst overschakelen van een 100% automatische stand, op een semi-automatische stand, voordat je belichtingscompensatie kunt gebruiken.

De “overbelichting” die je moet kiezen is afhankelijk van de situatie. Als de sneeuw maar een klein deel van de foto bevat is heb je meestal aan +1/3 of +2/3 stop genoeg. Bij een foto die grotendeels uit sneeuw of besneeuwde oppervlakten is soms wel +2 stops overbelichten noodzakelijk. Het is dus erg afhankelijk van de situatie, maar meestal is +1 stop een goed vertrekpunt. Als je gebruik maakt van het histogram op je camera, kun je meestal goed indicatie krijgen of de belichting in orde is. Bij sneeuw moet je namelijk aan de rechterkant van de grafiek hoge waarden zien. Als dat niet het geval is, moet je de belichting nog wat verhogen.

2. Kijk ook naar details

Een besneeuwd wit landschap is vaak zo mooi dat dit hele landschap ook wordt vastgelegd. Schitterend, zeker maken die foto! Als je dat gendaan hebt, probeer dan ook eens te zoeken naar details. Ook daarin is vaak iets unieks te vinden. Juist kleine details zoals bevroren rijp op een blaadje, of sneeuw in een spinnenweb leveren prachtige plaatjes op. Dit geldt trouwens niet alleen bij landschappen en natuur. Ook als je meer bezig bent met het fotograferen met mensen zijn er vaak details te vinden. Denk dan aan de schoenen vol met sneeuw die na een dag buiten spelen in de gang staan.

Leaf
Leaf – audreyjm529

3. Houd rekening met reflecties

De sneeuw werkt als een grote reflector. De witte oppervlakten op de grond, soms nog in combinatie met allerlei andere voorwerpen die bedekt zijn door een laag sneeuw, kaatsten het licht terug. Hierdoor valt op veel verschillende manieren licht op de lens. Hierdoor heb je eerder te maken met lensflare. Dit zijn gekleurde vlekken in de foto, zoals in het onderstaande voorbeeld duidelijk te zien is. Dit is overigens zeker niet altijd te voorkomen. Zeker met fotograferen tegen de zon in heb je hier snel mee te maken. Wel kun je verschillende dingen doen om het effect zoveel mogelijk te voorkomen.

Gebruik op je spiegelreflexcamera een zonnekap als je die hebt. Hierdoor hoef je alleen rekening te houden met het licht waar je je camera op richt. Licht van de zijkant dat voor problemen zorgt, wordt dan door de zonnekap tegengehouden. Ook beschermt de zonnekap de lens tegen eventuele sneeuwvlokken die naar beneden komen. Als je geen zonnekap hebt of een compactcamera, dan kun je meestal wel je hand tussen de zon en de camera houden voor eenzelfde effect. Wel opletten dat je hand op het moment van afdrukken niet net in beeld is gekomen! Wat voor alle camera’s geldt is dat het belangrijk is dat je lens zo schoon mogelijk is. Lensflare is vooral zichtbaar bij vuil op de lens, dus hoe schoner hoe kleiner de kans dat je er last van hebt.

Snow Chutes
Snow Chutes – Peretz Partensky

4. Varieer met sluitertijd

Wanneer je meer tijd neemt om foto’s te maken kun je goed experimenteren met sluitertijden. Wel is het gebruik van een statief dan aan te raden. Als je langere sluitertijden gebruikt is het al snel niet meer mogelijk om de foto uit de hand te nemen. Door het vallen van de sneeuw kun je verschillende effecten krijgen die je foto meer dynamiek geven. Je kunt enerzijds de sneeuw als punten vastleggen, zoals ook in de onderstaande foto is gedaan. Eventueel kun je daarbij gebruik maken van een flitser, om de sneeuwvlokjes goed op te laten lichten.

Een heel ander effect kun je bereiken door juist te kiezen voor een lange sluitertijd. In dat geval zie je de vallende sneeuwvlokjes als streepjes over je scherm. Dit geeft een bijzonder effect aan je foto.

Snowy Dock
Snowy Dock – Aaron

5. Experimenteer met tegenlicht

De sneeuwvlokken kennen een complexe structuur. Deze structuur kan ervoor zorgen dat er veel meer diepte ontstaat in een foto. In gewone foto’s is dit vaak al te zien. Het effect wordt nog sterker als bij een foto het licht van achteren komt, of van de zijkant. In de winter lukt dit vaak ook beter, omdat de zon de hele dag al lager staat. Door de laagstaande zon worden schaduwen langer. Hiermee kun je veel meer dieptewerking in een foto krijgen en worden structuren beter zichtbaar.

Juist dat effect op structuren is met sneeuw een mooie combinatie. Sneeuw heeft van zichzelf een bijzondere structuur, reflecteert en is deels doorzichtig. Door belichting van de achterkant wordt kun je die verschillende eigenschappen mooi inzichtelijk maken. Ook belichting van de zijkant toont in plaats van een strakke witte deken allerlei details in de sneeuwlaag.

Snow Texture at sunrise
Snow Texture – Jim Staley

6. Zoek het contrast

Doordat een pak sneeuwlaag het hele landschap afdekt ontstaan er vaak monotoon gekleurde landschappen. Net als met de sluitertijd kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt dit effect verder versterken door over te stappen op zwart-wit. Daarmee schakel je de kleur helemaal uit en richt je je in de foto’s meer op lijnen, structuren en lichtwerking. Tegenwoordig wordt zwart-wit fotografie steeds minder toegepast, waardoor je op deze manier juist een keer iets anders kunt laten zien in vergelijking met de foto’s van je vrienden. Bovendien kun je door de meer monotone kleuren in het landschap al beter zien wat het effect van een zwart-wit foto ongeveer zal zijn.

Een alternatieve benadering is juist op zoek te gaan naar dat ene aspect in een foto dat wel een opvallende kleur heeft. Door juist te zoeken naar die ene rode auto, die gele laarsjes of dat rode verkeerslicht in een verder monotoon landschap leg je heel erg de nadruk op juist dat gekleurde voorwerp. Door ook op dat onderwerp specifiek scherp te stellen kun je die focus nog verder versterken. Een goed voorbeeld van een dergelijke toepassing is te zien in de onderstaande foto.

Snow
Snow “Explore” – Luis Hernandez

7. Zorg voor volle batterijen

Je staat klaar bij een prachtige scene. Je bent gereed om af te drukken en …. niets. De batterij is leeg en er zit niets anders op dan je camera weer op te bergen. De kans dat dit met het winterweer gebeurt is alleen maar groter. Door de koude temperatuur vertragen de chemische reacties in de batterij. Het gevolg is dat je minder foto’s kunt maken met een batterij. Zorg er dus voor dat je batterijen zijn opgeladen voordat je je dikke winterjas, handschoenen en moonboots hebt aangetrokken. Beter nog, zorg voor een extra batterij. En als je deze hebt, draag deze dan dicht op je lichaam zodat hij warm blijft.

Om de levensduur van je batterijen te verlengen, kun je met een extra batterij ook tussentijds wisselen. Dit zorgt ervoor dat de batterij iedere keer niet helemaal afkoelt. Op die manier haal je maximaal rendement uit je batterijen. Let wel op mogelijke condensatie, zie hiervoor ook de volgende tip.

8. Voorkom problemen met je camera door condensatie

Wanneer je een koud voorwerp in een warme omgeving plaatst, krijg je te maken met condensatie. Je ziet bijvoorbeeld goed wanneer je op een mooie zomerdag een koud drankje inschenkt. Aan de buitenkant van je glas ontstaat dan vaak allemaal waterdruppels. Maar wat heeft dit nu met fotograferen van sneeuw te maken? Denk dan dat je camera dat koude drankje is, en die mooie zomerdag jouw warme huiskamer. Als je camera koud is van het fotograferen buiten, is deze helemaal afgekoeld. Als je deze dan mee naar binnenneemt waar de kachel lekker brandt, ontstaan er condensdruppels aan de buitenkant van de camera. En we weten allemaal dat water en camera’s niet echt een fijne combinatie is.

Cold Sweat
Cold Sweat – Dustin Ginetz

Natuurlijk kun je dit voorkomen. Het beste is door de camera geleidelijk te laten opwarmen. Dus in plaats van de camera om je nek hangend mee naar binnen te nemen, kun je hem beter opbergen in je tas. De tas met camera kun je dan eerst gesloten in de gang te zetten en later gesloten in de woonkamer. Op die manier warmt de camera heel geleidelijk op. Condens treedt dan niet zo snel op. Als je dit te lang vindt duren, dan kan je ook je camera in een goed afgesloten plastic tas stoppen met zo min mogelijk lucht erbij. Als je dan de camera in een warme ruimte plaats, zal de condens ontstaan aan de buitenkant van de plastic tas. Als de camera dan warm genoeg is, kun je hem uit de tas halen en kan je je resultaten gaan bekijken.

9. Vroeg je bed uit

Misschien minder leuk om te horen, maar de beste sneeuwfoto’s maak je toch echt in de ochtend. Je hebt kans op mist, de sneeuw is lekker vers en nog niet onder invloed van de zon alweer deels verdwenen of qua samenstelling verslechterd. Nee, er gaat niets boven vers gevallen sneeuw. In de ochtend is het licht meestal ook het mooiste, juist in de periode net na zonsopkomst. Het voordeel in de winter is dat je er niet eens echt vroeg je bed voor uithoeft. Het belangrijkste voordeel van vroeg opstaan met sneeuw is trouwens nog iets anders. Als je als eerste bent, vind je op welke locatie dan ook een vers pak sneeuw zonder voetsporen of platgetrapte sneeuw. En de sporen die je vindt, leiden je misschien wel naar dieren die je plaatje helemaal compleet kunnen maken.

10. Kleed je warm aan

De laatste tip is zeker niet de onbelangrijkste. Kleed je warm aan! Werk met veel verschillende laagjes, dat werkt beter dan slecht enkele dikke lagen. Een thermosfles met warme drank om je een beetje warm te houden is ook geen slecht idee. Misschien voor de hand liggend, maar als je lang op pad bent en stilstaat krijg je het snel koud. En als je het niet comfortabel hebt, worden je foto’s daar over het algemeen niet beter van. Denk er ook aan dat als je een statief mee hebt, dit ook bijzonder koud kan worden. Dit kan dan zelfs pijnlijk zijn om vast te pakken. Sommige statieven hebben een rubberen deel om een poot wat hier een oplossing voor biedt. Heeft jouw statief dat niet dan kun je wat isolatiemateriaal van leidingen te kopen, en die om je statief te bevestigen met tape. En wat plastic zakken om op de grond te leggen is ook geen overbodige luxe als laag bij de grond wil fotograferen. Vergeet ten slotte handschoenen niet – er bestaan speciale versies voor fotografen (met deels ontblote vingertoppen).

Hopelijk heb je met al deze tips nog wat goede ideeën opgedaan. Anders op zijn minst toch inspiratie. En het belangrijkste is, trek eropuit! En laat die foto’s dan ook zien. Op verschillende plekken in het forum kun je foto’s plaatsen. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal verzameltopic voor sneeuwfoto’s. Ook kun je foto’s plaatsen in Foto feedback forum. Er is altijd wel iemand die reageert. Succes!

Heb jij nog andere sneeuwtips? Plaats ze hieronder in het reactieveld!

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *